Wednesday, December 28, 2011

Isu Homestay Pulak

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***


Sebenarnya sudah lama isu dewan ni diperbincangkan antara saya dan ibubapa. Pening nak buat pilihan. Masing-masing nak murah dan dekat dengan dewan kahwin nanti. (-_-'')


Mula-mula, saya sendiri dah siap-siap survey2 homestay dekat area Putrajaya, Bangi, Puchong (sebab dekat dengan rumah). Huih macam2 tempat la. Listing pun banyak. Siap ade dah nak book. Memang tak penyabo dah nih. Antaranya :-


Hello


Hai


Hye


Hi


Malangnya semuanya tak memenuhi impian yang nak kan murah dan dekat. Demand punya budak zimie. Betul la, kalau dekat dengan dewan kan lagi mudah. Planning nya begini, after nikah (Jumaat), terus sanak saudara akan ke homestay/hotel/resort. Keesokkan harinya (Sabtu), terus la berbondong-bondong mereka kesemuanya ke destinasi yang dituju. Tak gitu. Nanti jauh-jauh, sudahlah saudara mara tak tahu jalan. Nak hire orang-yang-boleh-diharap, memang takut. Takut harapkan pagar, pagar takleh harap! Jadi, lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Sekian hujah saya.


Jadi, haritu bertemu dengan sepupu. Dah tua sepupu ni. Anak dah 5. Beliau cadangkan supaya menginap di Kompleks Kelana Jaya memandangkan dewan kahwin {LINK}kitorang berdekatan dengan Kompleks Kelana Jaya tu. Jalan kaki pun buleh. Hihihi.


Survey pun survey. Cecepat Google.

Nah, inilah hasilnya. Gambar je le.



TaHa D'Kelana
Jalan SS6/1, Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 - 78741033 / 78741179
Fax : 03 - 78771414
Email : Reserve­_kj@lth.gov.my / Paskjh@lth.gov.my
Website : {LINK}




Ok tu memang la ok. Mari tengok rate pulak. Konon nak murah sangat. 


Of coz la nak ambil Family Suite. Sekali RM200 daaa. Terasa macam mahal hahaha. Tapi kalau besar, apa salahnya kan. Yang penting dekat. Murah tu nanti la pikir balik. Kadang-kadang rasa 'okla harga tu, mana nak dapat kat area camni'. Kadang-kadang 'jauh sikit ok rasanya, yang penting murah'. Perasaan berbelah bahagi. Hurm.


Lepas tu terus email ayahanda link website tu. Nak suruh dia chek ok ke k.o 


Ayahanda cakap "Macam mahal aja tu. LGM lagi murah tak sampai RM100 Cuma jauh sikit dan lebih dekat dari Putrajaya" Bapak ni nak sangat murah tapi JAUH gila LGM-Kelana Jaya tuh. Tu belum kira kalau Seri Kembangan-LGM-Kelana Jaya semula. Nota : LGM Sg Buloh tu office beliau. So dapat harga staff. Pening-pening fikir. Isu yang tak selesai.


Lepas tu 14 hari kemudian, dia email lagi "Boleh tahan harga sewaan macam hotel juga tapi yang bagus tu dekat. Balik bincang lagi sebelum booking".


PULAK? Bapak aku ni dah macam aku rupanya. Berbelah bahagi juga. Like father like doter ye?



9 comments:

  1. betul tu zimie! kisah homestay ni mmg pening.. suria blk kg last weekend pn settle homestay, nk plak dlm 2-3 biji umah, kemudahan nk ltk kete bagai..ya allah, serabut memikirkan..dh homestay ok murah, dkt tp parking lot xde dah tu x ckup sebijik..

    last² amik jauh skit, ade parking lot..dpt 3bjik berjiran tp jauh skit dlm 15min smpai umah suria..
    lega rasanya dh settle..

    eh, pjg lak komen, huhu~~ :D

    ReplyDelete
  2. haha..pening2 macam kena consider kan? zimie, mila ok jek ritu, dun wory k..de baca komen zimie kat entry mila..:)

    ReplyDelete
  3. suria~bestnye dear,setel dah dia. sini pon kalo boleh nak 2-3-4 biji rumah dkt2, tapi takde.byk 1 unit je.huhu last2 plan nak amik yg tbg haji nih.

    mila~tahu takpe, consider mcm nak beli homestay haha.

    betul ke mila.ingatkan nak bawak diri ke hape hoho

    ReplyDelete
  4. i kawen org dekat so homestay hanya untuk family dari kampung and utk rehat2, siap2, makeup2. and of course homestay tu adalah dalam kawasan dewan tempat majlis tu nanti. heeee. try la cari homestay area kelana jaya. ada jer rasanya.

    ReplyDelete
  5. zimie.... i miss u...
    sibuk prepare utk kahwin ye... hihi..

    ReplyDelete
  6. dhiera~lorh pulak :p

    atiqah~senang la u hehe.tula kalo tade gak, kena la amik tabung haji nih.malas dah nak pikir hahah

    hana~haah la syg.poning sudah.rasa mcm awal prep tapi rasa mcm byk je x setel lg hehe

    ReplyDelete
  7. memang pening nak pk kan homestay nie. kita awal2 da pk pasal homestay walopn wedding lama lg. gila xcited. hehehe. :)

    ReplyDelete
  8. Zimie, kita pun sedang pening pasal homestay. Ada yg dekat tp mahal. Dah ada murah tp jauh pulak. Kang kengkawan I sesat pulak tak jumpa jalan rumah I. Hahaha

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)