Saturday, October 29, 2011

Readzul : Setel

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Alhamdulillah. Seperti yang dijanjikan (ewah) saya telah berjaya menempah BAJU SANDING dan MAKE UP NIKAH+SANDING di Butik Readzul. Semua berjalan dengan lancar. Lega sakali. Punya la meronta-ronta nak booked sejak awal tahun (???over) akhirnya selesai jua satu part. I feel soooooooo relief and released. Lega weh. Rasa macam nak terbang ke bulan pun ada.

Ok moh la nak cite perjalanan ke sana. First2 sampai sana, memang nak jumpa Zul sebab di la PIC kat butik tu. Tuptup grill kunci pulak. Bila call tanya rupanya Zul cakap kitorg ni 1st customer, sebab tu dia kunci. Ohhhh baru paham. Dalam hati, biasa first customer ley dapat discount. Ngehehe :p



Menunggu : Penantian satu penyiksaan



Masuk2 je terus berbicara pasal baju, terms n condition tu semua. Zul pulak suruh isi borang request untuk quotation (kot). Padahal masa 1st time jumpa, dah isi kot. Tapi kali ni, borang dia lagi tersusun dan sistematik. Print out lagi. Dulu takde, main cakap mulut je. Tulis kat kertas biasa tu. 

So saya hanya minta BAJU SANDING (P) SEWA BARU + BAJU (L) SEWA (dah ada dekat butik) + MUA (NIKAH + SANDING)

Mak uih kalau asing-asing dan BUKAN PAKEJ, harganya dekat RM3250. Auch terkezot mak. Saja suruh Zul buat countdown at least kita tahu  kan?

"Then, kalau pakej pula macam mana?"

Kalau PAKEJ harganya RM2600. Are u seriuos???? Time tu macam tak percaya je. Tapi masih buat muka cool. "Oh RM2600. Boleh tahan harganya" Dalam hati dah happy sebab 3 weeks before mintak quote, dia bagitahu benda yang sama, exactly the same, harga RM2800. Now murah RM200. Wow time rasa macam nak setuju cepat-cepat dan bayar deposit. Ngahaha mood adrenalin melonjak!

Tapi sabar-sabar. So dia terangkan lagi pasal pakej tu lebih details. Saya juga bertanya bagaimana dengan kasut, veil, tudung? Katanya itu TERMASUK PAKEJ. Ok alhamdulillah tak perlu fikir pasal semua-semua tu. Lepas tu yang makin seksited nya Zul tanya lagi "Bantal nikah taknak ke?"

"Nak, free ke?" Soalan tak berapa cerdik.

"Nak bagi free lah ni. Termasuk dalam pakej. Compulsary kita bagi"

Time tu happy 100x. Hahaha ya Allah. So tak perlu fikir pasal bantal nikah dekat mini pelamin nanti. Plus Bonda cakap nak DIY pelamin sendiri. Oh mother, ILU so muchhhh. Takpela itu saya serah dekat Bonda sebab rasanya tangan ni keras kejung nak DIY. Cukup lah dengan hantaran tunang haritu. Kemaluan pulak rasanya. (Padahal malas) Tehehe.





Okla mari layan gambar rajah dibawah. Penat jadi mamarazi. Suruh gak kesayangan EF jadi paparazi. Keskeskes.

Zul kusyuk betul berbual dengan Bonda. Pelbagai soalan diusulkan. 


Iskkk cantik2 pulak baju-baju dia ni. Nak buat 1 piece tapi ditegah oleh designer eceh. Kata si Zul,  2 pieces sesuai untuk diriku. Kalau jenis jubah ke dress camtu kurenggg sesuai katanya.


Nanti nak buat baju ni. Side belakang je i kasi teaser hokeh. Akhirnya dapat gak kain jenis FLOWY gitu. I suka sangat10x. Tak sabar nak tunggu  bulan februari 2012 nak design baju (kot-kot ada new design ke next year) dan fitting lagi sekali (kot-kot KURUS ke time tu.haha) Oh nak tunjuk full picca tunggu lepas majlis, bolehhhh? :p



Sesi mengukur badan yang sudah sedia montel.


 Akhirnya selamat dikebumikan duit kertas berjumlah RM500. Baiklah RM2100 sedia untuk dikuburkan lagi. Sobsss.




Oh ya, untuk MUA, Zul tanya lagi "U nak MUA perempuan atau lelaki"

Saya pun jawab "Kalau perempuan, bukan Zul yang mekap kan?" Lagi soalan tak berapa pandai.

