Friday, November 25, 2011

Buku Nervous

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Semalam my good old friend, Aliya calling malling. Dia baru je lepas kahwin. Baru sangat. 20hb november haritu. Saya tak pergi sebab masa tu kan masih dekat Jogja. Takpela. Ku kirim doa dari jauh ajeh. Kirim salam sudeh. Hahah may Allah bless you and your husband  :')

Then, terbukak satu topik yang ku kira agak mencabar sensitiviti diri sendiri.

"Zimie, aku rasa kau harus baca la buku tu"

"Buku apa ni?" Dupdapdupdap.

"Ala buku untuk keluarga. Macam mana cara nak buat tu semua. Aku rasa penting kau baca sebelum kahwin. Aku ni baru kahwin tapi tak tau nak buat."
Oh my. Sangat open rakan ku ini. Ni antara first orang yang nak share benda2 kahwin ni kat aku. Kebanyakan kawan baik aku yang kahwin, jarang nak share benda2 gini. Segan agaknya hahaha.

 "Eh tapi betul. Nasib aku tengah period. Tapi ada tau buku macam mana taknak jadi sakit. Bukan pasal tu je ada pasal kesihatan, camne nak menjaga hati suami. Penting wehh"

 "Ala aku kena baca ke? Macam segan je" Blablabla perbualan diteruskan.

Kebetulan time tengah berbual ni, rupanya bos depan aku pasang telinga. Hohoh. Nasib bos perempuan. Lepas letak telefon, tiba2 bos bersuara,
"Zimie, kalau nak buku tu I ada. Ada 2. Nanti i boleh bagi u pinjam. Ni pun turun temurun dari my sister"

Ok muka mak dah merah padam. Macam tau2 je kitorg cakapa pasal pe. Hua hua. Aku cuma sempat bercakap "Oh yeke. Okla tapi jangan bagi sekarang. Bagi 3-4 bulan sebelum majlis zimie kay"

Camne la rupa bentuk buku tu jenab oi. Time menaip ni pun mak masih nervous. Jantung berdegup kencanggg.



p/s: Half day today and off to Melaka for bff, ila wedding. Wohoo.

22 comments:

  1. buku apa? Permata yang hilang?hahaha i ade soft copy okayyyy :P

    ReplyDelete
  2. kaklong~nape senyum.hihi

    lisa~entoh buku ape ntah.tak pernah tengok kulit buku tu lagi.ahaha u ade???i nakkkkkkkk ;p

    ReplyDelete
  3. adoi,suria pn kemain neves bile bace tajuk entry zimie..kihkih
    nk senyum gak laaaa..hihi
    nk bli kt mne..? adoii mak segan lah..huhu :D

    ReplyDelete
  4. ohh...permata yang hilang..best..tp as tak ada..nk pinjm bolehhhhh....;p

    ReplyDelete
  5. hi pn lisa.. i pon nak jugak softcopy bole? email kat sini
    abnulhisham.nabila@gmail.com

    ReplyDelete
  6. wahh i pon xde sape nak share2 bab ni..mmg nak tau sgt2.. *haha gatal*.. yg penting cara amek hati suami..takut kang bila da duduk 1umah mcm awkward plak.. o.O nanti bila boss da kasi pinjam share eh apa nama title buku tu..hehe ;p nak carik gak tp kalau bleh nak tau title so bila nmpak kat kdai nak grab trus bayar trus chow.. hehehe ;p

    ReplyDelete
  7. xyah segan2 ah zimie.. hahaha (gelak jahat) ;p

    ReplyDelete
  8. rasenye mcm yg lisa ckp tue..permata yang hilang..
    cite awak lebey kurang same ngn kita la..

    ReplyDelete
  9. hahahaha lawak! a'ah kalo buku permata yg hilang tu i pernah baca soft copy dia...jmpe dlm computer kat office...kekekeke

    ReplyDelete
  10. zimie, pe title buku itu? saye pun ngah mencari2 buku persediaan kawen nih :)

    ReplyDelete
  11. haaa buku nervous?huhu..bos siap dengar lagi ape akak bual dalam fon..elok la kak nanti wanie pinjam ngan akak lak :D

    ReplyDelete
  12. alamak...cik qaseh pulak yg merah buka baca n3 cik zimie kali nih. buku tuh ke? betul ke kita perlu taw semua tuh? ayoohhh..my wedding 2 minggu lg, sempat dak nk cari buku tuh!

    ;D malu

    ReplyDelete
  13. uiss korang.tak sangka masing2 semangat nak gak buku tu :p

    mana2 yg nak tu, saya takde ye.mintak kat lisa atau nana.hahah

    ReplyDelete
  14. Hah, kelakar kot!
    yang masih lame lg pon dh datang nebes nih. haha
    boleh la share sapa yg dh ada tu. ngeh3x

    ReplyDelete
  15. buku ape tu...? kalau permata yang hilang tu.... tak nak baca.. segan... hehehe... ^_^

    ReplyDelete
  16. hahaa.akak kat ofis sy pon semangat bg pnjm buku dia kt kekawan yg bru nk melangkh ke gerbang perkahwinan.tp sy kot nk bace rasa mcm tlalu awl lg.tngu la sminggu nk kawin nanti.muahaha.

    p/s:jemput join contest iza.=)

    ReplyDelete
  17. haha korang niiii.saya takde la buku tu.kalau ada nanti saya share kkkk.hahah cam kelakar la pulak cite bab ni :p

    ReplyDelete
  18. dah dekat nnti baru baca yer...

    Gadis pun hari langsung bersanding baru baca buku tu...turun temurun dari mak...=)

    ReplyDelete
  19. hahah ni laa buku nervous yg di perkatakan tu? hehe i tatau pon hokeyyy pasal buku ni~hehehe td baru google :P

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)