Sunday, December 9, 2012

Review : Hotel/Homestay

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hai semua. Ok cukup sebelum saya tak update belog kahwin ni T___T. Bila nak review ade je penghalang. Orang yang dah kahwin je kot paham perasaan ini huehuehhh.

Untuk yang ternanti-nanti story saya, cewah. Memandangkan harini hujung minggu, dapatlah rileks sikit. Kebetulan Selasa depan Selangor pun cuti hihihiks. Ada lah masa sikit nak merapu dekat sini. Actually saya cuma nak review mengenai Hotel/Homestay yang saya tempah khas untuk saudara mara yang datang dari jauh. Semua persediaan dan pemilihan homestay telah pun diukir di entry yang lepas2. Tengok jela sini, malas nak tulis 2,3x heee {LINK}

Hotel semasa majlis persandingan berlangsung, saya dan family book di Taha D'Kelana (Kompleks Tabung Haji, Kelana Jaya).  Tujuan utama pemilihan hotel ni sebab ianya terletak bersebelahan dengan dewan sanding saya di Dewan Gemilang Felda Kelana Jaya. Info boleh dapat di sini. {LINK}

Taha D' Kelana Tabung Haji
Picture courtesy of Facebook Taha D'Kelana

Tak ingat pulak harga berapa tapi affordable dan mampu milik yang penting hihih. We ols last minute (masa nak bayar deposit tu), tempah sebanyak 10 bilik sahaja sebab yang semua ni ikut kuota yang confirm akan datang. Memang kena bayar deposit cuma tak ingat jumlah tu sebab ayahanda yang sponsor ;p Tapi yang penting kena bayar dulu, baru dapat kunci. So kunci dah dapat, bila saudara mara datang, boleh terus masuk bilik tu. Tempah semalamam sahaja sebelum majlis bersanding keesokkan harinya.

Cuma ada isu sedikit pabila ada saudara yang datang last minute (datang dari jauh!). Datang 3-4 buah kereta pulak tu. Dah datang bukan nak bagitau awal-awal. GRRR. Nak suruh tidur dekat rumah kitorang, errrr takde ruang. Sempit dengan barang-barang. Rumah bukannya macam rumah banglo huhuh. So on the spot, ayahanda ke sana tempah on the spot. Yang 10 bilik tu memang dah ditetapkan untuk yang 'confirm' datang tu. Phew kelam kabut call sana sini. What happen if takde bilik kosong??? Time tu cuti sekolah, paham-paham je le. Kesian tengok ayahanda ulang alik uruskan 'mereka' itu. Geram pun ada huahua. Nasib lah ada 2 bilik kosong. So sumbat jela mereka-mereka dalam bilik tu. Ayahanda cakap macam tin sardin hohoh. Nasib lahai badan.

So far saya taktau macam mana rupa bentuk hotel ni sebab tak sempat nak uruskan. Suruh ayahanda dan bonda je turun naik hotel tu berurusan dengan manager situ huehue. Tapi tengok eveything ok je. Bonda puas hati gamaknya lah. Harga tu yang penting, harga hahaha. If mahal, tak jugak lah pilih hotel tabung haji ni. Maybe ke tempat lain yang lagi jauh. Tapi memang convenient lah hotel ni. Untuk yang nak kahwin dekat area Kelana Jaya ni, memang saya rekemen hotel tabung haji ni. Tapiiii sila booking awal, takut clash dengan musim haji, bilik penuh hoho.


Homestay semasa majlis bertandang pula, side family lelaki tempah di Zamita Resort & Homestay, Sabak Bernam. Yang ni ingat pulak harganya RM70 semalaman. Ada aircond, katil saiz besar (Queen size if not mistaken). Toilet pun ok, bersih. Ada TV. So far cukup la serba serbi. Cukup la untuk nak makeup pada hari tersebut. Tak tidur pun sebab family semua datang balik hari je. Bonda cakap takyah tidur. Depa datang dengan 3 buah kereta (wakil belah perempuan). So sampai2 lepak2 sekejap then terus ke rumah pengantin lelaki.

