Tuesday, April 15, 2014

Freebies Printables : Pouch/Favors

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Awww this one is so cute. Tetiba terasa nak buat dekat my daughter's birthday, Husna. As a doorgift perhaps? Sharing with all of you. Not only for bride to be but can also apply to any other occasion/events. Dengan syarat RAJIN. Haha itu den pun tak dapat nak nolong yo!

Bentuk dia macam lebih kurang sampul raya tapi lebih halus dan comel hehhh.

Sesuai nak isi sweets, chocolates, etc. Then boleh letak sticker dekat pouch tu.


Abaikan dino dinosaurs tu haha tak sesuai untuk majlis kahwin ok melainkan uols nak buat tema dinosaurs atau tema hutan kihkih.


1) Download here

2) Lepas tu terus pergi ke Page 5.

3) Print, cut and done!

Mudah sangat-sangat ok. Kalau nak tukar design sendiri pun boleh. A bit technical. Maybe ada yang dah tahu. If taktau boleh drop comment or email to zme.ayd@gmail.com

Happy DIYing.

Sharing is sexay!

 

Wednesday, April 9, 2014

Freebies Printable : Party Bunting Flags

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

Its partayyyyy time. Taktau nak deco apa untuk meja makan beradap? Atau deco pelamin? Atau deco meja candy buffet?

Here it is!! Party Bunting Flags

Dah macam trend pulak kan? Tak semestinya letak dekat meja. Follow your creativity bebeh! Antara contoh-contoh gambar yang sempat digoogle haha.


Dekat meja tu dipanggil Bunting Flags ye kawan-kawan :)



Deco with bunting flags


So, nak buat sendiri macam mana? Ok download template seperti diberi :-





1) Website LoveVsDesign

Download template red --> Link 1
Download template blue --> Link 2

2 ) Ikut arahan seperti dalam file tu. Ada semua huruf. From A to Z.

3) Print and cut. Done! ;)

Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com


Sharing is sexay.

 


Tuesday, April 8, 2014

Freebies Printables : Cupcake Wrappers

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

Hello hellow, harini nak share  DIY CUPCAKE WRAPPERS. Ok apa itu cupcake wrappers? 

This is it! Letak gambar je senang paham hahaha. Actually boleh google sendiri. BANYAK gila cupcake toppers. Tapi I think this is the easiest one. Cuma tinggal masukkan design je.


Nak buat sendiri macam mana? Ok ikut arahan dibawah.

1) Untuk download template, boleh klik link ni ye --> OhCrafts

2) Lepas tu, buka software design uols. I'd prefer Adobe Illustrator. Then copy paste design yang korang nak. Lepas tu boleh print. Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

3) Gunting. Lagi best kalau ada gunting yang pelbagai corak. Boleh dibeli di kedai stationary berdekatan anda. Kedai buku MPH ada jual. 



Untuk digunakan semasa majlis hari jadi pun boleh. Any kind of event will do. Best kan??? 

Happy DIYing uols :D

Sharing is sexay.

   

Friday, March 28, 2014

Freebies Printables : Pillow Gift Boxes

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hai hai. Oh I really love Friday. Salam Jumaat penuh barakah :)

Harini saya nak kongsi tentang doorgift lagi hehehehe. Iaitu dikenali dengan nama Pillow Gift Boxes. Ramai juga sebelum ni yang DIY pillow gift boxes ni. Cuma nak buat tu kena dengan penuh semangat dan mempunyai kerajinan yang tinggi, kalau tak kecundang di tengah jalan hahaha..

Inilah rupa Pillow Gift Boxes buat yang pertama kali dengar. Ianya seperti kotak kecil dan boleh diisi dengan pelbagai manisan, chocolates dan sebagainya. Ikut suka anda nak letak apa dalam tu :)


Peralatan perang yang diperlukan adalah:

1) Kad keras 260gsm artcard/ivory/etc
2) Printer yang boleh print kad
3) Keazaman yang tinggi kihkihkih...

