Thursday, August 4, 2011

Seriau Tarikh Dewan di Booked Oleh Orang Lain!

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Kalut, kalut. Suddenly balik2 rumah tadi Bonda bagitau "Zimie, taktau ke tarikh dewan tu dah di booked oleh orang lain"

Aku dah macam "Whattttt!!!" Kenapa boleh jadi camtu?? Lepas tu terus aku bebel2 "Tulah, haritu dah suruh dedi bookkan. Bayar RMXXXX dulu takmau" Ni mood amarah sedang melanda kehidupan lah ni. Nasib tengah bendera merah. So takla kurang pahala puasa. Errrr

"Takpe, kejap lagi dedi balik, pergi tanya" Ok manalah ayahanda aku ni. Cepat la. Seriau. Dalam fikiran kalau tak dapat dewan ni, kena carik dewan lain, atau anjak tarikh ke depan. Atoiii genting betul situasi.

Haritu masa cakap dengan si Roza (orang yang handle dewan) dia cakap akan 'simpan' tarikh tu. Means akan dibooked. Orang lain tak boleh ambil tarikh tu. So bila dekat2 majlis, dalam 6 bulan sebelum majlis, baru boleh bayar deposit. Ok benar. So siapa yang bersalah sekarang? Haiiihhh

So bila ayahanda dah pulang, aku bertanyakan khabar itu "Memang pun. Ada orang nama Hayati dah book. Tapi dia belum bayar lagi. Macam mana haritu korang deal?" Ayahanda macam nak marah2 aku lak. Huhuhu.

"Kite kena bayar cepat2 la before dia ambil tarikh tu"
Dalam otak dah pikir macam2. Geram pun ada. Si Roza ni haritu kata lain. Ni kata lain.

"Esok zimie call orang tu, tanya perkara sebenar, tanya bila free, so masing2 (dadi,mami,zimie) kena ambil cuti, pergi setel cepat2" Bonda mengarahkan.

"Baik bos. Kalau dedi mami busy sangat, zimie pergi sendiri pejabat dia dekat KL. On the spot zimie bayar deposit" Time ni takley nak pikir ape. Emo sudah.

Grrrrr. Ni nak angin ni. Terkujat jantung ni. Dah pikir2 nak anjak ke 2 June. Sebab kalau 10 June memang tak boleh. Memandangkan pihak lelaki nak balik awal. Takkan nak kena tunggu hari Ahad baru majlis. Plan akad nikah on Jumaat. Esokknya patut dah majlis. Haihh. Tension. Cepat lah Jumaat.

(-_-')

12 comments:

  1. zimie... Grrrr.. geram jugak ni... ni tak suke kalau jadi cmni.. manusia kan pegang pada janji... kan zimie dah book dulu, dia pun janji simpankan tarikh tu... harap sumenya ok zimie... bayar je cepat2.. baru senang kalau ade bukti hitam putih..

    ReplyDelete
  2. i hari tu homestay yg jadi cmni...kita book nk bayar tp owner ckp xyah...tup tup dkt2 nk mjlis tu dia ckp ada org da masuk sbb kitorg mcm x confirm...ape laa

    baik u letak depo siap2

    ReplyDelete
  3. baik letak deposit awal-awal..

    sbb Gadis hari tu nak book dewan..
    tapi org tu x letak depo..
    tapi org yang jaga tu cakap sape byr cepat-cepat mmg dier punyerla..

    sbb dier x nak janji mulut..
    dgn cepatnyer Gadis letak deposit..
    so senang...=)

    ReplyDelete
  4. ish...susah jugak kan klo nak book dewan ni...diorg ni mesti nak kne hulur duit baru nak simpan tarikh kita tu kan..

    adoi, mcm2 hal kan ...! tak pe la,cik zzimie jgn marah yer, sabar yer.

    mungkin ada hikmah disebaliknye ok,,;)

    ReplyDelete
  5. cepat2 letak depo yang! put doakan yang baik2 je yang (~_^).moga zimie datang tarikh n dwn yang zimie nak (~_^)..amin.....

    ReplyDelete
  6. letak je depo zimie.. susah la org x pegang janji ni.. ckp lain buat lain.. kite gak yg kene nnt..

    ReplyDelete
  7. hana~tau takpe.salah sendiri.tak gi confirm dekat pejabat.haritu g cakap dekat PIC dewan tu.takley harap betul la :(

    nana~sobsob.tau takpe.u nasib homestay.kalau kene kat dewan,haruuu.

    ekin~sobsob.dugaan betul la.

    gadis~ntah2 gadis tak orang yang booked tu?hehe takla gurau je.padahal orang tu takla letak depo lagi pun.geram lak.

    ReplyDelete
  8. kaklong~tuhla.haritu dia gak cakap depo lambat2 pun takpe.grrrr.harap2 betul la ckp kaklong tu.ada hikmah agaknya semua ni terjadi.huhu

    put~thanks syg.sedih tau.huhu eh sori TERmengumpat put nye ofis.jgn mare ;p

    maria~tau takpe.haih tadi call pejabat sana, igt nak letak depo, dia suruh tunggu hari isnin coz dia nak confirm dgn orang yang dah booked tu.adoi makin nervous dibuatnya.

    ReplyDelete
  9. owh..saya pn turut nebes ngn situasi Zimie nih... tp nape lak dia nk kena cnfirm ngn org tue sblm terima deposit zimie? kan zimie dh deal lg awal dr dia... pttnye pejabat tue yg kena cnfirm ngn zimie sblm book utk org tue.. hissh..saya lak rasa nk marah.. Neway sabar yer...semoga Allah permudahkan sumer urusan..

    ReplyDelete
  10. dear slalunye dewan2 mmg camtu.. kalau booking verbally,mmg dorang akan 'simpan' tapi bila da ada org lain nak date tu jugak, dorang akan mintak sape byr dulu dia la yg dpt..but patutnye dorang call u untuk double confirm betul nak ke taknak..

    anyways, cepat2 byr deposit tu nanti kene kebas org lain plak.. nanti kite x twin lagi...huhu

    ReplyDelete
  11. lieza~tula maybe sebab zimie tak call pejabat tu kot.hanya cakap dengan PIC dewan je haritu.sobsob.tension tau.

    renee~terlepas pandang la yang.huhu i yang tak g call pejabat untuk confirm 'that' tarikh.sedih nye.isnin ni baru boleh dapat keputusan samada dapat 'that' tarikh atau tak.

    ofcoz kita masih twins la dear!!pray 4 me k.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)