Untuk info lebih lanjut boleh ke website dey all. {LINK}

So far alhamdulillah perjalanan untuk booking membooking serta duduk di homestay/hotel ni berjalan dengan lancar even ada isu 'kecil' sikit tapi dapat kami tangani dengan baik! Ewah. Pasni if tiba-tiba family nak bercuti ke rumah husband, boleh la stay dekat Homestay tu lagi. Affordable dan selesa. Loikeeee. Recommended  Actually Sabak ada banyakkkk homestay tapi lain-lain tu dah penuh. Nak stay dekat Hay Resort sekali penuh dah T_T. Cuti sekolah kan. Yang tu pun husband cakap recomemended tapi cepat fully booked hohoh. Apa pun resort yang kitorang duduk tu pun dah kira best dan puas hati. :)

Jadi, itu sahaja yang kisah yang ingin dikongsi. Nanti saya review yang lain-lain pula ye. Kalau rajin ;p ;p ;p

Till then.

 

Saturday, November 10, 2012

Review : Kad Kahwin

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Ya Allah bila tengok kad kahwin, rasa rindu sangat nak buat preparation kahwin2. Seriously! Tak tipu. Dulu masa rerakan lain kahwin, diorang cerita la rindu itu rindu ini. Nak buat itu nak buat ini. Nah sekali aku pun rasai perkara yang sama hihi. Tak sangka rupanya every EX-bride akan alami feeling camni. Lagi-lagi if preparation tu almost 60-70% kita yang buat sendiri. Hasil usaha kita sendiri. Orang cakap DIY wedding. Tapi not every single things la saya nak DIY. Saya banyak DIY untuk nikah sebab itu small event. If sanding tu sikit-sikit je  DIY. Tak sanggup mak. Kang pengsan pengantin sorang2 kat situ haha.

Cerita pasal kad kahwin .Ya saya DIY sendiri. To those yang ikuti belog ni memang dah tahu saya memang buat kad kahwin sendiri lalalala. From design, printing blablabla. Alhamdulillah it worth! Memang puas hati sangat-sangat. But my tips, sila SURVEY dulu adakah DIY ini berbaloi atau tidak. Saya ada reason sendiri kenapa saya DIY kad kahwin. Kebetulan saya berada 'dalam' industri design dan printing ni. Kalau kad kahwin orang lain saya boleh buat, kenapa kad kahwin sendiri nak tempah pula? Ha gitula contohnya. Don't get it? Takpela abaikan je haha.

Jadi inilah rupa design kad kahwin ku.

Perempuan's side (konon2 nak turquoise and gold theme, tapi macam lain macam je warnanya haha takpela)




Lelaki's side (brown theme)



Dekat 2,3 kali jugaklah saya dan Bonda brainstroming idea untuk kad kahwin ni. Mula2 saya buat dia tak setuju. Bila dia bagi idea, saya pula tak setuju. Normal la tu hihi. Then after a few drafts, barulah bonda setuju. Phew. Rupanya gini taste omak aku yo. To me nice sebab kekonon nak English konsep lah gitu kan. Pastu Bonda nak ada bunga-bunga depan kad tu. Just fit into her taste! Legaaaaaa.

Perempuan side 500pcs
Lelaki side 1300pcs

Gitu? Kenapa belah husband banyak sangat kad? Biasalah duduk dekat kampung ni lain sikit. Semua orang nak jemput. Jiran tetangga, sebelah kampung sana, sebelah kampung sini. Kebetulan saudara mara belah husband memang 'agak ramai' jadi memang perlu print banyak. Kenduri memang 2 hari 2 malam lebih kurang. Sangat penattttttt ok. Sabau jela aku. 

Tapi yang penting memang seronok sebab dapat rasai suasana berbeza. Belah husband ni sebab rumah dekat dalam kampung. Jadi terasa 'kehijauan' gitu compare to bandar. Sesekali duk kampung best. Tenang je jiwa raga ini hehe. Lamanya tak balik kampung jumpa mak mertua. Husband ni pulak asyik busy je every weekend hurm. Miss my mother in law and father in law. Hope they are fine there.

Jadi itu je sedikit sebanyak kisah pasal kad kahwin ku. Alhamdulillah semua happy dengan hasil kad ni. Kalau ada yang design kad lebih kurang gini, just give me a call. Ewahhh. Drop me an email at zme.ayd@gmail.com atau boleh cari saya di sini Artdirector Byzimie. Wah wah wah sempat lagi promot.