Cara-cara nak buat adalah:

1. Boleh download template di sini. Ohthelovely things. 

2. Ikut sahaja arahan diberi. Ada 2 jenis template/design disediakan. File dalam format PDF. Kalau nak add on nama atau edit design, kena ada software Adobe Illustrator. Boleh klik template 1 (saiz besar) atau template 2 (saiz kecil)


This is how I edit and insert text into the template/design. Boleh cuba juga ye kawan-kawan :)


 3. Terus boleh print di rumah atau di kedai. Ingat ye kena guna kad keras seperti diberitahu tadi hehe.

Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Okla itu sahaja untuk hari ini. Selamat berhujung minggu!

Sharing is sexay.

 

Tuesday, March 25, 2014

Printables FREE download : Homemade Jam Labels

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hello, harini nak share tentang labels/stickers pulak. Heheheh. Ringkas je entry kali ni hewhew. 

Homemade Jam Labels yang comel dan sweet sangat. Sesuai untuk B2B yang nak DIY doorgift sendiri. Cuma print out sahaja labels, lepas tu boleh main stick-stick dekat jar.




Want to have yours? Ok lets check it out..


Arahan seperti berikut:

1) Pergi website ni. Eastdrinkchic.

2) Download labels mengikut kehendak dan kesukaan anda semua. Ada strawberry labels, blueberry, apricot, cherry, etc.

Dekat website akan keluar link banyak-banyak camni. Uols boleh pilih mana uols nak ye. File dalam format .PDF. Boleh terus ke kedai printing dan print. Mudah sangat uols. Jimaaaaaaaaaaaaaaaat serta comel sangat. Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com


3) Itu sahaja yang boleh dikongsikan. Sehingga bertemu lagi di lain masa.



Tata.



p/s : #rememberingMH370. Condolences to families of passengers and cabin crew :((


 

Friday, March 21, 2014

Printables FREE download : Just Married, Sweet Love & Thank You Banner

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Ehem, today nak share macam mana nak download dan buat sendiri wedding signage camni.

Just Married, Sweet Love & Thank You Banner. Nama je banner tapi bukan banner yang macam orang Melayu kita selalu buat tu. Ni jenis banner tergantung-gantung tu hehe. Boleh letak dekat depan pintu sebelum tetamu masuk, dekat meja beradap ke, or tempat lain yang anda rasa creative dan sesuai.



Boleh ke website ni. Peonies&Pearls.

Download banner. File dalam format .PDF ye kawan2. Ada 3 jenis banner iaitu:-




Lepas tu pergi kedai printing dan print guna kertas keras ye. Lepas tu ikut je macam dalam website tu, main lekat-lekat dan gam dekat tali. Taraaaaa jadi dah kan. Semudah itu je :)

Atau nak guna printer sendiri pun boleh. Nak minta tolong saya printkan pun boleyyyyy :p Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

 

Thursday, March 20, 2014

Printables FREE download : Photobooth Sign

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Sorry kalau terkasar bahasa atau tersilap cakap. Berbalik pada entry yang lepas, ada a few readers yang email tanya MACAM MANA NAK BUAT.

Ok gini, arahan saya dah tulis clear di situ. Apa perlu buat. If let say tak paham jugak, baru lah saya boleh assist ya. Itu pun kalau betul-betul blur lah taktau nak buat camne. Bukan taknak tolong, tapi saya dah cuba sedaya upaya nak tolong uols. Ok sayangs semua? :)

Ok today nak share macam mana nak buat PHOTOBOOTH SIGN secara free. Uols boleh isi je form online dan akan automatic save dekat PC/laptop uols dan akhirnya uols boleh print sendiri ya. Saya dah cuba dan memang berjaya. Yippee.

Cara-caranya:-

1) Pergi website ni. Klik sini --> Weddingchicks.com

2) Ikut arahan diberi. Masukkan nama pengantin, colour theme uols. Kena try and error lah jugak.

3) Create print dan automatic akan save ke dalam PC/Laptop korang. File dalam format .PNG. Senang gilers kan???? Ini contoh yang saya berjaya buat.



