Thursday, May 10, 2012

Facial : Ya / Tidak

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Tinggal 28 hari sahaja lagi. Ikut kan hati ini malas sungguh nak berfacial. Orang lain dah start 6, 3 bulan sebelum majlis, saya baru terkedek-kedek nak pikir huhuh. Haritu lah TERcerita dekat my immediate bos. Saya bagitau yang saya dah buat spa, tapi tak buat facial muka lagi. 

Lepas tu dia cakap..

"Eh kenapa tak pergi facial. U pergi la"

"Kena ke?" Kerut-kerut muka macam tak setuju

"Yelah nak nampak berseri-seri. Nanti masa make up tu, tak nampak bertompok-tompok dekat muka tu. Bila buat facial, dia buang #$^&**(()%& (aku tak ingat benda alah apa) tu" Lebih kurang maksud dia, buang segala kekotoran dekat muka tu. Jadi bila kita makeup nanti, nampak cantik je. Smooth je permukaan muka ni. Betul ke? Tak tahu la hamba. Mohon jawab wahai pakar muka sekalian hihih.

Serius taknak kena tenyeh muka ni dengan benda-benda tajam T_T

Takut. Tapi nak juga merasa once in the lifetime (ewah mengada betul).

Sekarang berbelah bahagi. Dalam pada tu survey dalam diam juga la hikhik. Ada beberapa insan yang baik hati bagi suggestion (you know who u are hehe). Antaranya:-

1) New york skin solution Ketot my friend yang suggest ;p
2) Dermalogica Heriena yang suggest ;p
3) Clinique Az yang suggest ;p
4) Buat facial dekat spa.  Kerry suggest dekat pinkrose spa, subang jaya ;p
5) Entah lu pikir lah sendiri

Saya memang blur pasal kulit-kulit ni. Nak pergi tanya minta free consultation lagi laaaaaa. Kang kena paksa buat. Maklom la tak kuat iman kehkeh. 

Untuk pengetahuan, kulit saya kering seperti kulit biawak tu kot. Kering gitula. Bukan berminyak. Jadi saya kadang kala tak fikir sangat lah pasal muka ni. Konon pakai facial cleaser basuh muka hari-hari dah cukup lah kan. Termasuk lah pakai mask ke, ape ke, tu tak termasuk lah. Tu pun buat setahun sekali kahkah. Macam mana lah muka nak sihat kan, ayoooo. Oh lupa pulak, sekarang saya hanya pakai produk Garnier (alah yang Lisa surihani tu, bukan lisa surirumah ye ;p). Cukup kah? (-_-')

Tak pepasal saya kepeningan memikirkan hal remeh ini. Urghhh. Esok la pikir lagi.



p/s: Hai *sambil lambai-lambai* I'm back to track ;p


 

16 comments:

  1. kite same tak pernah gi facial, geli la org belek muka ki..ki.. tapi rasenye kene gagah juga gi spa before wedding ^_^

    ReplyDelete
  2. saya pon pakai garnier.. huuu tp still kering

    ReplyDelete
  3. JANGAN PERGI NEW YORK SKIN!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. ha, kalau nk p facial p awal and try dulu..try yang organic punya produk..tkt jugak tak sesuai dengan kulit kalau p facial dekat2 sgt nnt naik jerawat ka hapa ka..huhuhu kalau ok, p lah sekali lagi dekat2 nak majlis..:)

    ReplyDelete
  5. sama la saya pon pakai Garnier gak tapi malas giler nak ikut rejim pembersihan muka. Umur da suku abad ni orang cakap kena da start jaga. huhu. Btw saya buat facial masa g spa sebelum wedding aritu. amik yang basic je sebab takut muka rosak ke mengelupas ke. best gak. try la zimie. ;-)

    ReplyDelete
  6. same lah ngan fana zimie..kulit fana jenis yg kering..ermm and skang pun pakai garnier je..tapi much better la kott takde lah kulit cam mengelupas je..sebab kering..seriously sangat worst kan..tapi ade jugak org suggest kan fana pakai VCO je..ermm, tengoklah dlu camne..">

    ReplyDelete
  7. g facial utk buang kulit mati dan nanti make up terletak elok

    ReplyDelete
  8. awk kalau nak pegi baik pegi awal2. kwn sy lg sebulan nak kawen abis muka merah sebab pegi facial kat dermalogica. nanti bekas yg dia tonyoh2 tu susah hilang. but still u decide :)