K, take care. Happy weekend ols.

 

Monday, November 5, 2012

Review : Doorgift

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Dah masuk November pun. Tuan tanah masih hibernasi dalam gua. Masih fikir apa lagi yang nak direview. Rasanya banyak lagi tapi mood menulis macam hilang. Saya banyak fokus to kerja, rumahtangga dan business. Mohon maaf kalau terasa belog ni bersawang ke hape. Tidak sesekali nak abaikan dirimu wahai belog kesayangan.

What to review?

Terfikir pasal doorgift. Ok untuk nikah, saya serius lupa apa saya bagi. Hampir 5 bulan majlis, macam mana nak ingat ;p Sebab tetamu tak ramai around 100-200 orang gitu, saya beli paperbag (beli dekat Fah Lean), lepas tu isinya letak few cakes. Sumpah lupa haha. Gambar pun takde. Jadi sila abaikan je hihi. Lepas tu bagi bunga telur je (guna telur pindang). Memang sold out lah bunga telur tu. Suka sangat hihi.

Untuk majlis sanding, saya DIY sendiri Surah Yassin dan Paperbag.

Lepas tu order Bonda order Apam Polkadot dekat rakannya. Kekonon apam polkadot ni untuk kekanak yang datang time majlis. Maaf gambar takde hihi. Takpun boleh klik sini, Apam Polkadot. Rasanya dia order di sini :)

Surah Yassin

Paperbag. 

Isi dalam paperbag adalah surah yassin dan telur pindang. Mudah kan? Tapi nak buat surah yassin dan paperbag ni punya seksa. Nak DIY sendiri punya pasal kan haha. Telur pindang memang order dekat sini. Telur Pindang Berzaman.

I'm thinking of doing a promotional price for Surah Yassin since ramai sangat bertanya. Hihi if ada I will let you know. Anyway any enquiries regarding wedding printing thingy boleh klik my blogshop ye. Artdirector Byzimie. Tuan tanah tu memang dah lama buat part time business. Dah nak setahun dah. Thank you for all your support, love :)

Till then bye!






Thursday, October 11, 2012

Review : Hantaran Kahwin

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Okay okay rasanya dah berhari-hari blog ni sunyi sepi. Sobsob ampunkan tuan tanah. Busy mengalahkan perdana menteri blablabla. Terima kasih kepada yang setia membaca blog ni even dah lama mendiamkan diri tapi I tengok pengunjung tak henti2 hari demi hari. (Stalker blog sendiri hihihi). Thanks uols.

Today saya just nak share hantarans kahwin saya tempoh hari. Its just a simple hantaran. Buat sendiri je. DIY. Both side buat sendiri.

Macam my side, saya import cousin dari JB buatkan. Jauhkan. Dah lama discuss dengan dia tentang konsep dan warna. Time beli fresh flower pun call dia tanya berapa kuntum bunga harus dibeli. Taknak membazir kononnya. Sekali terlebih sudahhhh. Tu gi letak dekat dewan. Tabur2 atas meja guestbook, letak dalam bakul bridesmaids. Sebenarnya cousin ni bakal husband beliau buat bisnes kerja2 kahwin, so dia macam terlibat secara langsung lah. Buat hantaran, khemah, pelamin. Tapi based di Johor Bahru lah. Suruh pindah KL takmau katanya. Kalau tak, mesti dapat banyak job. Sini kan lubuk emas hihi.

Ok lepas tu side lelaki, husband suruh kakak dia gubahkan hantarans. I loike the style. Simple jugak. Takyah serabut2 poning je kepala. Simplicity (bukan simpli siti tu ye) is the best hihi.

Hantaran 9 berbalas 11.

From me to him
Baju kemeja

Al quran dan tasbih serta tunjuk arah kiblat. Beli di Semua House

Buah-buahan. Kilatkan guna minyak masak. Suruh cousin buat hihi.

Penjagaan diri

Kek lapis sponsored dari cousin yang baik hati lagi comels.

Cheese tart. Inilah hantaran yang paling last minuteeeeee. Memula blur sebab ada 1 tempat kosong. Jenuh fikir nak bagi apa. Last2 call Faiz (b2b), minta dia buatkan cheese tart. Sedap sangat cheese tart ni hokeh. Rugi pulak rasa bagi dekat belah lelaki kihkih.