Try lah, try lah. Hehehehehe. Ini contoh yer. 



Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

 

Friday, March 14, 2014

Printables FREE download : Fingerprint Tree Guestbook

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)




Its Fingerprint Tree Guestbook. Kalau nak kan kelainan daripada guestbook yang ada, boleh lah buat macam ni. Main chop-chop jela. Make sure kena beli yang ala-ala thumb print tu tau. Khas untuk jari. Yang macam kalau kita pergi bank tu. Chop ibu jari. Dekat kedai stationary banyak jual.

Ni website nya : Offbeat Bride

Boleh download di sini. Klik sini. 

Reminder : Hanya file format .PSD yang ada. Maksudnya uols kena download software Adobe Photoshop sebelum edit ni semua. (Tak pasti software lain boleh guna atau tak, mohon betulkan jika silap hee). Boleh download software ni, free je dekat internet. Google je pasti banyak. Saya pula memang tak berapa mahir guna Photoshop, lagi suka design guna Adobe Illustrator. Hehehehe.

Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.

Take care. Selamat berhujung minggu!

 

Wednesday, March 12, 2014

Printables FREE : Thank you tag

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Lama sangat belog ini ber'PUASA'. Jadi untuk mengubati kerinduan pada belog ini, ku titipkan sedikit info berguna khas yang mungkin boleh digunapakai untuk para pengantin di luar sana. *walaupun tahu ada ke lagi tetamu yang nak mengunjungi belog ni?* krik.. krik.. zzzzz

Mulai harini, selang 2,3 hari mungkin saya nak share FREE printables untuk B2B yang nak DIY majlis sendiri. Best tak?????? Ini juga supaya belog ni tak sunyi dari idea-idea yang ada hewhewhew. 

Uols boleh guna secara FREE. Caranya cuma DOWNLOAD dekat link yang akan beri. 

Boleh klik link tu untuk download

ATAU 






Boleh DIY untuk wedding favors atau doorgift for any occasions. Tak semestinya majlis kahwin.

Kalau rerasa taktau mana nak print, boleh email to me. Saya sedia membantu. Boleh email ke zme.ayd@gmail.com

Sharing is sexay.


p/s : Masuk hari ke 5, please pray for MH370. :(((

 

Wednesday, January 1, 2014

Rental {Sticky Post}

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Sejak buat rental untuk peralatan kahwin ni (since June 2012) ramai juga yang email. Yang paling HOT STUFF adalah kain bulu dan kain backdrop pelamin :) Tak sangka idea ni dapat tolong ramaiiiii b2b di luar sana. Alhamdulillah ada manfaat rupanya service ni padahal saja buat suka-suka :p

Untuk sesiapa yang nak DIY majlis tunang/kahwin, boleh sewa items seperti di bawah:-

1) Sewa Dulang Hantaran - White English Tray
Harga : RM8 per piece. Plus RM50 security deposit 



2) Sewa Dulang Hantaran - Brown Tray
Harga : RM5 per piece. Plus RM50 security deposit



3) Kain Bulu - Cream
Kain Bulu - 3 meter. Sesuai dijadikan alas pada pelamin/mini pelamin.
Harga : RM25. Plus RM50 security deposit



4) Bantal kecil-kecil - Light Pink
Saiz 12inci x 12inci
Harga = RM30 per set (8pcs) Plus RM50 security deposit



5) Kotak putih
Harga = RM60 per set (2 pcs) Plus RM50 security deposit
*tidak termasuk pasu dan bunga*



6) Backdrop pelamin - Cream
78 inci x 108 inci (3 panel) *Cangkuk besi tidak disediakan*
Harga = RM30 per set Plus RM50 security deposit


Syarat-syarat menyewa:-
1) Safety deposit = RM50 untuk setiap item yang disewa.
2) Lokasi pick up = Seksyen 5, Bandar Baru Bangi (weekdays only)

Booking Date (boleh check sama ada tarikh masih available atau tak):-



Berminat? Sila email zme.ayd@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama yang diberikan :)