    ReplyDelete
  9. zimie.. kulit kering mcm kulit biawak...? alamak, hana tak pernah tengok kulit biawak... masa hana nak kahwin haritu.. rasenya pergi spa, tapi dia tak bagi buat facial.... sebab takut kulit jadi ape ntah.. tapi hana pergi 3 hari sebelum majlis, tu yang tak digalakkan sangat tu..
    zimie, kalau ada masa, cukup duit, bolehlah buat facial.. =)

    ReplyDelete
  10. haiii. saya b2b jugak :)

    meh nak share sikit info.
    bagi saya, facial tu perlu, at least once before weeding day kite sebab die nak buang black head and white head. Paling obvious kat area hidung. die macam biji2 tu. soh, if kite xbuat facial, bile letak bedak, walaupun dr jauh nampak berseri and chantek, tp bile org pergi kat kite nak salam ke ape, nampak la tompok2 tu. cube la awk check.

    tp, saya rase, baik awk try google jugak pasal suggestion facial tu sbb new york mmg sgt2 murah but they'd ade bad reputation before this (rasenye past 2-3 years) and mungkin skang diorg dh ok kot (but still xberani pergi sbb ade my fren penah expereinced wat kat sane).

    Dermalogica or Aster Spring (subang parade) ok jugak sbb after diorg wat facial diorg akan make up kan kite with theri organic make up! So, senang laaa, xyah nak g curik2 g toilet touch up after facial.

    Skin Renew at The Curve pon ok. :)

    However, buat facial kat spaaa pon best jugakkk. Tp kan, awk wajib tanye produk ape die guna (ini bahaye sikit if buat kat spa) sbb certain produk tu kite x familiar and might be the ingredient contain bahan2 pengelupasan (No,no, noooo for those yg dh dekat nak kawen).

    ReplyDelete
  11. hai zimie....
    percaya tak saya wat facial 4 day before wedding. hwahahah, mula2 tu tak sempat nak buat, sampailah dah start cuti balik kg..., jln2 kat shopping complex beli contek lens, tiba2 nampak ada kedai wt offer facial. terus masuk...
    tmpt yg saya pergi tu Cellnique. bukan clinique.
    but then, sgt puas hati coz muka bersih, tapi tak merah. dia tak tekan pakai besi pun. dia picit pakai tangan alas dgn tisu jer but sangat bersih (wat 2 jam 30 minit). mask pun dia muat 2 kali.... best....

    oh, new york skin solution jgn pergi... sila google bad review.

    ReplyDelete
  12. thanks atas pendapat semua.akan saya fikirkan semula.insyaAllah nak buat tapi tengah fikir tempatnya hihi appreciate sgt komen di atas.hugssss :)

    ReplyDelete
  13. izan~cellnique tu pun kita pernah dgr.kalau good review okla gitu.boleh masuk dalam list ni.btw 4 hari sebelum majlis??gulp hahah nasib muka awk takde pape

    ReplyDelete
  14. saya ambil pakej dengan dermalogica....treatmentnyer dalam 2 jam..cost dalam rm190 per session...memang ada part picit memicit tu...sakit...tak tahan weh...ada 3 sesi lagi tak pergi ni...tapi masa pakai mask tu best la...just my pengalaman...

    ReplyDelete
  15. errr....kite no komen sebab sendiri pun jarang facial2 ni. dulu ada la masa sekolah sebab rajin ikut mak. ngeee

    ReplyDelete
  16. Penah cuba skin food?best.produk dia berasaskan tumbuhan.saya lepas pakai produk ni muka tambah ok..tapi kena ikut schedule la pakai. Sehari 2 kali,bila makin dekat wedding lagi kena rajin pakai masker. Tapi produk dia agak mahal sikit. Bila pakai serum,ampoule,emulsion dia,lama2 pigmentasi pun kurang. Tp dgn syarat kena rajin la.hehe..
    Xyah buat facial pun xpe,tp yang penting mmg kena selalu pakai moisturizer netc selalu. If pakai mekap( walopun sunblock) kena guna mekap remover juga.huhu..panjang la pulak..hehe

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)