Jam tangan. Oh tinggal kenangan jam ni. Masa gi honeymoon, husband misplaced and suddenly jam ni MIA (missing in action). Sedih sangat!

Chocolate Beryl's. Beli dekat kilang di Serdang. 

Tali pinggang dan dompet.

Kasut.


............................................................................................



From him to me
Beg

Buku ensyklopedia Solat

Manisan

Cupcakes

Penjagaan diri. Perfume, lotion, etc.

Telekung

Jam tangan

Kasut


Macam ada a few gambar missing haha. Saya pun tak ingat. Tapi takpela ini je yang ada dalam simpanan. I love all my hantaransssss. Walaupun nampak simple tapi cantik je to my eyes. Oh rindunya kenangan bersama-sama DIY hantaran ni. Tunggu adik kahwin pulak. Confirm saya jadi orang yang paling sibuk di dunia hihi.

Ok till then.

 

Sunday, September 23, 2012

Video Dah Siap!

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Syukur alhamdulillah video nikah dan sanding dah siap. Tak fikir pun seawal ni sebab dapat tau ada bau-bau kurang enak pasal my videographer ni. Saya taknak elaborate banyak-banyak. Itu antara dia dengan customer(s) nya. Mungkin yang dah pernah alami tau pasal ni. Sebab tu semacam dah redha dan pasrah if anything happen to my videos.

Seriously, saya langsung. Ya langsung takde sms/email abang azli, La Televisio. Sebab saya pun taknak video tu siap awal. Boleh lak gitu??? Huhuh. Bukan nak over ke hape tapi thats the truth! Kebetulan time dia nak bagi tengah bulan, gaji belum masuk oh. Siap sms semula cakap nak ambil akhir bulan/ awal bulan. Last sekali abg azli cakap "Takpe, boleh ambil dulu. Nanti boleh tengok dengan keluarga dan rakan-rakan. Bayar lepas awk dapat gaji pun boleh" Aikss ada jugak vendor macam ni. Kalau vendor lain mam*** taknak layan. Siap kena maki hado huehue. Agaknya dah rasa bersalah lah tu kepam video orang lama2. Ada baiknya juga. Ada hikmah gito.

So petang semalam my husben gi pickup hasil tangkapan di Bt Caves tapi bukan ambil dengan azli tapi ambil dengan abangnya. Azli shooting wedding di tempat lain. Its ok yang penting aku dapat video nye muahaha.

Serious tak sabar. Pulak tu husben gitu gini ulang alik pukul 10 malam baru sampai rumah. Meroyan aku nak tunggu hahaha. Then, sejam setengah melayan video tu. Dapat 3 video. 1 highlight nikah dan sanding. Lagi 2 raw videos. Nikah dan sanding. 

Seriously video best dan cantik editing. Sesuai dengan harga sebanyak RM800 itu. Berbaloi. Murah gila. Mana nak dapat tempat lain? Tapi itu dulu. Book pun last year. Now harga dan naik dan now aku dengar cerita2 yang tak best pasal abang azli tu. Hope dia dapat lah setelkan customer2 dia yang lain tu ye. Jangan kerana nila, rosak susu sebelanga.

Inilah cover video tu. Nak tunjuk video betul, tunggu jela abg Azli upload dekat Facebook. Katanya later akan upload sebab internet problem. Tunggu dan lihat jela.



Very the nice cover DVD tu to me. I loikeeeeeeee. Video dalam tu lagi best hihi. Masuk ni 3x aku tengok. Pengsan. Rabak mata ni. Setiap kali tengok mesti gelak-gelak. Kelakar tengok Bonda dan Ayahanda bagi ucapan. Dah macam ucapan pertabalan diraja pulak. Sekali ayat Dewan Bahasa dan Pustaka keluar daaaa kahkah. 

By the way, thanks to Syima sebab kenalkan abg Azli ni. So far, saya takde masalah bekerjasama dengan abg Azli. Yang penting dia tau apa nak buat. Just jangan push dia lah kot huhuh entahlah lain orang lain cara nak handle kot. Alhamdulillah selepas 3 bulan lebih, baru lah video kahwin siap. Tapi dah remind husben, kalau lebih 6 bulan tak dapat jugak, memang kan ku kejar abg Azli sehingga ke lubang cacing muahaha. 

