Wednesday, October 5, 2011

Nikah : Pukul Berapa Datuk Harimau?

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

 Harap maklum : Tajuk tiada kena mengena dengan permainan pukul berapa datuk harimau mahupun cerita motivasi harimau dan serigala. Sekian.


Ada perkara yang lebih penting yang ingin dibincangkan di sini. Kelmarin, diadakan satu perbincangan serius mengenai bila masa sesuai nak nikah ni sayang? Mula2 si zimie tu plan nak lepas magrib. Coz ada cousin tu nikah LEPAS MAGHRIB sebab katanya senang. Majlis boleh sampai ke malam. True!

Kemudian, ada lagi cadangan. Ayahanda cakap nak buat LEPAS ASAR. Sebab katanya nanti senang orang masjid nak datang. Boleh buat sekali majlis doa selamat, etc etc. So kira yang ramai nanti sedara mara, orang masjid dan rakan yang terdekat. Hurm yang mak tak berapa suka. Sebab masa singkat! Nanti dah masuk maghrib pulak. Tapi kalau bulan Jun tahun depan, maghrib pukul berapa ye datuk harimau????

Tiba-tiba, Bonda bagi cadangan LEPAS SEMBAHYANG JUMAAT. Around 4 pm. I think this is suitable time for nikah. Cuma nanti my uncle terkejar-kejar la nak memasak! Oh untuk nikah, we decide to cook ourself! Nyummeh time ni boleh la merasa Nasi Beriani Gam Johor itu. Tak dapat time sanding, time nikah pun jadilaaaa. Sangat sedapppppp my uncle ni masak. Ayam masak merahnya tersangalah lazat. Ala kenapa cakap pasal makan. Laparrrrrrrrrrrrr.

So bila decide2 dan pikir masak-masak, we stick to plan yang nikah lepas sembahyang Jumaat. Reason pertama nanti my uncle tu lepas sembahyang, sempat la nak prepare ape yang patut. Kalau takde pun, dayangssssss kan banyak. Dera mereka cukup-cukup. Muahaha. Reason kedua nanti ada videographer (belum booking lagik tapi dah bercakap mengalahkan anak jutawan), jadi nak tayang la masa slideshow dekat dewan. Kali ni nak dera encik videographer pulak. Hahaha planning nak dera encik Jabbe malam tu untuk edit video. Tak sure boleh ke tak. Hope dia boleh jadikan impian ini kenyataan. Amin.

Rasanya memang dah 80% coooooooonfirm akan buat majlis nikah lepas sembahyang jumaat. I assume this as DONE in my list. Ok itu je nak bagitau. 

13 comments:

  1. :) dalam Islam, better khamis atau jumaat lebih afdal. :) fariza pun suka nikah after solat jumaat. insyaAllah dimakbulkan.

    ReplyDelete
  2. :) dalam Islam, better khamis atau jumaat lebih afdal. :) fariza pun suka nikah after solat jumaat. insyaAllah dimakbulkan.

    ReplyDelete
  3. agree with fariza.i pn nikah lps asar jumaat ;p

    ReplyDelete
  4. setuju dgn lisa n fariza, put pn hari jumaat lepas asar (^_^)

    ReplyDelete
  5. zimie.. hana nikah nanti hari sabtu, pukul 10 pagi sebab kalau buat weekdays, alamatnya.. takde org nak dtg sebab kerja.. huhu

    ReplyDelete
  6. fariza~setujuuu dgn cik fariza.afdal kan hari jumaat :)

    lisa~lepas asar??sama mcm my dad punye cadangan.haha ;p

    put~ramai nye nikah lepas asar.ok noted.will see.eceh

    ReplyDelete
  7. hana~sabtu pun ok gak.ade gang member buat pagi sabtu.pastu siang tu boleh terus post wedding.best kan??jimat masa.haha time zimie nanti, buat post wedding hari lain..

    ReplyDelete
  8. teringinnya nasi briyani gam.hehehe.rara tgh fight sama ada nk nikah lepas asar @isyak.

    ReplyDelete
  9. hehe .. ryn plak plan mlm lps isyak coz mcm relax skit n x rushing sgt la .. sblh mama ryn cucu perempuan sulung so xde la dayang yg ramei .. sblh ayah lak dorg ramei dh de anak kecik .. huhuu ... niat nk pggil org surau jemaah maghrib n isyak tu kt umah then nikah .. moga2 jd la .. pnjg tul ryn ngomen kan ...

    ReplyDelete
  10. rara~siap fight tak tahan.hihi tapi mana2 pun x kisah kan.yg pnting nikahhhh :P

    ryn~zimie pon teringin plan malam.suasana mendamaikan.tapiiii byk halangan.mungkin wat siang kot.hehe lucky u.

    ReplyDelete
  11. hye b2b, special offer for u ladies. just exchange link and folluw us, u will get special discount for your wedding album!! hurry :P

    ReplyDelete
  12. ala ni tetibe rase nk nikah ari jumaat ni tapi mcm menyusahkan family belah laki je nk kene cuti bagai.. i plan lepas asar tp ari sabtu kot.. tu pun tak decide lg sbb tu mua nikah pun xbook lg....

    ReplyDelete
  13. ai pon maybe nikah sabtu. sebab tana nyusahkan famili and sedara mara yg kena mtk cuti. Huhu. Tapi lagi afdal hari jumaat after solat jumaat kan..
    will consider it. Hihi

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)