Friday, March 28, 2014

Freebies Printables : Pillow Gift Boxes

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hai hai. Oh I really love Friday. Salam Jumaat penuh barakah :)

Harini saya nak kongsi tentang doorgift lagi hehehehe. Iaitu dikenali dengan nama Pillow Gift Boxes. Ramai juga sebelum ni yang DIY pillow gift boxes ni. Cuma nak buat tu kena dengan penuh semangat dan mempunyai kerajinan yang tinggi, kalau tak kecundang di tengah jalan hahaha..

Inilah rupa Pillow Gift Boxes buat yang pertama kali dengar. Ianya seperti kotak kecil dan boleh diisi dengan pelbagai manisan, chocolates dan sebagainya. Ikut suka anda nak letak apa dalam tu :)


Peralatan perang yang diperlukan adalah:

1) Kad keras 260gsm artcard/ivory/etc
2) Printer yang boleh print kad
3) Keazaman yang tinggi kihkihkih...

Cara-cara nak buat adalah:

1. Boleh download template di sini. Ohthelovely things. 

2. Ikut sahaja arahan diberi. Ada 2 jenis template/design disediakan. File dalam format PDF. Kalau nak add on nama atau edit design, kena ada software Adobe Illustrator. Boleh klik template 1 (saiz besar) atau template 2 (saiz kecil)


This is how I edit and insert text into the template/design. Boleh cuba juga ye kawan-kawan :)


 3. Terus boleh print di rumah atau di kedai. Ingat ye kena guna kad keras seperti diberitahu tadi hehe.

Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Okla itu sahaja untuk hari ini. Selamat berhujung minggu!

Sharing is sexay.

 

Tuesday, March 25, 2014

Printables FREE download : Homemade Jam Labels

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hello, harini nak share tentang labels/stickers pulak. Heheheh. Ringkas je entry kali ni hewhew. 

Homemade Jam Labels yang comel dan sweet sangat. Sesuai untuk B2B yang nak DIY doorgift sendiri. Cuma print out sahaja labels, lepas tu boleh main stick-stick dekat jar.




Want to have yours? Ok lets check it out..


Arahan seperti berikut:

1) Pergi website ni. Eastdrinkchic.

2) Download labels mengikut kehendak dan kesukaan anda semua. Ada strawberry labels, blueberry, apricot, cherry, etc.

Dekat website akan keluar link banyak-banyak camni. Uols boleh pilih mana uols nak ye. File dalam format .PDF. Boleh terus ke kedai printing dan print. Mudah sangat uols. Jimaaaaaaaaaaaaaaaat serta comel sangat. Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com


3) Itu sahaja yang boleh dikongsikan. Sehingga bertemu lagi di lain masa.



Tata.



p/s : #rememberingMH370. Condolences to families of passengers and cabin crew :((


 

Friday, March 21, 2014

Printables FREE download : Just Married, Sweet Love & Thank You Banner

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Ehem, today nak share macam mana nak download dan buat sendiri wedding signage camni.

Just Married, Sweet Love & Thank You Banner. Nama je banner tapi bukan banner yang macam orang Melayu kita selalu buat tu. Ni jenis banner tergantung-gantung tu hehe. Boleh letak dekat depan pintu sebelum tetamu masuk, dekat meja beradap ke, or tempat lain yang anda rasa creative dan sesuai.



Boleh ke website ni. Peonies&Pearls.

Download banner. File dalam format .PDF ye kawan2. Ada 3 jenis banner iaitu:-




Lepas tu pergi kedai printing dan print guna kertas keras ye. Lepas tu ikut je macam dalam website tu, main lekat-lekat dan gam dekat tali. Taraaaaa jadi dah kan. Semudah itu je :)

Atau nak guna printer sendiri pun boleh. Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

 

Thursday, March 20, 2014

Printables FREE download : Photobooth Sign

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Sorry kalau terkasar bahasa atau tersilap cakap. Berbalik pada entry yang lepas, ada a few readers yang email tanya MACAM MANA NAK BUAT.

Ok gini, arahan saya dah tulis clear di situ. Apa perlu buat. If let say tak paham jugak, baru lah saya boleh assist ya. Itu pun kalau betul-betul blur lah taktau nak buat camne. Bukan taknak tolong, tapi saya dah cuba sedaya upaya nak tolong uols. Ok sayangs semua? :)

Ok today nak share macam mana nak buat PHOTOBOOTH SIGN secara free. Uols boleh isi je form online dan akan automatic save dekat PC/laptop uols dan akhirnya uols boleh print sendiri ya. Saya dah cuba dan memang berjaya. Yippee.

Cara-caranya:-

1) Pergi website ni. Klik sini --> Weddingchicks.com

2) Ikut arahan diberi. Masukkan nama pengantin, colour theme uols. Kena try and error lah jugak.

3) Create print dan automatic akan save ke dalam PC/Laptop korang. File dalam format .PNG. Senang gilers kan???? Ini contoh yang saya berjaya buat.



Try lah, try lah. Hehehehehe. Ini contoh yer. 



Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

 

Friday, March 14, 2014

Printables FREE download : Fingerprint Tree Guestbook

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)




Its Fingerprint Tree Guestbook. Kalau nak kan kelainan daripada guestbook yang ada, boleh lah buat macam ni. Main chop-chop jela. Make sure kena beli yang ala-ala thumb print tu tau. Khas untuk jari. Yang macam kalau kita pergi bank tu. Chop ibu jari. Dekat kedai stationary banyak jual.

Ni website nya : Offbeat Bride

Boleh download di sini. Klik sini. 

Reminder : Hanya file format .PSD yang ada. Maksudnya uols kena download software Adobe Photoshop sebelum edit ni semua. (Tak pasti software lain boleh guna atau tak, mohon betulkan jika silap hee). Boleh download software ni, free je dekat internet. Google je pasti banyak. Saya pula memang tak berapa mahir guna Photoshop, lagi suka design guna Adobe Illustrator. Hehehehe.

Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

Take care. Selamat berhujung minggu!

 

Wednesday, March 12, 2014

Printables FREE : Thank you tag

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Lama sangat belog ini ber'PUASA'. Jadi untuk mengubati kerinduan pada belog ini, ku titipkan sedikit info berguna khas yang mungkin boleh digunapakai untuk para pengantin di luar sana. *walaupun tahu ada ke lagi tetamu yang nak mengunjungi belog ni?* krik.. krik.. zzzzz

Mulai harini, selang 2,3 hari mungkin saya nak share FREE printables untuk B2B yang nak DIY majlis sendiri. Best tak?????? Ini juga supaya belog ni tak sunyi dari idea-idea yang ada hewhewhew. 

Uols boleh guna secara FREE. Caranya cuma DOWNLOAD dekat link yang akan beri. 

Boleh klik link tu untuk download

ATAU 






Boleh DIY untuk wedding favors atau doorgift for any occasions. Tak semestinya majlis kahwin.

Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.


p/s : Masuk hari ke 5, please pray for MH370. :(((