Monday, August 8, 2011

Cerita Doorgift dan Homestay

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Pagi semalam, ada beberapa perkara yang dah setel. Phew lega. Even wedding lambat lagi. Tapi i know, masa ceeeeeeeeepaaaaatt sangat berlalu. Macam peluru.

First adalah part Baju Sanding for Groom. Kelmarin dah discuss sikit dengan EF tentang baju sanding. Part dia dah setel Katanya nak pakai Nehru Jacket. Jenuh la aku menGoogle apakah makhluk bintang itu. Hahah dan yang kelakar sama pulak dengan my idea yang memang obviously nak suruh dia pakai baju sanding ala modern type sama macam idea i dekat sini.{LINK} Lebih kurang la. Kolar ala-ala cekak musang. Butang sampai ke atas. Wink. Sehati sejiwa la kite. Ehem ehem. So tinggal part my baju sanding je. Design bagaimanakah? Adey (-_-')

Then semalam lagi, ada discussion ala-ala serius dengan bonda, ayahanda dan adik. Abg tengah terbongkang tidur lepas sahur, so beliau tak join. Banyak jugak perkara di setelkan. Contoh macam dalam checklist 12bulan-6bulan before majlis tu. Antaranya tentang pembersihan rumah, dewan, pasukan suka-rela-paksa, cameraman, doorgift, video presentation, bunga pahar, homestay, makanan, berapa jemputan, etc etc etc (Perlu kah list kan ini semua???) Hahah cukup2 la dengan 2-3 page aku listkan dekat buku 3K ku itu. Means perbincangan awal tu dah selesai. Tinggal kitorg nak survey mana yang berkenaan.

Ok untuk Doorgift. Confirm bagi telur. Tak kisah lah telur pindang ke telur biasa. Yang pasti bukan telur dinasour. Jadi sekarang tengah memikirkan bekas telur apakah yang sesuai. Atau guna aje cawan/mug. Last2 boleh la tamu guna kan. Saya amat sukakan barang praktikal yang orang boleh guna dan tidak membazir. Itu my mission. Ecewahhh. Ayahanda pulak suruh survey dekat kilang instead of Nilai 3. Konon2 beli mug/cawan dekat kilang murah sebab harga kilang (of coz la sebab buat dekat situ. Dush dush) Kilang mana pulak aku nak terjah ni hui??? Anyone???

Lagi satu pasal Homestay. Ada sesiapa murah hati untuk bagi pendapat tentang homestay yang tak mahal sangat tak murah sangat (wahhh mengada betul) yang ada dekat area Seri Kembangan (sk), Puchong, Bukit Jalil, UPM, atau Putrajaya ke? Atau memana lah yang dekat dengan rumahku itu SK. Anyone? Kitorang banyak sedara mara yang datang dari Johor dan Kelantan. Oh takkan nak pack semua dalam rumah kami kan!! Ini tidak adil. U ols ada cadangan yang bernas tak? Yelpppp!! huhuh

23 comments:

  1. zimie im so jealous of u.. mcm byk je da settle.. i bulan xde ape progress langsung.. family pun xmention pape pun pasal wedding..so i pun hmmmm.... padahal ade 6bulan lagik.. T_T

    ReplyDelete
  2. renee~takde yang setel lagi dear.huhu i ape pun tak buat.jumpa diskusi mulut ke mulut je.huahua.u lagi 6 bulan.mesti lagi byk progress dari i.sobsob.lagipun bulan puasa kan.so maybe family u sibuk prepare for raya kot:p

    ReplyDelete
  3. zimie, area putrajaya ade... haritu masa hana nak konvo, ade abg hana sebut2 pasal homestay kat putra jaya.. kalau area kampung melayu subang, jauh tak?

    Zimie ni sama macam abah hana, suka benda yang praktikal, yang orang boleh guna.. atau makanan yang boleh terus makan. dia tak suka kalau bagi benda yang kene simpan pastu berhabuk... abah hana memang cerewet sikit kadang-kadang.
    tapi, hana layankan aje...

    ReplyDelete
  4. hana~kmpg melayu subang dekat area2 sh alam sana.mcm jauh.umah zimie dgn subang macam jauh je.sobsob.

    haah konon praktikal.makanan pun suka gak.hehe yeke abah hana cerewet.dalam hal ni, zimie dgn mak yang bising n cerewet.konon nak yg murah dan praktikal serta unik.hadoi mana nak carik kan?sabar jela jiwa yang byk songeh ini:p

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. i suka idea u nk bg telur dlm mug! org blh pakai mug tu nnti :)

    chayok2 zimie!