"Haah la. Confirm bukan i. Tapi kita kaan pilih yang bagus-bagus. U jangan risau"

Dalam hati, memang nak cari MUA perempuan pun. Tapi nak jugak hasil tangan Zul. Memang gedik sungguh! Hahaha Tapi at last, tanya Bonda. Bonda cakap "Takpela, perempuan lagi senang. Okla tu. Nanti dalam bilik karang tak manis" Bila dah cakap macam tu, sejuk hati. So proceed MUA perempuan a.k.a assistant Zul (belum tahu siapa coz dia cakap ada ramai) Ok takpe. Saya akan menanti dengan penuh sabar.




"Dadi taknak tanya apa-apa ke" Ayahanda geleng kepala je. Sambil2 tangan belek majalah seraya berkata "Takde apa la. Ok la tu" Lelaki memang macam tu kan? Balik-balik tanya, jawab soalan yang sama. Grrr malas nak layan la tu anak perempuan nya yang sorang ni ;p





Apa pun mood : Gumbira. Lepas balik rumah, sembahyang apa semua keluar pulak. Pergi jalan2 dengan si kesayangan EF ke IOI mall khas untuk makan tuti fruti. Tapi end up pergi GSC tengok movie IN TIME. Sunggguh tak synchronize otak ni. Terlebih seksited agaknya ;)


Ok itu je laporan khas dibawakan daripada wartawan hazimah. Gudnite bloggers-peeps. Nak mimpi kan si baju tadi tu. Mintak2 muncul design yang best-best ke? Sweet dream!

   

19 comments:

  1. bestnye..its a good deal..tumpang eksaited jugak!!

    ReplyDelete
  2. nice entry.

    already follow ur blog.
    banyak info. :)

    ReplyDelete
  3. Hehe, akhirnya ke Readzul jua, hahah.

    Tapi memang mahal lah if satu-satu sampai 3k++

    ReplyDelete
  4. FY~thanks dear.nanti lepas ni u punya turn pulak.all the best!:p

    miss ika~thanks 4 following dear.will terjah urs :)

    rilla~akhirnya cik rilla oi.penat pikir.last2 ini jugak tempat nya.hahah tau takpe.mahal gila.nasib ku amik pakej.phfewww

    ReplyDelete
  5. readzul ni mmg da agk glamour eh dear...

    baju dia mmg cantik i tgk. tp pd i still mahal. i tak mampu. 2600 tu baju nya readzul amik kan? u takleh simpan kan...

    maybe kl mmg rate dia camtu. gud luck with ur wedding dress. baju dalam gambar tu cantik gila...mesti u pnye turns out lovely!

    ReplyDelete
  6. Bebaloi gak pakej tu. Mkesure plih mak andam yg elok2. Tgk port folio dorg dlu tauu

    ReplyDelete
  7. wahh..iza pn suka kain beralun2 tu..santek..=)

    ReplyDelete
  8. bestnya zimi, dah settle dah.. alhamdulillah.. >_<

    ReplyDelete
  9. omgggg u dpt good bargain!!!!! murah kot.pelamin x masuk?

    neway congrats dh settle one part :)

    ReplyDelete
  10. rina~ye memang berbaloi.so far dah tengok ok je.hihi tapi tatau la next year camne.pasrah + tawakal je.hope ok la :)

    iza~samer lah kita.like so much that design.jom buat jom!heh

    tqah~yay suka!!thanks dear :)

    lisa~tak masuk pelamin.my mom cakap nak DIY hahah ikut kan jela.its from u & lyana mk recommendation.thanks babe!:))

    ReplyDelete
  11. wahhh finally!

    baju zul lawa2 la...

    btw baju kemeja petak2 yg u pakai tu mcm baju i la...kekekeke

    ReplyDelete
  12. baju biru tengah2 tue cantik!

    ReplyDelete
  13. nana~yeah finally.haha uisss nana, u tiru i ek?kikiki

    didi~tau takpe.tp i tak buat la mcm tu.hahah i nye simple aje..

    ReplyDelete
  14. saya pun jadi excited jugak dibuatnya~ he

    ReplyDelete
  15. yaayy zimieee happy 4u..!!! pakej yg berbaloi..!! baju2 kat pic tu mmg chantek...! i baca post u ni i senyum sorang excited..haha apakah?*

    ReplyDelete
  16. dhiera~hehe dia pulak.yay,

    renee~thanks my twins.tula baju dia memang cantik.tp i punye biase2 je.malu pulak nk over.hahah.uisss senyum sorang2 bahaya tu.kih

    ReplyDelete
  17. wahh..sonok ea dah setel..saye nih lom setel2 lgik..aduyai...

    ReplyDelete
  18. i pn br settle majlis i sabtu ahad lepas. and i ambik sume pakej kat readzul. puas hati :)

    ReplyDelete
  19. cik mila~cepat2 setel.now saya tengah goyang kaki.ahaha

    cha~seriusly cha?waaa thanks for the good review.ni makin tak sabar nak tengok hasilnye ;))

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)