Ok ni tengah burn masuk dalam DVD lain. Nak gi hantar/pos dengan orang kuat a.k.a saudara mara, kawan-kawan. Hiks. Till then. Bye.

 

Friday, September 21, 2012

Sponsor Ads : New NISSAN ALMERA

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

*sila klik untuk tumbesaran*

Antara sebab bagi anda untuk memiliki NISSAN ALMERA :-

1. Rekaan keseluruhan yang aerodinamik dengan gaya baru

2. Ruang kaki penumpang belakang yang LUAS

3. Ruang kargo yang LUAS

4. Penuh ciri-ciri terkini*
a) iKey untuk pengalaman tanpa kunci yang sepenuhnya
b) Butang tekan hidup
c) Kawalan penyaman udara automatik

5. Inovasi terkini

7. Menekankan aspek keselamatan dan keselesaan

*untuk varian tertentu sahaja

MENERIMA BAYARAN TEMPAHAN - DENGAN HARGA PENGENALAN ISTIMEWA
TERHAD UNTUK 3000 UNIT TERAWAL SAHAJA

Berminat? Hubungi
Hp/Whatsapp : Fayyadh 012-592 0952
 Email : fayyadh.nakhaie@gmail.com
Twitter : payid23


:)


p/s: ya Allah murahkan lah rezeki kami, amin ya rabal alamin..

 

Thursday, September 13, 2012

Review : Warna Tema Baju Family

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Ini pun nak share ka? Takpe benda baik, elok dishare. Kan kan kan. Nampak sangat insan ini sudah jarang update blog. So kepada yang ternanti-nanti, plus pembaca setia (errrrrr), saya update sedikit ya!

Saje nak cerita dengan uols, warna tema apa family saya pakai masa majlis haritu :) 

Semasa majlis nikah.
Is this dark pink? Tak tahu lah warna apa sebenarnya. Dark pink-maroon lah kot ;p
Suka gila tema ni, kenapa entah. Rasa macam sweet-sweet gitu.
Setuju tak?

Bonda tempah dekat our family tailor di Bukit Jalil kemudian beliau tempah jahit beads dan fabric flowers tu sama dengan saya jahit beads baju nikah dekat Cik Dila. Facebook : Meena Adila :) Recommended!

Baju melayu Bapaknda, Abangnda dan Adiknda semua tempah di family tailor jugak di MZ Tahir, Jalan Masjid India. Ini memang pelanggan setia MZ Tahir sejak berabad lamanya (sejak dari dalam perut). Ayahanda suka jahitan dan kekemasan yang ditonjolkan. Harga pun okla not bad. Orang kata 'harga KL lah' hehehe. Of course recommended! Kain samping songket tu semua dibeli di Terengganu (tak ingat pulak nama kedai tu sebab Bonda yang sponsor). Terengganu kan famous dengan songket murah2 :)


Bila bersanding, Bonda request warna dark brown. Katanya nak nampak exclusive-ness of the wedding. Kerlas bonda i tau. Tapi memang nampak nice sangatttttttt warna-warna 'boring' ni hahahah. Ampunkan saya bonda. Sesuai untuk majlis perkahwinan yang classy, exclusive yet 'golden'. Ok aku hentam je kenapa letak words golden. Maybe sebab warna tu nampak tua kot hahaha. Larik.


Keluarga belah lelaki. Green apple i should say??
Cantik jugak. Memula risau gak bila si dia cakap warna hijau. Janganlah pilih warna gelap2. Lega akhirnya mereka memilih warna sweet green atau warna hijau pucuk pisang hihi. Me like sangat. Nampak seragam je except my biras (ke beras) yang pakai different color. Mengapakah jadi begitu? Hanya mereka sahaja ada jawapannya kehkeh.


Okla nak balik rumah dah hihi. Till then!


 

Wednesday, September 5, 2012

Review : Pelamin

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Alhamdulillah Rabu menjelma lagi. Kali ni takde WW. Nak berstory panjang lebar sikit lah hihi since macam dah 'sihat' sikit. Heheh syukur 3 bulan pertama telah selesai. Eh hahaha.

Ok sambung cerita. Bawah ni gambar pelamin nikah ku dan sanding ku. 

