Sunday, January 8, 2012

Hantaran Kahwin Perempuan - Setel :)

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Alhamdulillah sampai sudah ke rumah. Sehari dua di Melaka membuatkan saya tidak mahu pulang ke pangkuan jalan. Holiday lagi please :p

Bila di Melaka, target hanya lah satu. Kasut hantaran. Sebab itu je yang belum beli. Lain2 alhamdulillah setel dah. Akhirnya malam semalam ronda2 Mahkota Parade, masuk ke Parkson, terjumpa kasut idaman dengan harga berpatutan sesuai dengan budget, warna yang sama dengan warna bag *ok actually tak sama 100% tapi sama 90% je. balik rumah baru perasan akan hal ini huhuh*

Target kasut seekor tapi bila bawak pulang bertambah 3 ekor (1 ekor memang untuk hantaran, lagi 2 ekor untuk pergi pasar :p) Apa maksudnya? Budget terlebih dan saya tak boleh tahan nafsu membeli. Lepas tu bila tengok poket, stress dengan diri sendiri. Serve you right huhuhu.

Apa pun, saya gumbira sangat-sangat-sangat. I love that shoes so much!!! Tak sabar nak pakai, pergi hornymoon ke, pergi jalan2 dengan sang suami. Kasut tu comel macam tuan nya lalala. So kasut hantaran dah boleh cross checked. Everything  DONE:)


Hantaran (dari dia untuk saya)

1) kasut+beg done
2) jam done      
3) toiletries done   
4) telekung+sejadah done telekung. sejadah je belum beli. *tak payah beli boleh tak?
5) perfume done
6) kek consider done
7) sirih junjung consider done


Yang bestnya, semua barang-barang hantaran ni under my budget. Takde satu pun yang exceed the budget. Contohnya kasut+beg budget RM600 tapi both of it dapat less than that. Hikss bijak berbelanja. Syabas kepada diri sendiri yang tidak membuat kesilapan berbelanja. Sekian.

Cuma tak berapa paham, mas kahwin tu termasuk dalam hantaran ke? Kalau termasuk, macam nak kena buang salah satu tu. Taknak bagi sireh junjung boleh ke? Huhuhu tak pepasal nanti hantaran jadi 7 berbalas 11!!! 

Oh atau pun sireh junjung gabung dengan mas kahwin dan wang hantaran. Boleh ke ek?


   

16 comments:

  1. wah! best nye. Da tak yah pening2 lagi nk belt barang hantaran. Sume da setel kan. :)

    ReplyDelete
  2. mas kahwin tu termasuk dlm cincin nikah/wang hantaran. boleh jadikan 1 dulang..hehe

    ReplyDelete
  3. ain~betul tu hehe *happy gelek2*

    cik jijah~hai jijah hehe. means maskawen boleh gabung dgn wang hantaran ye? jap rasanya macam tatau nak susun atur camne.hahah adakah terpaksa buang cake dalam list hantaran?gantikan dgn maskawen+wang hantaran.pening2 huhuhu

    ReplyDelete
  4. sejadah tu pnjam je sesapa punya.kdg2 bila kita dah ada sejadah then beli lagi takot jugak.takot tak terguna =)

    bestnye zimie..mesti dh separuh lega.heee..

    ReplyDelete
  5. ok la sikit jek xyh dah pening2..mila 15-15 jenuh nak mncari..haha..zimie beli brg sndiri punye ek?

    ReplyDelete
  6. bagus2.. dah settle bab hantaran...
    duit hantaran tu nak bagi cash ke?
    kalau cash selalu letak dalam album... takpun, bagi cek atau bank draft...
    mas kahwin pulak selalunya satu dulang dengan cincin..

    boleh ke zimie buat camni
    1 dulang - mas kahwin + cincin
    1 dulang - duit hantaran
    1 dulang - sirih junjung..

    ke dah tak terlebih dulang?

    ReplyDelete
  7. hari tu, sy tny ibu sy. dia kata mas kahwin lain2 dulang dgn tepak (sbb sy orang perak).

    tapi tak tahu la kan. sbb mas kahwin sy tak minta tunai, sy minta barang.

    ReplyDelete
  8. perghh zimie my twin sgt pantas..!! awal2 lagi da siap beli.. mcm fil i, dia akan asingkan mas kahwin tu dulang lain.. kiranye kalau i 7vs9.. dorang akan bawak 7+1... ;)

    ReplyDelete
  9. wahh...lagi 5 bulan to the bih day, semua brg2 hantaran dah siap beli ea?
    well done!
    a'a, tu la. sy pun tak faham pasal mas kahwin tu. termasuk dalam jumlah dulang hantaran ke tak.

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. waaaaaaaaaaa tiba2 rasa rindu bila teringat moment cari barang hantaran dulu...huhu

    ReplyDelete
  11. Dear, Jemput tgk giveaway kat my blog oke http://www.scrapaperclip.com/

    Thanks nk exchange link?> Jom !

    ReplyDelete
  12. zimie, ktorang memang tak ada sirih junjung~ tak penting pun! hehehe.

    mak saya lagi la beria-ria tak mahu sirih junjung~

    ReplyDelete
  13. kalau tak salah fizah.. mas kahwin tak masuk dalam hantaran.. sebab.. dulu masa mak cik fizah kawin.. pihak laki bagi mas kawin dalam bentuk handbouquet.. wang hantaran termasuk dalam hantaran.. kalau tak nak sireh junjung.. boleh je rasanya.. kena bincang ngan family dulu la~

    ReplyDelete
  14. iza~tetbe tunang cakap dia dah belikan.lega hehe

    cikmila~amboi byknye sampai 15.kitorg kalo bole lagi sikit lagi bagus :p haah hantaran beli sendiri2 dear.

    hana~terlebih kalo wat gitu.huhuh tunang cakap dia asingkan maskwen dgn hantaran.okla kalau gitu. so nanti ada 7+1 dulang..

    missjue~betul tu.nanti i akan asingkan mas kawen.baru tanya tunang smlm :p

    renee~i malas nak fikir nanti lagi lambat, lagi byk duit mengalir mcm air.kebetulan ade SALES hihihi.i pon mcm u 7+1 :p

    ReplyDelete
  15. nini~siap dah dear.biar setel awal.lagi bagus :) yup mas kawen diasingkan dari dulang.macam renee cakap tu..

    nana~nanti mesti i mcm u gak.hihi

    farahD~hai dear.letssss!!!;)

    dhiera~memang taknak pun kalau boleh tapi dah adat kan.so follow aje.jangan menyimpang dah la :p

    ReplyDelete
  16. alaaa datang melaka xbgtahu, kalo x leh jumpa dear hehe :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)