Tuesday, August 16, 2011

Muslimah Bridal Dress

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Kelmarin dan kelmarin jenuh CZ godek2 dan try survey dress/gaun untuk Majlis Resepsi. Namun, tangkapan kurang memuaskan. Yang ada hanya dress/gaun untuk Al-kafirun punya. Macam tak sesuai sangat sebab terdedah sana dan sini. Katakan tidak pada itu. So dimanakah muslimah wedding dress? Serius susah nak dapat inspirasi kalau macam ni.

Dan tiba2, saya didatangi dengan picca2 Muslimah Bridal Dress by Hana Tajima. Tak perlu nak cerita panjang lebar. Mesti semua dah tau siapa dia Fashion Icon itu. Walaupun i bukan kaki fesyen mahupun kaki lima, i tetap mengikuti perkembangan fesyen tau. Cuma tak praktikkan pun. Tak reti. Saya memang seorang yang pemalu (serius.tak caya tanya EF) dan biasa-biasa sahaja orangnya. Jenis tak reti berfesyen. Jenis pakai jeans dan baju blouse besar-besar. Jenis pakai tudung ekin berharga RM10 dekat pasar malam. Proud of the cheap-skate-ness of myself. Thankyou. Hihi.

By the way, thats not the point (panjang mukadimah harini). Harini, CZ just nak kongsi a few concepts of muslimah bridal dress yang ada dalam koleksi. Inspirasi dari Hana Tajima dan beberapa orang puan-puan Google. Mari perhatikan.


Inilah Hana Tajima. Masa Wedding beliau tahun 2009 if not mistaken. Dia cantik kan (^^,) Simple je baju kahwin macam tu kan? Simplicities is the best!!


atau macam dress2 bawah ni ke?

Dress by Vera Wang. Actually dia ni siapa? Takpela abaikan tak penting pun. Hahah yang saya tau saya suka bahagian bawah dress tu. Tapi, sesuai ke dengan badan dan saiz bentuk badan ku ini? Dan sesuai ke dengan Tabung 3K ini? Meninggalkan seribu satu persoalan..(-_-')


atau pun ini?

Part ni CZ just suka yang lace/patch/xxx (taktau ape kebenda nama tu. Sungguh buta fesyen kan)
Design baju ni simple je dan kombinasi warna yang bagi saya WOW :)


CZ suka yang belah kanan tu. Luar macam lace. Betul ke lace? Hahah kena banyak study. Macam masuk exam pereka fesyen plak ni. Grrrr. Dalam tu, boleh buat effect warna lain. Jengjeng.


Love the Green-turquoise dress. Terasa cantik model tu pakai. Mungkin sebab dia tinggi kottt (*_*)


Koleksi dariapda Butik Udaimatunnur. Suka bahagian bawah tu ala-ala kipas. Berapa $$$ agaknya yang perlu dileburkan kali ini? (-_-'')


Warna dia sangat soft. Lemah gemalai je rasa.


Ini sangat lah gorgeous!!!!!!


ataupun susah-susah sangat, dress yang macam ni. Its from our BBF friends. Ecece
Ex-B2B, Nana
Sorry Nana, pinjam kejap ye. Kena bayar royalti ke hape ni? Ngehehe

Baju Nana ni lebih kurang la macam yang atas-atas tu. Haih susah sangat, i tiru jelah design u ni. Takpe kan Nana i tiru u. (Tibe2 bagi jawapan sendiri) :P

Yang best, murah pulak tu Nana jahit baju ni. Of course la beads dengan flower tu beliau DIY kan. Errr mampukah saya?. Tulah cakap $$$ ada, semua jalan. Huahua. Next!!!

















Wants more? Lets feed your eyes. (^^,)



Saya tau saya ketinggalan keretapi. Design2 ni maybe outdated. Tahun 2009 kotttt. Tapi who cares. AAK.

