Thursday, August 18, 2011

Survey oh Survey

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Mood ni kan menjadi-jadi time puasa. Boleh tak, tadi just kerja selama beberapa jam. Lepas tu, 'buat benda lain' ok nampaknya CZ telah menderhaka kepad bos. Sobsob. Sebab bos takde (outstation) tu jadi gini. Pelik kan. Semua orang tak suka bos ada. Tapi saya suka. Serius pelik dengan diri sendiri. (+_+)


Tadi tengahari, my old-primary-school-mate, Aliya tiba2 call. Dia tanya pasal tracing paper untuk wedding card dia. So lepas dah quot, setel dah part tu. Then, CZ pun tanya pasal wedding prep dia. Dia kahwin bulan November ni.So far okla. Dia just tinggal nak buat wedding card je. Yang lain2 macam baju nikah, baju sanding, OP, pelamin, catering semua dah setel.


Sempat la risik2 OP mana yang dia pilih. Sebab dalam otak ni memang tengah nak survey
BUTIK/TAILOR mana yang boleh jahit baju kahwin dan Photographer. Videographer? Macam tak mampu. Ada orang nak bagi percuma tak? Kehkeh

So teruskan cerita, berkata lah si Aliya itu..

"Aku amik yang muda-muda yang baru-baru nak naik. Sebab diorang charge murah. Dulu akak aku amik RM2000 ke atas. Mahal."

"Berapa murah tu?"


"RM1300"


"Biar betul???Itu cover apa???"
Aku terkejot cimpanzi.

"Nikah, sanding, bertandang, pre-wedding semua2 tuhla"


"Serius murah. Kau taulah sekarang photoG je dekat 3K keatas. Ape nama OP kau tu??"


"Cube check dekat FB. Nama dia Hafiz Hazizi. Cantik gak dia shoot"
Dalam hati boleh percaya ke tak ni. So CZ baru je add dia tadi. Just menunggu untuk diapprove sebagai friends. Penuh harapan ni. Dia pulak hide kan semua photos. Haih.

Kita bukan apa. Selagi kita boleh cut cost, apa salahnya. Nanti lepas kahwin, LAGIIIII banyak guna duit. Betul tak Ex-B2B? Hukhuk. Cuma CZ tak details sangat. Sebab harga tu
'macam murah' tersangat. Adakah dia tak bagi album? Atau just shoot and burn je? Risau ada hidden charges je. Takpe2 nanti CZ akan survey2 dan risik2 OP tu lagi. Dan nak jugak tengok hasil kerja dia baru boleh decide.

dan my Aliya tu remind lagi

"Tapi itu harga masa aku booked bulan Januari. Aku tak sure harga masih sama atau tak. Deposit pun dia just mintak RM100 je. Bagi aku ok. Kau try la tanya ye"

Tengah keluar tanduk untuk survey OP secara sendirian berhad. Nak tanya EF? Emosi sebab gambar tunang tak dapat lagi. Jeles orang lain yang kahwin/tunang sebulan lepas dah dapat album. Mentang-mentang saya bukan anak Dato'.


:'(



14 comments:

  1. wahh, murah ur friend's OP tu. betul kata dia, yg dah ada nama normally charge gedebak gedebuk..
    maybe kalau you nak boleh tanya my friend ni. FB name Ahmad Falique. that day kahwin, i hire dia sbb dia tak berkira sgt & gambar pun cantik.. his package ada i publish in my blog.
    good luck dear! ;-)

    ReplyDelete
  2. murahnya... OP hana cousin hana, jadi, ade diskaun sikit... hihi.. boleh lah cut cost kat sini kan.. ^_^

    ReplyDelete
  3. mmg murah la OP kwn zimie tue..so kalu zimie dh survey nnt jgn lupa share2 yer... lieza pn bajet gak..kalu bole sume nk yg murah je...tp nk yg cantik gak...hehehe..

    ReplyDelete
  4. bg qis ok hire fresh OP ni..tp kne tgk jgak ade setengah tu mcm tak brape otai lg just level amatur je jd hasil die pun mcm so-so je..pape pun zimie survey dlu ok..teruskn usaha chaiyok2!! :-)

    ReplyDelete
  5. gambar dah siap. malam ni pegi amik. sori lah lambat. menda murah

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. cik hazz~thanks for your recommendation :) dah add dah ahmad falique tu.now sesi mengintai2 picca2 dia.hehe

    hana~wah best kan.cousin sendiri yg jadi OP.:)

    lieza~hoyeah.insyaAllah akan share punye.haha neves plak.ramai sgt OP.taktau pilih mane satu.

    amani~btl tu dear.harga=hasil kerja.kalau mahal sbb hasil bagus(kononya).kalau pandai carik,mesti ley dpt murah pd hasil yg berkualiti.eceh.

    ReplyDelete
  8. payid~takpela.redha je.sobsob.

    maria~tau takpe.tempe taknak.mcm tak caya je..

    ReplyDelete
  9. murah tu..just survey2 dulu..=)

    ReplyDelete
  10. btl 2...plh yg muda2. br nak naik. sy punye OP juz rm1900 je. dpt mcm2 tau. mmg puas hati. jgn plh yg dah glemer. nnt mst mahal. =p

    ReplyDelete
  11. HI BABE..... Actually my fiance photographer.... if u berminat nak hire dia, u boleh dapat harga diskaun....
    btw, salam kenal dari nana :)

    ReplyDelete
  12. zimie dah dpt quo dari hafiz hazizi tak? ira dah dpt tp lupe plak letak mane..hehehe.. betul ckap sume org, kite hire je amateur, insyaallah hasil mcm pro..amin,,

    ReplyDelete
  13. hehe thanks korang.

    ira~belum lah.dia ada gak tag dekat FB.hihi.bape die charge?ce cite3.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)