Tuesday, November 22, 2011

Teaser Kain Pengapit dan Gadis Dulang

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***
 
Takde makna teaser. Ni tonjok 100% terus. Hahah

Semua hasilan di negara Garuda tersebut. Boleh bezakan ke warna kedua-dua ini? Jika boleh syabas kepada anda. Kalau tak boleh, alamatnya dia anak..... Kahkah.

  Kain untuk pengapit a.k.a Maid of Honor (MOH) untuk bff arina. Warna kuning gading bak kata SA tersebut. Kain jenis lace brokat. Indonesian made. I know this type jenis murah punya. Bukan french lace malah bukan korean lace. Pengapit nak pakai. Murah2 sudah. Tapi memang sangattttt murah okkk. Lace sekali dengan kain satin. Harga? Yang penting sesuai dengan tangga gaji ku. Kehkeh.


 Ini pulak kain untuk gadis dulang. Warna putih tulang. Not 100% putih. Dia warna ala2 suam2 putih. Camne nak cakap ya. Okla tak putih sangat tak kuning sangat. Beli 4 set. Lace sekali dengan satin. Khas untuk gadis dulang yang telah ku sebut nama dalam checklist. My cousin blur2 bila dikata gadis dulang. Katanya kedengaran kampung. (Amboi over nya dia) Katanya cakap la flower girl. Memang mengada-ngada. Sekarang ni ada 2 orang yang dah confirm menjadi flower girl ku. Lagi 2 menyusul. Nanti la tanya. Ayat baik punya "Kain aku sponsor, tapi kalau kau taknak, aku cari orang lain" Ha dua-dua tu terus confirm kat situ. Bagus. Senang kerja.


Semua ni nak suruh diorang buat BAJU KEBAYA. Biar la seragam kan? Kain lace tu dibeli 2 meter setengah. Satin tu dibeli 2.5 meter setengah. Kata SA cukup je nak buat baju kebaya full siap dengan lining. Bidang dia besar. Ikutkan aja. Kalau tak cukup, siaplah anda SA!


Total duit monopoly terbakar hasil shopping di Bombay Street tempoh hari adalah 400,000 Rupiah. Kahkah masa keluarkan duit terasa macam kaya. Keluar duit ratus-ratus ribu. Feeling anak orang kaya kejap. Tapi bila keluarkan duit terus rasa kayap. Bankrap. Kahkah Sangat best shopping kain dekat sini. Rambang mata, kuku, kaki. Nasib la tak pergi Bandung. Kalau tak lagi tambah-tambah bankrupsi gua!


Cuma ada lagi satu persoalan yang belum terungkai (ayat kamus dewan), kalau yang dah kahwin boleh ke jadi gadis dulang a.k.a flower girl? Nak suruh insan terpilih itu bff ila yang dah kahwin jadi gadis dulang. Boleh ke tak? Ada ke syarat-syarat tertentu? Ada pantang larang ke?




p/s : TAHNIAH HARIMAU MUDA sebab menang malam tadi. Yehoo sampai sakit2 tekak jerit


19 comments:

  1. cantik la kain tu zimie..nida xmampu nk bg diorang pakai lace..hehe..lgpon xmau..nanti kalah pengantin..kekeke...zimie..rindu la..dah lama xblogging..wuuu..

    ReplyDelete
  2. cantiknye kain MOH tu.kalau cmtu i pn nk jd MOH u hahaha

    ReplyDelete
  3. cantik kain tu..dua2 cantik...hehehe..

    ReplyDelete
  4. nida~ni je yang terfikir.lace tu biasa2 je.tak mengerlip sgt pon.pengantin confirm menang hahah

    lisa~hahah tak mampu la nak hire MOH lagi sorang.

    nia~hihi thanks dear

    ReplyDelete
  5. nice colour..!! i think yg putih tu mcm putih susu kan??or beige? butpape pun colour dia very pastel+soft i likeee..! mesti chantek bila da buat baju. wah zimie da beli kain MOH.. i plak blom beli lagi untuk gadis2 dulang..huwaa saya miskin.. T_T

    ReplyDelete
  6. cntiknya zimie..i xpikir pon lg bju pe pgapit nk pakai.adeh.

