Thursday, July 5, 2012

Review : Guestbook & Photobooth

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Gigih tak gigih, pukul 1 pagi update. Tak tidur ke dey? Mentang-mentang tadi dah membuta selama sejam haha. Kalau tengok gambar-gambar ni, mesti confius mana satu guestbook. Mana satu photobooth. Ok camni, sebenarnya guestbook dah digabungkan dengan photobooth corner. So hanya ada sebuah meja jela. Situlah tempat guestbook. Situ jugaklah adanya polaroid camera, etc.

Bahan-bahan memasak Guestbook :-
1) Sebuah album gambar 4R saiz. Beli murah-murah sudah. RM10 sebuah.
2) 50-100pcs cards bersaiz 4R. Design dan print sendiri. Yang habis guna hanya 40pcs je. Rugi print banyak-banyak.
3) Marker, pen.
4) Hiaskan album anda tadi. Macam saya guna crepe paper, letak bling-bling sikit. Reben. Siap!


Alah, simple je. Last minute punya kerja huhu. Penat juga hias benda alah ni.
Credit to Mommy Lijah ;p



Meja guestbook 
Before..

.
.
.
.
.

After....disaster. Dah macam ribut taufan plus tsunami dah meja nih (-.-')


My friend's camera. Time ni kenapa agaknya diorang tak masuk dalam album ya? Ni mesti tukang jaga guestbook tuang kerja ni. Nak kena my cousin nih ;p


Nasib baik lah ada polaroid camera nih. Cantik la sikit guestbook aku. Heh. Semua tu cousins dan sedara mara hokeh. Diorang lah habiskan filem. Kemain excited ok. Ruginyaaaaaa kalau la aku boleh join sekali lalala.
Credit to Mommy Lijah. Pinjam keeeeeeeeeejap tau hihi.


Suasana di hari raya. Eh, suasana di luar dewan. Perkarangan guestbook corner.


Team from Singap. Terharu diorang sanggup datang.Thanks bosses! :')


Credit to Dhiera. Curik jap tau picca awak hihi.
(l-r : Suria, Dhiera, meme, Renee)
Thank you for coming girlsss.xoxo!! :D

Photobooth corner. Setting simple je. Even photobooth ni orang sponsor (artis sangatttttt), tapi saya tetap request benda-benda lain. Contoh macam foam flower atas tu Kalau tak salah aku ada gak request bintang-bintang atau lampu disco liplap liplap hahaha. Tapi tak jadi sebab cost yang agak mengunung setinggi Gunung Everest. Jadi end up, saya request bunga sahaja. Bayar sikit jela dekat Diba. Siapa nak bagi free kan, kau hado?


Bersama owner  The Photobooth Corner, Diba.


Tips of the day:-
1) Guestbook corner buat yang simple-simple je. Tak kisah la jenis macam mana pun. Yang penting tetamu boleh jotted down something. Best sangat bila dapat tengok Bos aku dari Singap turun padang dan sign guestbook tu :')  Lepas majlis tu ada lah lebih 88x aku belek guestbook tu. Tak puasssssssssss hahaha over!

2) Guestbook corner tu aku sampai seawal 9 pagi untuk setup semua. The day before memang dah prepare siap-siap. Dah suruh cousins siapkan fresh flowers tu. Lebihan gubahan masa hantaran. Hiks berguna jugak aku beli banyak-banyak. Fresh flower sebagai hiasan. Lepas tu yang signage tu design dan print atas kad.

3) Photobooth corner ni memang highly recomended. Serious! Rasanya dekat dewan lebih sesuai sebab kawasan luas. Lepas tu, macam tetamu takde aktiviti sangat. So sini lah tempat 'permainan' mereka. Ingat taman permainan ka? -.- One of my uncle cakap "Eh baguslah photobooth ni,sekurang-kurangnya ada juga aktiviti nak buat". Haah lepas tu anak-anak kau yang banyak enterprem dalam gambo haha.

I never thought will receive such overwhelmed comments. Dia taktau aku dapat free. Mesti ingat aku bayor kan. Watever haha. Rasanya photobooth corner, polaroid thingy dah boleh diterima oleh masyarakat Malaysia. Rasanya jela. Even benda ni benda baru, tapi why not mencuba kan. Kebetulan saya ada benda alah ni. Tak sangka bagus juga benda ni. Highly recommended in wedding. Bukan nak tiru budaya luar pun. Its just something different. Plus terpulang pada budget sendiri. Kalau terasa budget berlebihan (gitu), please consider this and you would not regret it at all! :D



 

22 comments:

  1. Idea yang bagus lah Zimie! Maybe kalau ada rezeki lebih nak tiru lah photobooth tu :D

    *baca blog time sahur huhuhu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiru jangan tak tiru dear hihi best tau.

      Delete
  2. Replies
    1. awk yang dtg dengan tunang/bf eh?yup rasanya ade.memula terfikir siapa la insan ni sebab tak kenal kan heeee thanks tau for coming

      Delete
    2. ha'ah...
      datang tp xsempat nak pergi tegur pengantin kt meja b'adab.. sbb bf kena kerja (T_T)

      Delete
  3. cantik! everything sgt cantik..
    tp syg masa kiteorg sampai polaroid punya filem dah habis, nsb baik jugak habis kalau tak terbelek² tak reti gune
    wakakakaka.. dah lambat la katakan... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. polaroid sikit sangat la suria.2 kotak je.nak tambah tak mampu.haha alah kalau dah duk depan tu mesti reti punye.percayalah :p

      Delete
  4. terbaik la idea setelah sekian lama kan...tahniah zimie! :)

    cantik sgt, kak long suke!!

    ReplyDelete
  5. zimie.. nak tanya... awak beli film utk polaroid tu kat mana and harga berapa ya? >survey<

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak beli pun dear sebab disponsor.tp kalau nak beli sendiri rasanya harga around rm25 untuk berapa pcs(tak ingat).dekat kedai kamera/cuci gambar ada jual :)

      Delete
  6. gambar yang melekat kat card 4R tu akak dah readykan awal2 ke lekat kat situ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu snap on the spot dengan kamera polaroid.lepas tu akan digam dekat card saiz 4R :)

      Delete
  7. idea photobooth corner tu mmg sgt menarik..:)
    tapi sesuai untuk majlis kat dewan je kan..kite buat kat umah je nanti...

    ReplyDelete
  8. the photo booth is awesome! +100

    ReplyDelete
  9. thanks zimie.sori sangat atas segala kekurangan kami sepanjang majlis.

    ReplyDelete
  10. zimie..very simple but berkesan untuk org datang n sign kan before masuk ke majlis..:)
    atie pun tengah buat planning supaya tetamu dtg n sign dlu br makan..hik3..^_^
    paksa rela jahatkan..:p

    ReplyDelete
  11. eh eh jap br perasan idea polaroid sama..atie pun nak bt..:)..kebetulan bakal nye bagi hadiah polaroid idaman..yeayy!!

    ReplyDelete
  12. masa kite sampai kamera tu dah xda film. sedih~ sobsob

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)