Friday, September 2, 2011

Pencarian OV Bermula

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Psstt sekarang ni tengah edit blog guna interface blogger yang baru. Agak blur dan agak excited gamaknya. Haha nasib tak banyak yang berubah. Macam lagi hi-tech aje interface baru ni. Kikiki

Merujuk kepada tajuk diatas (Ayat macam nak kena kasut kan), sukacita dimaklumkan bahawa Cik Zimie kini sedang sibuk dan sedang berkira-kira serta mengira wang saku 3K untuk meng'hire' OV atau tidak. OV tu maksudnya official videographer buat yang pertama kali dengar. Hurm. Pening pulak CZ memikirkan kerana jika ambil, budget akan bertambah-tambah. Kalau tak ambil OV, rasa macam tak sah je majlis. Rasa macam setiap moment akan diabadikan dalam video. Nanti boleh la tengok video tu 24 jam tanpa henti sampai mata naik lebam. Lagipun video tu kan LIVE jadi macam menarik je seolah-olah tengok TV. Alasan yang entah ape2. Padahal kau saja nak tunjuk dekat anak cucu cicit cocot kau kan betapa indahnya majlis perkahwinan tersebut kan? Wink wink.

Masa raya kedua lagi CZ dah survey2. Maklumlah beraya di KL apalah sangat yang boleh dibuat. 2-3 hari gak la melayan video2 daripada OV terkenal dan ada juga OP yang biasa-biasa sahaja. Means harga ok taklah semahal CST tapi kualiti memang bestttt. Ni rasa macam nak hire diorang ni. RASA jela. Kena tengok budget gak. Kacing. Kacing!

Thanks to Ayu BnSyg coz pada satu hari yang hening, beliau pernah listkan beberapa OV yang beliau survey. CZ ni lebih percayakan review2 daripada blogger sebab diorang ni dah pernah deal direct dengan OV mahupun vendor2 lain. Boleh check sini {LINK} So far CZ hanya dah dapat quotation daripada 2 orang vendor iaitu RFmediaworks dan Jabbe Production. Kedua2 vendor ini nampaknya memberikan harga yang BEST. Hahaha means RASA macam okla (to me). Kualiti pon ok. Dua-dua memberikan hasil yang menawan kalbu. Cuma untuk RFmedia tu, videonya adalah High Dimension [HD] so kualiti nya lebih baik. Boleh jugak lihat sini iaitu review daripada ex-b2b {LINK} Untuk Jabbe, CZ tak sure kualiti jenis macam mana. Tapi actually Jabbe tu 'murah sedikit' compare to RFmedia. Ok now berbelah bahagi. Nak ikut kualiti ke nak ikut budget? Kikiki bila tanya2 si EF, dia cakap "Ambil murah-murah sudah. Nanti lepas kahwin, nak guna banyak duit" 

Actually hari demi hari bila fikir memang CZ nak ambil Jabbe ni je sebab harga walaupun murah seratus dua tapi it still a money. RM RM kacing!! So maybe lah nak ambil dengan Jabbe ni. Decision baru buat 50% sebab nak consult dulu dengan Bonda Ayahanda. Kalau ok, proceed je. Takley pikir lama sangat nanti tarikh tu diambil orang. Ha tak ke naya. 

Kemudian nak jugak fikir video ni adakah untuk Nikah sahaja atau Nikah+Resepsi.??? Memang memerlukan penelitian dari setiap sudut dan setiap aspek. 

Situasi pertama (bak kata EF) : Kalau OV untuk Nikah sahaja, boleh backup untuk hire OP seorang lagi untuk majlis resepsi. Means duit tu boleh diletakkan untuk ada 2 orang OP masa majlis resepsi nanti. Lagipun dewan tu kan besar. Biarlah banyak sikit gambar yang dicapture nanti. Hurm..

Situasi kedua (bak kata EF gak) : Kalau OV untuk Nikah+Resepsi, means OP hanya ada seorang sahaja masa majlis Resepsi. So takde backup untuk OP masa Resepsi nanti. Haha boleh paham ke penerangan ini? CZ paham sorang sudah. Kehkeh.

Senang cerita ada Pros and Cons jugak untuk kedua-dua situasi ini. Kebetulan 'kononnya' hal-hal di dewan a.k.a Majlis Resepsi hanya akan dihandle oleh Ayahanda. Maka tempoh hari ayahanda ada mengatakan nak hire 'kawan' dia untuk capture gambar ni semua. Cuma tak pasti 'kawan' dia tu boleh buat video atau tak. Boleh tak CZ tak mahu masuk dalam kepala? Hahaha ikutkan hati, CZ hanya fikir pasal Majlis Nikah je. Baru tak pening kepala. Ini pun masih TBC. Ntah ye entah tak. Kalau susah sangat dan kekangan budget, hire OV untuk Majlis Nikah jela. (-___-)

Amacam korang pun pening tak baca penerangan ni? Hihihi apa pun masih menunggu OV-OV lain mereply email ku. Kalau takde jugak, means proceed jela to Jabbe ni. Tengok abg Zabir ni macam baik je. Kekeke. Okla thats all for today. Will update soon!!


p/s: Menunggu ketibaan Mak Ngah and da gang dari Johor ni. Selamat mengumpul duit raya ye tawan-tawan. :P

10 comments:

  1. best giler dpt budget ov!!!nk masuk dlm vid nnt:)hehe

    ReplyDelete
  2. i nanti kemungkinan besar memang takde OV sebab kekangan budget. so, akan ada video akad nikah guna handphone jer la kot. '-_-

    ReplyDelete
  3. dba~haha kalau berjaya hire OV la dba kan.ni pon belum tentu lagi.doa2 la budget ada ye.:P

    atiqah~tau takpe.budget punya pasal kan.ni pon i tengah berkira2 gak.hukhuk

    ReplyDelete
  4. bestnye ade budget utk OV...atie pun nak buat skali laaa..best sket kan..ade kenangan gmbr bergerak..kui3.:)

    ReplyDelete
  5. hai,salam aidilfitri cik zimie, kak long teruja lak tgk OV pilihan cik zimie..

    pe2 pun hope semua psiapan bjlan lancar..k ;)

    ReplyDelete
  6. zimie..lieza pn tringin nk hire OV utk nikah+resepsi..tp apakan daya...bajet xde..lieza sempat grab promo CST masa kt PICC tue..so decide utk guna OV time nikah..bg lieza nikah tue lebih ada sentimental value la..hehe.. Then lieza pn trpikir nk ada backup OP masa resepsi...so byk skit gmbr nnt..

    ReplyDelete
  7. miszatie~hehe gambar bergerak.i like your words.:)

    kaklong~selamat hari raya kak long.wahh dia plak excited.kite lg la :P

    nora~thanks dear.tgh pilih2 sampai lebam ni.haha

    lieza~kan?zimie pon mcm sependapat dgn lieza.rasanya mcm nak amik OV time nikah je.sebab lagi sentimental time laki ucap akad tu.hikhik.so boleh la backup OP masa resepsi.good idea kan:)

    ReplyDelete
  8. zimie..qis rse pun better hire ov utk nikah je..mcm ef zimie ckp tu qis phm mmg btul dewan luas kalu hrp kat sorg op mmg tak byk gmbr bole shoot..

    ReplyDelete
  9. amani~betul tu qis.ni yang semangat berkobar2 nak hire ov utk nikah je :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)