Amacam cantik tak yang DIY nih? Bonda dan rakannya, Kak Liza yang tolong buat. Anaknya ni tolong gak tapi tolong tengok je kikiki. Aku bukan reti sangat nak kreatip2 nih. Kalau kreatip tempat lain boleh ;p

*Maaf la kalau gambar berulang-ulang kali bagi uols bosan hua hua*

Pelamin nikah buat sendiri aka DIY. Kalau nak sewa barang-barang ni pun boleh. Klik sini. Ahem2 


Yang ni suruh orang buat. Tak daya nak DIY hihih.

Pelamin sanding by Sonia Sofia Bridal. To those yang sewa dekat Dewan Gemilang, amek je vendor dari Felda ni. InsyaAllah eveything will be perefecto ;p Memula nak tambah sedikit warna turquoise tapi dia advise, if baju sanding dah kaler, say no to pelamin. So inilah hasilnya. Suka sangat!!! Thank you Auntie Sue. Tak sia-sia 'bergaduh' dalam butik dia haritu hahaha.

Suka yang ada cermin dekat tempat letak pasu tu. Pastu ada bling-bling dekat panel. Konon 'new' la kata Auntie Sue hehe. Tak kisahlah, yang penting cantik. Tak sia-sia menghabiskan ribuan hengget huhuh.


Side tepi.


Seriously memang jatuh cinta dengan pelamin simple. Yela lain orang lain taste kan but I prefer minimalis. Tak dulik la orang kata pe. End up ramai gak yang memuji both pelamin. Syukur semua suka :') Padahal simple je pun. Macam takde tema sangat pun hahaha. Tema white, classy and suci kot sebab semua pelamin putih and cream hehehe.

Okla till then :)

 

Tuesday, August 28, 2012

Review : Wedding Cake

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Okla harini saya macam rajin sikit nak mereview. Raya seminggu tapi postponed review bermingu-minggu huehue. Tetiba passions to wiriting tu macam hilang. Tidakkkkk.

Ok mari kembali ke jalan benar. Ini gambar my wedding cakes. Saya booked dengan my brother's friend, Ellie from Kekcawan.com.my. FYI, dewan felda memang ada bagi FOC kek kahwin tapi semua itu dusta belaka hahah. Diorang bagi dummy cakes. So me and parents pikir 88x jugak la wether nak ambil dummy cake atau booked cake yang REAL. Last-last, dengan hasutan abang, aku booked jugak lah REAL cakes ni ha. Duit pun tumbuh la sayap grrrrrr. Padan muka, siapa suruh makan dengan hasutan.

Cakes ordered from Kekcawan. Tak sempat nak merasa hua.

WEDDING PACKAGE 2 – RM330
Dua tingkat kek bertiang
6″ Vanilla Sponge Cake + 9″ Moist Choc Cake
Buttercream frosting +  buttercream roses deco
50pcs S size Vanilla cupcakes + buttercream frosting + buttercream rosette / swirl deco
Pisau kek dengan ribbon
** tidak termasuk cake stand
Sample Design: http://www.kekcawan.com.my/?p=484
Tema warna : Gold and turquoise



Amacam romantis tak weols?

FYI lagik, saya nak suggest if mana2 yang nak wedding cakes atau cakes makan saje2 (eh ada ke), boleh jugak order dari Kak Mun from M&M Cupcakes. Ini memang rela hati nak promote sebab cakessss situ lagi cute dan sedap pulak tu. My cousin pernah hadiahkan masa majlis bertunang haritu. Cupcakes sangat10x sedap dan lembut. Nak booked last minute, sekali fully booked pulak date tu sobsob.

Yang kekcawan ni, aku tak sempat merasa, memang la ada acara potong cake tapi cake yg disumbat dalam mulut tu bukan asalnya dari situ. Siapa entah letak cake lain. Huehue.

Tapi abang aku cakap kek tu sedap. Yela kawan dia buat kan, mesti la puji hohoho. Apa pun to me puas hati gak la sebab cakes tu cantik dan menepati citarasa. Even 2 tier je, cukup la tu. Banyak2 buat pe orang bukan makan sangat pun keskes. Last2 terbuang gitu je okkkkk. Sebab time tu aku dan suami dah kena balik hantar si pengapit. Jadinya taktau mana pergi cakes tu. Sadis ohhh sadis. Time tu memang dah takleh nak fikir pasal dewan. Everything lost sebab dah penat sangat88x. Sabo jela.