    ReplyDelete
  7. Hi, if ur looking for a homestay in puchong prima, let me know. email me: azue.zainal@gmail.com & azura@teledynamics.com.my

    ReplyDelete
  8. wahhh jelez nyer...

    banyak perkara dh siap walaupun jauh lagi time tu..

    Gadis lagi lebih kurang 3 bulan..
    tapi banyak lagi yg lom di settlekan lagi ni...

    hihii...^_6

    ReplyDelete
  9. nana~glad u lov it.best gak bagi telur+mug kan.hehe

    azura~thanks.will PM u later :)

    gadis~hehe cpt masa berlalu.cayok2 gadis melayu :P

    ReplyDelete
  10. rara tak bg telur pon sbb telur mahal.bg kopok n cekelat je.heheh

    ReplyDelete
  11. kak long pun pada mulanya nak bg bunga telur jugak tp kan dear! bile kak long bawak mak n family g mkn kat BAHULU CLASIQ kat bt18, hulu langat..terus mak suggest ambik ni jer..org makn jugak. kan!

    tp terpulang pada mana2 pun..yg penting kita ikhlas nak bg org kan yang..! chayoook..

    oh yer, berkenaan dgn prep wed ni, blog zimie yg terhebat antara terhebat diluar sana..mcm2 zimie dah setle kan...good luck kak long doakan yer...!

    ReplyDelete
  12. rara~yeke ihiks.tapi konon telur tu melambangkan kesuburan utk bakal pengantin.jengjeng :P

    kaklong~wow bahulu??hehe ok jugak idea tu.mule2 nak add on 'makanan' gak tapi tgkla bajet dulu.huahua

    btw mane de setel la kak long.cuma dah discuss ngn parents je.survey pun belum lagi ni :( penat wooo survey2(konon nak termurah,the best kebabom)

    ReplyDelete
  13. ohh like 10x~ cwn+telur mmg praktikal! blh mkn, blh guna cwn tu..good!

    ReplyDelete
  14. zimie: abah hana je banyak uruskan pasal wedding ni... mak hana tak tau ape2 pun... sedih kan...

    zimie, bahulu tu pun ok tak.. bahulu classiq yang mcm k.long ckp tu pun ok.. shawqi bakery pun ok...

    ReplyDelete
  15. farlina~its just idea.sbb pernah tgk kawan bagi doorgift macam ni.:)

    hana~sabar k hana.lagipun mak kan tak bape sihat.harap mak hana cepat sembuh ye.huhu btw zimie pon tak sure nak bagi bahulu ke tak.tengok keadaan ekonomi negara kocek :P

    ReplyDelete
  16. beznye zimie dah pk doorgift sume tu.. saya tak pikir pun lg padahal dah xlame.. huhuh.. eh cop2.. kalau mug kat ikea tu mahal sgt ke?

    ReplyDelete
  17. maria~uish dear.harus pikir.ade lg 10 bulan je lagi ni.haaa neves lak tibe2.mug ikea?wow menarik!!tak sure lak murah ke mahal..isk nak kene survey ni..mood excited menjalar di minda tibe2..;P

    ReplyDelete
  18. zimie!! im back..hehe..rindu zimie..hee..zimie...klo bagi telur dinasour mesti coolkan.. =p

    ReplyDelete
  19. nida~nidaaaaaaa!!haha tolong supply kan telur dinasor tu boleh?kang 3 hari 3 malam tak habis makan tau.ekeke

    ReplyDelete
  20. zimie,cuba tanya @ call kolej-kolej kediaman kat UPM example kolej Tun Perak,Kolej Kelima etc, sebab setiap kolej ada rumah rehat yang biasanya parents sewa untuk konvo..trylah

    ReplyDelete
  21. norina~eh macam kenal je :p haah tibe2 saya terus google.cuma tak byk info dpt.suddenly terjumpa info lain pulak.hoho thanks ye dear 4 the opinion:)

    ReplyDelete
  22. saya yang order FB signage haritu =)
    kalau nak saya tolong contact yang kolej kat UPM tu boleh je..masih ada kawan yang kerja kat sana.

    ReplyDelete
  23. wah..dah lama dah ya. siap ada countdown lagi tu... semoga semuanya berjln lancar.

    www.nikhamidi.com

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)