Thursday, July 28, 2011

Tak Habis-Habis Dengan Guestbook

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Haritu kan. Err kelmarin kot, saya TERblogwalking dan ternampak ada satu website b2b ni cik Rai ala yang bitbitterbutter tu. Beliau ada menyediakan perkhidmatan freebies guestbook template itu!! Sungguh lambat saya menyedari page nya itu. Yelah time tu belum bukak wedding blog lagi. Boleh dimaafkan betul tak?;P

So dalam hati bila dah tengok2 design beliau, sangat lah jatuh cintan megi. Suka sangat dengan design tersebut dengan words yang sangat unik! So saya download template tu cepat2. Nasib 4shared belum kena blocked. Lega sekali! Ok saya keluar tanduk. Nak design yang semacam tu. Maksud saya, edit2 la yang patut. Tapi design secara kasar nya dah ada la. Idea tu yg penting. Cececeh.

Oh nak tau tak design Guestbook tu macam mana? Begini ceriteranya.

Guestbook ala orang Inggeris



Guestbook ala orang Melayu (dah macam bunyik resepi nasik ala kampung pulak!)
Ini lah yang Rai tu design.

MasyaAllah jatuh cinta nya. Macam nak comel kan? Tiba2 ada '3 perkara menarik tentang pengantin sepanjang yang anda kenal'. Wah gitu. Kalau nak ala-ala Guestbook ala Inggeris pun boleh gak. Siap tanya 'Your prediction: Date of first child' Alamakkkk soalan apakah ini yang sangat lahhhh advance ini??Grrrr. Tapi still cute dowh.

Ape pun, saya sudah terjatuh terus ke dalam gaung kali ini. Boleh tak nak prepare Guestbook ni dulu? Hahah ya Allah lambat lagi wedding kau. Over betul kan?

Words tu memang nak tiru yang macam Rai buat tu. Cuma design nak ubah sikit. Boleh tak Rai? Ahaks mintak kebenaran lah pulak. I hope kat sini takde la jenis-marah-marah-kalau-kita-copy-and-paste-idea. Semua kat sini baik-baik belaka kan kan kan? ;)

Saya mahu design macam ni kot. Siap ada two lovely-dovey-birdie-couple.

Haaa nampak tak burung-burung berkicauan di pagi yang indah itu? Kehkeh. Cuma taktau nak print hitam putih atau colour. Belum kira costing lagi.

Korang, ni idea je tau. Kang kalau saya tak buat jangan marah. Saya nak berangan je PLUS merealisasikan nya. InsyaAllah doa-doakan tau. Maklumlah kadang-kadang saya boleh jadi lalang mahupun rumput. Eh apakah? Hahah

Kalau nak tau lebih lanjut pasal template, pergi je ke blog Rai ok. Lagi banyak details. Apa yang diperlukan untuk DIY guestbook ni, etc. Eh dah macam promoter plaks. ;P

Err itu baru guestbook dalaman (content). Yang luaran (cover) belum fikir lagi nak gayakan camne. Gaya mutu samy vely kottt. Kalau dah malas sangat, buat begini je. Maybe.


Till then. Bai.


17 comments:

  1. zimie ieda graphic desiger, boleh tlg buatkan... bab guestbook mmg tak sabo nak prepare!

    ReplyDelete
  2. Zimie: wah!! cantik sgt idea utk guestbook tuh. Tapi neeza tak kretif :(

    Ingat nk tempah je lah kot???

    Any idea???

    Love and Hugs,

    Neeza

    ReplyDelete
  3. heheh...kak long pun mybe tempah je la kot...tp yg vogue myb muka keras depan je la kot...dlm kalo paper kosong ok tak? leh suruh jemputan yg conteng mcm ne pun..lg kreatif tak kak long...uwweeek kan! ;P

    ReplyDelete
  4. rara pon tak start ag buat guest book.huaa.cane ni.

    ReplyDelete
  5. i hari tu DIY je simple2, janji ada...hihihi

    ReplyDelete
  6. ieda~bestkan kalau boleh buat sendiri.like banyak2! ;)

    neeza~dekat blog cik rai tu ada template.boleh donwload and print dari situ.senang je.hihi.

    kaklong~nak tempah pon boleh.hehe ok je paper kosong.senang nak mulakan kaedah contengan.haha

    rara~g cepat buat! wedding rara bila btw?

    nana~haah tengok dah dear.santek.ingat nak tiru cover yang macam u buat tulah.ekeke

    ReplyDelete
  7. cntikkkk..zimie ckp jer uya trus p ok heheh..download..mane tau kot2 tetibe nk gune kn...uya pn lalang jugk heeheh

    ReplyDelete
  8. cantik la zimie. macam best je kalau wat camtu. senang sket dari fikir idea nak conteng ape. hihi

    ReplyDelete
  9. gadis~ (^^,)

    uya~hahah uya ni kan.saje je nak sama dgn zimie kan.lalang ok lagi jangan belalang.;p

    amy~kan!!cantik la amy.i plan macam nak letak dekat meja as centerpiece la.agak2 cantik tak? *wondering* ;)

    ReplyDelete
  10. zimie, tu zimie punga guestbook ke? dah siap print ye? cantiklah... hana tak fikir pun lagi nak buat ke tak guestbook ni..

    ReplyDelete
  11. zimie buat bisnes printing guestbook gak ke.....ahaks~

    berkira-kira nak wat guestbook ke tak....kawen kat kg jek....kat bandar, kat dewan, kat hotel...guestbook ni benda biase jek....

    tp kat kg org...takde yg wat lagi...takut org kg pelik je tgk.....pastu budak2 main2 takde sape jg...ade tips nak kawal crowd tak?? dan cane nak wat guestbook ni jadi tak pelik..ngeh3...

    ReplyDelete
  12. hana~belum print lagi lah.itu contoh design je.hehe wat lah hana.boley tamu conteng2 ;p

    lijah~agaga belum la yang.ni nak print utk diri sendiri.kahkah.alaaa yang buat je.tak semesti org kg tu kg2 belaka.mesti ada gak yang tau pasal guestbook.hihi.

    tips nak kawal crowd?hire sorang guide/dayang jaga tepi guestbook corner tu.agak2 menjadi tak?hihi

    ReplyDelete
  13. elo zimie. kita pon copy2 sket idea dari here n there. jd takder masalah ok nk buat benda sama. hehe. sharing is caring. gambate. im working on mine too. wuwuu

    ReplyDelete
  14. cayok2 rai.sempat punye.banyak masa lagi nih.hehe time kasih sharing guestbook tu tau.sayang kamu.hikhik.

    ReplyDelete
  15. wa...sayer pun eksaited nk diy guestbook :)tp kan..sayer dok kg..kalo kat kg nnt budak2 yg conteng lebih (-_-")diorg igt buku abc agk nye...

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)