Okla tu jela serba sedikit pasal wedding cakes. Tetiba mengidam nak makan cakes. Err pavlova pun boleh kan? Kerryyyyyyyy!

 

Saturday, August 18, 2012

Bad News : Al-Fatihah

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***


Al fatihah kepada my MUA plus designer baju sanding ku. Terkezut gila bila my schoolmate, Nadiah wassap petang tadi (dia pun ambil khidmat Zul jugak). Dia cakap Zul dah meninggal dunia. Aku pulak tau lambat. Then selepas diselidik, her mom called Redzuan dan tanya sebab pe. Redz cakap meninggal sebab sesak nafas. Tapi aku jugak SMS LyanaMK, yana cakap dulu kedai Zul macam pernah ada orang buat dan Zul memang selalu sakit. Patutlah last sekali  (lepas sewa Veil untuk bertandang), aku tengok makin cengkung dia tapi Zul cakap dia tak sihat, demam. Mungkinkah itu petunjuk? ;'(


Sesungguhnya arwah sangat berbakat, baik, kreatif. Kalau tak, takdela semua dok puji makeup aku dan baju sanding itu. Aku memang tak pernah ada masalah dengan Zul. Alhamdulillah eveything went smooth. Tapi nak buat camne, dapat pulak berita buruk sebegini. Lagi2 di bulan baik, bulan Ramadhan. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin..






Daripada Nya kita datang, kepadaNya kita kembali. Al - fatihah buat arwah Zulkifli Bin Sulaiman.


 

Friday, August 17, 2012

Hadiah Rahsia Dari OP AzamHashim

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hadiah rahsia la sangat ahahah. Propa je lebih.

Ok, saya tahu confirm tak ramai makhluk yang online pada ketika ini. I know semua sibuk balik beraya kan? Tapi aku jugak la tersadai dekat rumah ni huhuh. Nak buat camne parents tak balik kampung. Kebetulan 1st raya nanti apak dan mak mertua memang akan turun KL beraya rumah saudara maranya. So alang2 nanti diorang singgah la rumah kitorang kan? Elok gak tu, takyah la 1st raya kat rumah mertua (kes ngelat kahkah). Mesti next year kat rumah sana pulak huahua. Takpe, life must go on. Lalui jela dengan tabah ;)

Ok aku melalut lagik huahua.

Actually, saya nak share some of wedding pictures slideshow. Baru perasan abg Azam ni bagi selepas dekat 2 minggu kitorang collect softcopy ni. Taktau pulak ada video 'rahsia' dalam CD tu. Saje je abg azam rahsia kannnn, dush dushhhhhh.

Tapi memang best la video ni, lagu Ingrid tu bestttttt gila, to me at least ;) 

Ok enjoyyyyyyyyyy some token before korang gi beraya hihi


Amacam best kan kan kan?

Akhir kata, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI pada semua umat Islam tak kira di mana jua anda berada. Mohon kemaafan jika ada salah dan silap ketika berblogging, tapi rasa macam takde je kan? Ahaksss. Yang dah jadi isteri orang tu, mesti akan lalui pengalaman berbeza kan? Lagi-lagi dekat raya nih. Cakap macam orang dah 8 tahun kawen agaga.

Selamat pulang ke kampung halaman. Hati-hati di jalan raya ;)

Till then.

 

Saturday, August 11, 2012

Review : Pelamin Nikah

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Saya mempersembahkan cerita tentang pelamin nikah ;p

Oh hitam putih kehidupan. Kisah sebelum terjadinya makhluk yang bernama pelamin.

Bapak tengah DIY platform untuk mini pelamin nikah. Kanan tu tengah sangkut bunga artificial atas tempat sangkut langsir tu (taktau apa namanya). Terima kasih bapak sebab DIY kan pelamin anak kesayangan nya ini sobsob tetiba nak tacing :'|


...and after a while, pelamin berubah wajah jengjengjeng ;p

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Tadaaa

My simple DIY mini pelamin nikah. Simple2 tapi nak buat nya berhari2. Pengsan. Tu pun mintak tolong kawan Bonda, kak Liza. Dia punya hasil tangan lah ni. Saya tukang tengok dan komen dan tukang kaknam kahkah.

