Friday, December 9, 2011

Tergendala Nak Isi Borang Nikah Gara-Gara Kariah dan Saksi

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;) 

***

(tajuk entry panjang tak hengat donia)


Berbalik pada cerita semalam (eh kau post pukul 1 pagi apa pasal tak tidur lagi. ok abaikan), terima kasih dekat mantan b2b dan b2b dan silent reader yang bagi jawapan kepada persoalan yang agak mengusarkan pemikiran ni. Selagi checklist tu kosong, den tak sodap hati you know!

Kemudian, bak kata Gadis a.k.a ain, nak book tok kadi, kita kena isi borang nikah dulu. Boleh isi borang secara online. Ok jadi saya dengan megahnya Google 'Borang permohonan nikah negeri Selangor'. Saja nak tengok requirements, etc etc. Oh dapat website dia. 


Jadi, page tu keluar macam ni,




Oh means sebelum ni pakai borang kan? Sebab saya godek2 Yati punya, dia masih guna borang PDF. Pelik oh pelik sambil berfikir, betul  ke apa yang aku buat tu? Mentang2 mantan b2b semua guna borang, bila keluar online ni rasa pelik pulak. Tidak mahu membuang masa, dengan menggunakan tetikus saya klik pada gambar tersebut.

Dia suruh daftar, isi password, blablabla. Kemudian, kena login, Bila dah login baru boleh daftar. Kemudian baru lah keluar wajah kesayangan hamba borang permohonan nikah tu. Dengan megahnya isi dan secara tiba-tiba keluar pulak nenek ni. KARIAH. <---ini yang tolong nikahkan kita ke? a.k.a tok kadi (maaf lampi betul pagi-pagi buta yang dingin ini)




Nampaknya terpaksa la HOLD dulu isi borang ni semua. 

First thing first, nak kena suruh ayahanda pergi mencari KARIAH masjid dulu. Nak isi borang pun kena isi maklumat SAKSI dimana saya hanya ada abang sahaja. SAKSI kedua pun saya tidak tahu siapa. Adik jauh pula di benua amerika. Ok FINE! Tutup buku kejap pasal borang nikah ni. 

Nak berangan pasal benda lain pula. Ok bai.


 

10 comments:

  1. hehee, efa pun sangkut tang tu. wah kawen lambat lagik dah isi form. arap tak send la, last2 pening google cr borang nikah dlm pdf. senang...online system ni next year baru nak mula. pegi kursus pun jais just cerita mcm2 tu je. assume better amik borang senang :)

    ReplyDelete
  2. ayah suria bru je g amik borang tu dekat kariah bdekatan dgn rumah, sbb suria kt kl sgt susah..ayah je lah dpt tlg amik borang itu ini tggu pass bg suria je utk isi.. rase cam complicated jer urusan ni, tu asik tgendala je... huhu

    ReplyDelete
  3. saksi tu pakcik pun boleh...
    ia sekdar mengisi borang shj..

    nnti mase kita nak nikah...
    tok kadi x mintak ic saksi yang sama dalam borang...
    =)

    ReplyDelete
  4. macam tu zimie. thanx sharing. makne ye kena cari saksi, tok kadi awal2 la ea.

    ReplyDelete
  5. ooo, same story je ngn kak long ni...

    kak long pun dah try bukak online jais...mmg susah je kan, nak tgk nama tok kadi la..adoi, kak long pun dah log in, paswd sume, tp bile tang situ trs sign out.

    tak leh nak setel kan jugak borang tu..payah la skrg..

    gamaknyer, masa nikah nnt tok kadi pkai galaxy tab kot ! heheheh :)

    ReplyDelete
  6. epa~means kita masih boleh guna borang ye?ok tuhla macam tak bape paham sangat.nak kene g pejabat agama la tanya.confius beta.

    suria~kalau leh ambik borang kt kariah lagi senang.ok takpe thanks ye 4 the info :)

    gadis~oh really?kalau gitu senang la.boleh letak nama dummy.saje nak senangkan proses kan haha.

    dhiera~haah la. nanti senang sket time nak isi borang online tu.

    ReplyDelete
  7. kaklong~kene dptkan semua info tu dulu kaklong, pastu baru leh proceed.ntah2 bila dah berjaya baru leh print borang.ntah tak cuba lagi hahah

    bukan takat galaxy tab.ipad pun bole kot.takpun smart phone yg lain.(zaman dah semakin canggih nih hihi)

    ReplyDelete
  8. cik zimie, kalau taknak isi online, guna jer borang. bleh amek borang kat PAID. takpun google jer. ada yang dalam PDF.

    sepatutnya i kena isi online tapi leceh okey! so i google borang tu yg dalam bentuk PDF. i ada softcopy kalau u nak.

    ReplyDelete
  9. Wow! Seb baik Rilla punya ari tu manual lGI. Agaknya, Rilla antara yang terakhir guna manual kot.

    ReplyDelete
  10. errr da online ke? mcm susah je..seb baik i da lepas. weeeeeee.

    zimie, da tak lama lg tu. ape perasaaan? hehe

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)