    ReplyDelete
  7. Rp 400 000 = RM140

    murah!!!! hahdoi! tapi kan zimie, kain satin tu bidang berapa? 60 ke? sebab kalau 2.5meter tu macam tak cukup walaupun bidang kain 60.. melainkan kalau satin tu guna untuk kain sahaja.. tak buat lining untuk baju lace.. paling kurang pun 3.5meter untuk whole baju if bidang kain 60.. (based on my experience bcoz my mom tailor..)

    ReplyDelete
  8. wow kelasss kau zimie! hehe

    btw yg da kawen apa slhnye nk jd gadis dulang ke apa :)

    ReplyDelete
  9. 2.5 meter cukup ke? sebab my mom beli kat indon, kalau 3 meter bidang besar baru boleh buat full lining. itu pun kalau pandai curi kain.

    ReplyDelete
  10. renee~hahah nanti u beli tau.i sebab alang2 ke negara tersebut.i rasa warna ala2 beige gitu.memang my mom nak kaler2 gitu.

    iza~u bagi pengapit pakai lace pon ok.hehe

    aisyah~alamak betul ke???tak sure la bidang berapa.tapi SA tu kata cukup.ayooooo balik ni kene check.kalau tak, suruh la diorang beli kain sendiri.kakaka

    nana~oh boleh eh?camtu i hire u ok.hihihi

    atiqah~tak pasti la dear.iskk ni balik rumah nak kena check.thanks ya:)

    ReplyDelete
  11. boleh je kot yg dah kawin jd gadis dulang.. asalkan dpt izin suami.. ye r kalau gadis dulang kan mesti la kejenye bz kan.. takut suami kecik hati xlayan die.. hehehe

    ReplyDelete
  12. zimie murah sgt ke..? teringin jgak nk suruh akak suria belikan, die nk g bandung next month..

    uwaaaa..jatuh cinte tgk lace zimie, pengsaaaannn~~~

    ReplyDelete
  13. maria~betul gak tu.thanks ingatkan maria.hihi

    suria~insyaAllah murah.hahah rasanya bandung lagi rambang mata.sini kedai dalam 10 buah gitu kot.bandung maybe beratus2 buah kedai.bersedia utk menjadi rambang mata!;p

    ReplyDelete
  14. cantik dan sweet. ok la utk MOH...x leh over dri bride...hehe.
    zimie kite da xde fb la...da deactivate...x main fb da...kite tweet je skrg ni :)

    ReplyDelete
  15. cantik2 .. eeee .. ryn plak yg terase geram .. nk offer diri leh ?? hehe .. kte MOH sme mcm muke ryn so mcm ok jer if gadis dulang go on skali .. hehehe

    ReplyDelete
  16. zimie... kat sana memang murah kan...? cantik kain tu kan...? untuk hana ade tak? hehe

    ReplyDelete
  17. ryn~boleh gak ryn if tibe2 my MOH takleh ke boleh amik u, coz muka korang sama.hahaha

    hana~sangat murah.cantik dan lembut je pegang kain tu.hehe utk hana ada kalau berjaya gadis dulang kite la.hihi haippp sempat lagi dia on9 tu.bape ari lagi ni hihih

    ReplyDelete
  18. haha..lawak betul cousin u..tak glemer konon gadis dulang..hehe..tapi cantik giler la kain yg zimie beli..berbaloi2

    ReplyDelete
  19. zimie, ni kain dari brokad eh? mcm i nak tu cotton lace..same eh?? i ni lemah sket bab kain2...i tnjuk kedai dorg ckp crochet lace pulak...mana satu pun i tatau..heheheh

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)