Lampu chandelier sewa dari Puan Lindan. 2 biji. {LINK}

Sofa/kerusi pelamin beli dekat Mitaly. Harga boleh tahan gakla. Nasib ada diskaun. Now sofa tu bersemadi dekat ruang tamu rumahku. If ada sesiapa nak sewa, dipersilakan heheh $$$$$.

Pasu bnga kiri kanan ada kawan bonda tolong gubahkan. Aku sendiri taktau harga berapa sebab Bonda cakap "Yang tu takyah tau la" Sobsobb terharu sebab Bonda dah banyak spent duit. Ampunkan anakanda yang miskin nih.

Backdrop, bekas kotak letak bunga, kain bulu semua beli sendiri. Ada beli dekat City One Plaza, ada beli dekat Fahlean. If sesiapa nak sewa dekat saya pun boleh. Ecece promot pulak hahaha. Boleh pergi dekat my page rental ni keh. {LINK}. Bear in mind, kain bulu ni memang mendapat sambutan hangat macam goreng pisang panas!!! Phew ada tarikh yang dah fully booked. Siapa cepat dia dapat hehe.

Telur pindang dekat bekas pahar tu pulak, saya tempah dekat Akak Ennie. Lokasi di Shah Alam. Recomended. Service baik. Akak tu pun peramah. Siap poskan sample telur by poslaju free of charge. Tak macam sorang vendor tu hahaha jahat aku (kisah lama jangan dikenang). So if sesiapa perlukan perkhidmatan telur pindang, saya rekemen uols tempah dekat Akak Ennie. 

Telur Pindang Warisan Berzaman.  Website. Facebook.


Bekas bunga pahar pula sewa dekat Nora. Murah je. Serius jimat banyak. Kalau sesiapa nak sewa gak boleh  ke Facebook Nora keh. {LINK} Berbaloi-baloi i tell you. Selain tu, paper lantern dan easel pun sewa dekat Nora :) 
*macam dalam gambar atas nih*


Bantal nikah (bentuk bulat otomen rasanya orang panggil) ada dua sebenarnya. Satu atas buntut ku. Satu atas buntut suami hiks. Sewa bantal dengan Puan Lindan (takde kene mengena dengan lindan pemain badminton tu ye) Sesiapa berminat boleh ke blog Linda keh. To me harga murah compared to others ;p


Keluarga belah perempuan :')


Keluarga belah lelaki. Ok mama dengan abah je ada. Adik beradik suami mana entah menghilang hohoho.


Oh my besties. Rakan-rakan sekolah rendah! Best gila korang datang. Sungguh tak sangka ada gak yang nak datang time nikah ku :D Love ya all so much!!


Renee and hubs. Heh thank you for coming Renee. Susah2 je Renee datang bawakkan i lovely hb tuh ;p

Secara keseluaruhannya, saya puas hati dengan mini pelamin nikah ni. Walaupun nampak simple tapi ada banyak sentimental value di situ yang membuatkan saya teringat sampai sekarang. Thats the most important part. Cuma nak DIY ni kena pikir lah 100x kan hahaha. Sanggup dengan tak sanggup. Macam Bonda aku dia sanggup sebab tu dia tak kisah. Yang penting hasil tangan sendiri. Mintak tolong kawan sikit-sikit tu biasa la heeeee.

Apa pun, aku memang happy sangatlah sebab family, kawan-kawan serta musuh (eh tipu) hadir untuk majlis nikah tempoh hari. Kak Liza yang bertungkus lumus selama seharian stay dekat rumah dan sanggup ambil cuti nak design pelamin tu. Tak lupa jugak rakan yang baru aku kenal, Renee. You are such an inspired creature I've ever seen hahah peramah pulak tu. I doa bisnes u maju. U buat full time jela, habis cerita eh eh :p

Okla esok lusa nak cerita pasal hantaran pulak. Mentang-mentang softcopy dah dapat,kemain laju review hahahaha. Plus syukur sebab aku tak puasa ni sihat lah sikit. Boleh la menaip di papan kekunci nih hehehe.

Till then. Bye!