:)

21 comments:

  1. rambang mata! cantik2 semuanya..hehe

    ReplyDelete
  2. betul betul...ikut mcmm bju nana tu cantik..

    simple but nice jek..=)

    ReplyDelete
  3. saya pun suke baju nana tu.. nnt zimie pun diy la bead n bunge2 3d tu.. mst lg kebabom.. hehe

    ReplyDelete
  4. kak long pun suka yg meleret tu..tp ada ke size mcm kak long ni...adoi! ;)

    tak pela, kne terima je la apa yg ada kat butik pilihan kak long nnt kan...hehehe

    yg pasti wang ada, semua boleh ada...kanz? ;p

    ReplyDelete
  5. ukur baju di badan sendiri dear..heheh :)

    ReplyDelete
  6. hye b2b..nk join club b2b jugak.hee.

    yg soft color tu santek sgt.tp maunya harga pun santek.

    yg pnting cantik & harga bpatutan.errr..ade ke mcm tu?

    =)

    ReplyDelete
  7. tqah~itu baru sikit dear.ada lagi macam2 design pelik2.hikhik bagi link je.tengok la kat stylecovered tu :)

    gadis~yup me too suka yang simple :)

    maria~dah pikir nak DIY tapi takut rosak baju.hahah rasa macam nak suruh nana DIY kan je.agaga (harap nana tak perasan komen ni)lalala

    kaklong~saiz badan kak long camne?cam zimie rendang tak berbuah.tu pasal takley nak sewa.kena buat sendiri.sobsob.

    ReplyDelete
  8. malynd~tengah ukur lah ni :)

    iza~welcome to the club iza!! jom exchange link.ade je dear.means kene hantar kat tailor biasa2.yang jenis home based.normally yang tu murah 'sikit' :)

    ReplyDelete
  9. zimie..yg kt udaimatunnur mmg byk dress muslimah yg cntik2..tp bkn bajet saya la..huhu.. mahal sgt... dlm majalah pengantin ada byk gak dress yg sesuai utk muslimah..try la belek2...mana tau bole dpt idea..=)

    ReplyDelete
  10. lieza~yeke dear?saya lom survey harga.kalau dah survey nanti,mau pengsan!!sobsob.thanks akan ku cari mag pengantin.lama tak membeli nih..

    ReplyDelete
  11. mmg mcm mcm design skrg ni.smpai tak tau nk pilih yg mana.terpulang lah kepada citarasa masing2 kan.

    ReplyDelete
  12. nak pakai dress jugak? heheheh sepp skitttt

    ReplyDelete
  13. rara~haah dear.rambang mata.seronok cuci mata sebenarnye :)

    hani~wahhh u pakai dress kan.hehe yeai.sep sep sep tom tom tom!

    ReplyDelete
  14. alamak glamor muka i kat sini...kekeke...i dont mind la if u nk tiru design mcm i tu...hihi

    haaaa i nmpk ur comment suh i jahitkn....hahaha

    ReplyDelete
  15. nana~kalau u buat service ape salahnya :D tapi kang lagi luka tgn u siapkan baju kahwin i.kang fahmi amuk kat i.takmo takmo.hahaha

    ReplyDelete
  16. zimie nak pakai dress ye... wow, mesti cantikkan.. butik udaimatunnur tu mmg banyak dress utk muslimah, tapi kalau tak silap, mcm mahal jugak kot.. zimie nak sewa ke tempah nanti?

    ReplyDelete
  17. da lama perati baju pengantin hana tajima tu lama dl........suka sgt sbb simple....

    tapi....ape kan daya.....satu nama jimi...satu nama lijah....tak komersial langsung nak pakai bju cik tajima...hahahaha

    ReplyDelete
  18. wah!!!xsabar nk tgk hasilnyer!hi zimie!!!:)hehe

    ReplyDelete
  19. hana~sobsob udaimatunnur macam mahal je kan.nama glamer gitu.zimie maybe tempah la kot.dgn saiz badan begini.macam takley nak sewa.hua

    lijah~memang simple je kan..jimi dan lijah..alala comel pe..hahah

    dba~uisk saya lagi tak sabar.haha hai dba.lama tak nampak dirimu.busy carik duit le tuww :P

    ReplyDelete
  20. kikin lg ketinggalan....taktau pun yg hana tajima da kawin rupenya. -.- lol. baju dia awesomeeeee!!!

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)