Saturday, October 15, 2011

Haiwan Bernama Garmin

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Garmin adalah seekor haiwan yang berupaya 'memudahkan' perjalanan seharian seorang pemandu dengan memaparkan halatuju/peta ke tempat yang dikehendaki. Namunnnnnn Encik Garmin saya sangat la membencikan. Ia telah menyesatkan kehidupan saya. Syabas saya telah mengenali ilmu sesat Encik Garmin.
(Apakah yang telah terjadi kepada cik zimie)

????

Tadi memang plan lepas ke Brickfields, nak ke wedding Adawiyah. Takpela takde kad. Konon2 nak jugak degil jumpa geng2 bloggers. Punya seksited. Calling2 Dba, dah tanya dah rasanya Saujana Utama ni dekat dengan UiTM Puncak Alam. So just nak confirm kan. Bila tanya2 Dba pulak tak tau sangat. So dengan penuh confident dan kepercayaan tatasusila, pergi la bergantung harap pada Encik Garmin. Tapi akhirnya mengundang padah. Saya telah terjunam ke entah-mana-mana-punya-tempat. Suddenly berada di Kota Damansara. Masa ni lah Renee my twins SMS "Zimie, u g eh wedding Adawiyah? Kirim salam kat semua. Vendor blabla datang rumah" So aku paham Renee tak dapat hadir. 

Akhirnya pusing2 ke Kg Melayu Subang sebab Dba cakap carik Lebuhraya Guthrie. Dalam hati macam pernah lalu. Lepas tu sempat SMS dgn si EF. Dia cakap nak ke Guthrie gini-gini. Sorait. Time tu jam menunjukkan ke pukul 1.30 ptg.

SMS dba tanya "Dba dah sampai ke belum?" Dia reply "Da sampai"

Lepas tu dalam hati "Aku tau UiTM Puncak Alam tu. Kalau pergi mau setengah jam lagi" Confirm ye yer a aje aku.

Lepas tu heading to Guthrie, ceh nampak Bukit Jelutong. Ok aku tau tempat ni. Nanti ada tunjuk arah ke Cahaya SPK, bla bla bla. Yang memang aku tau tempat tu menuju ke UiTM Puncak Alam. Dba cakap rumah Adawiyah depan2 tu je. Ok dengan semangat ni. Jam menunjukkan pukul 2.05ptg. Lagi sekali tersesat. Pergi masuk je TTDI Jaya. Apelah bengong kepala hotak ni. Haiyooo. Maybe sebab emosi mengalahkan logika (macam ayat Amy je ni) sebab tu tak boleh fikir secara nyata. Erghhh dah satu keje patah balik U turun segala bagai. Arghhh time ni stress sampai suku. 

Ok teruskan perjalanan. Time tu memang dah campak haiwan bernama Garmin tu. Sudah la battery low. Nak charger tak boleh. Apa entah masalah kereta ni. Tau tadi pakai kereta sendiri. Benci gila. Lepas dah U turn, turun semula ke Guthrie. Straight don't belok-belok ke Shah Alam. Dalam hati berkata "Lepas ni, aku kena U turn lepas tu masuk ke macam nak pergi rumah Arina iaitu Taman Nusarhu" Taman Nusarhu ni memang dekat2 UiTM Puncak Alam dan Saujana Utama. Sudahlah nak U turn kena beratur panjang depan Giant tu. Haihs another 5-10min. Jam menunjukkan ke pukul 2.15pm.

Ok dah U turn straight lagi. Sikit lagi ni. Sikit lagi. Cayokkkk zimie. Then tiba-tiba aku tersalah masuk lorong lagi. Entah kenapa aku bengong. Sepatutnya straight lagi bila nampak bangunan NST. Huwaaaaaa tiba2 aku berada di jalan yang tadi yang kena queue 5-10min tu untuk U turn semula???? Arghhhhhh

Terus takde mood. Down gila gila gila babas. Apa pasal aku harini. Aku macam ketakutan. Down teramat. Dah la tak diajak. Segan dan malu dengan diri sendiri. Keciwa. Rasa nak menangis. Air mata bergenang. Time ni lah fikir "Kalau ada co-pilot kan senang. At least boleh bagi semangat pom-pom girls ke". Terus heading to Glenmarie dengan perasaan hampa dan taknak teruskan perjalanan ke wedding itu. Ini betul2 menguji kesabaran dan emosi tahap separuh dalam kepala. Enough for today. Aku just anggap bukan rezeki aku pada hari ini. 

Dah otw pulang SMS Dba "Sorry Dba, blablabla (malas nak tulis kat sini)" Hambik terus Dba call marah-marah suruh datang sekarang gak! Huhuhuhu tapi pabila hati yang rapuh ini telah pecah (ecehh orang dengar pun benci) dan down, pujuk la macam mana pun. "Dba, bagitau diorang zimie sesat pastu merajuk taknak pergi" Gitu ayat aku. Btw thanks Dba for your concern. I'm just telling myself, today is not my rezeki. Positif sambil pulang membawa haluan.... To BBF yang terlibat, next time kite jumpa occayyy :'(

Then, sepatutnya nak ke Jabbe, terus kansel dan dan tu jugak. Ala2 tipu sunat SMS dia "Salam A.Jabbe, saya tak dapat datang. Ada masalah peribadi yang tak dapat dielakkan blablabla" Nasib dia memahami dan suruh datang Selasa atau Jumaat depan. Hurm weekdays??? Tengok lah macam mana. Time kerja kot. Another To Be Confirm....

What a weekends. :[

 Dah. Nak gi membaca buku. Haritu beli dekat BBW. Sambil membawa hati yang lara...

 

7 comments:

  1. hahahahahahaha...zimie, klakar la. Ops! sorry tlebih gelak. =p

    zimie, email kan alamat...saya p0n nak p0s kad kawen juga utk zimie. N please study kad kawen sy dr sekarang. heee~

    ReplyDelete
  2. kaseh mirha~isk kamu ni gelakkan saya tau.dah la tengah sedey ni.sobsob.

    wow dpt kad kawen juga.yeay ok2 sat saya emailkan sekarang gak!macehhh:)

    ReplyDelete
  3. Heheh cian. . I ske garmin. Kalo takde garmin i slalu sesat

    ReplyDelete
  4. iedachan~takmo.pasni seumur hidup takmo pakai.benci gila.wuwuw

    pssst tapi kalau pergi mana2 tmpt percutian yang 1st time pergi, garmin la penyelamat tau.(err dalam benci tu, ada gak baiknya.tihihi ntah pape je saya ni kan)

    ReplyDelete
  5. zimie.. ahhaha. gamrin mmg slaloo kejam. ayuh change to PAPAGO..

    ReplyDelete
  6. sorry, i gelak2 jugak bc ur entry. huhu.. i selalu print out google map sbg back-up plan. selalunya tidak mengecewakan.. ;-)

    ReplyDelete
  7. yati~papago adik bradik garmin gak ke?skeri betul.takut banana grow twice.haha

    cik hazz~haah patut wat tadi.tapi printer kat umah takde ink.wuwuw thanks dear.i keep your words!

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)