Tuesday, March 20, 2012

Wedding Corsage Idea

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Corsage? Pernah dengar tak before this?

Corsage - a flower or small bunch of flowers worn pinned to the lapel, bosom, etc.

Maksud dalam Melayu bunga kecil yang selalunya di pin di baju. Untuk majlis perkahwinan orang Melayu, biasanya ia dipakai oleh kaum keluarga. Ini juga untuk membezakan antara ahli keluarga, tukang penanggah, saudara mara, etc etc.


Tradisional corsage. Still unique dan penuh dengan tatasusila Melayu (?)


Kebanyakkan orang Melayu lebih suka menggunakan semacam gambar atas ni iaitu menggunakan duit RM1 dan dilipat menjadi bunga serta dipin pada baju keluarga. (Kira duit RM1 tu upah untuk mereka la if I not mistaken) Namun pada zaman sekarang, trend dah berubah. Lebih ramai menyukai sesuatu yang moden, fresh dan nampak sophisticated. Contohnya dengan menggunakan material dari bunga, badge button, brooch,  ribbon, fabric dan felt. Oh sangat kreatif anak muda sekarang. Saya termasuk tak? Kahkah


Ini sangat cute, simple dan mudah  untuk DIY. Hanya perlukan kain net, kad dan seketul bunga. Untuk orang yang tiada masa dan sibuk mengalahkan menteri, saya cadangkan ini. (Termasuklah saya pftttt)

Sumber : SabSabby



Ribbon corsage. Sekali dengan tutorial pun ada. Lawati je blog tersebut.
Sumber : Anas Fadilah



Ribbon corsage. Cute jugak dan ada sediakan tutorial di link bawah ni.




Sumber : Google 


Ribbon corsage. Untuk sesiapa yang inginkan kelainan, boleh cuba ini :) Actually this is my first choice tapiiiiii terasa akan menggunakan benang dan jarum, jadi terpaksa lupakan hasrat itu. Boleh buat tapi leceh hahah. Nak, tapi malas buat pftttt.



Sumber : Lijah 

Button badge corsage. Dah pernah mencoba tetapi gagal. Grrrrr. Bukan senang nak buat tau. Even ada sumber button badge kosong pun, tapi kalau tak reti nak buat pun tak guna jugak. Hoho. Sesiapa nak DIY dan nak beli button badge, saya cadangkan beli button badge kosong di sini.



Felt corsage
Sumber : Intan


Fabric corsage




At the end, saya bercadang nak buat yang simple dan senang je. More to the sabsabby's idea yang first tadi. Sebab senang dibuat, hanya print atas kad dan letak pin di belakang hahaha. InsyaAllah doakan DIY ini menjadi yek. Byebye :)


 

4 comments:

  1. Hr tu ada gak tpikir nk buat corsage utk family. Tp pikir2 harus bg semua ke ek? Jiran2 yg membantu.. Family yg duk goyang kaki mcm mn?

    ReplyDelete
  2. hanys~isk isk family bz ke dear.camtu buat corsage untuk jiran jugak la.boleh je.buat basic flower jangan tulis nama :)

    ReplyDelete
  3. suka yang rose dengan yang felt tu..

    ReplyDelete
  4. oshinz~kena rajin buat.kite tak pandai..

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)