Friday, July 15, 2011

Masih Suami-Isteri kah di Akhirat kelak?

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Suka untuk saya sharing maring benda2 yang baik. Lagi2 soal suami-isteri ni (errr bakal ok!! over mak) . Di forward oleh my cousin di dalam e-mail. Tqsm akak fariza ku (errr dia mana baca belog ni) Hihi

Ok harini ustazah Zimie nak mulakan tazkirah. Mari kita renung-renung dan tenung-tenung bersama2 di hari Jumaat yang barakah ini.

.
.
.
.
.

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia "

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. <--harap2 tak lah macam ni. minta dijauhkan. amin. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan dikahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga. <--kalau dah kahwin nanti. :')

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga.


Rasullullah SAW bersabda
"wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir"
.


16 comments:

  1. :))
    berbaur perasaan baca. moga semua kita ditempatkan dalam syurgaNya.

    ReplyDelete
  2. ko ni mmg da kemaruk nk kawin ni =)

    ReplyDelete
  3. amy~mudah2an begitu la.aminn ;)

    ila~haha ko ni pun.ayat tu kasi tapis sikit boley tak?

    ReplyDelete
  4. suami el ckp, kitorg mmg nk golongan no. 4. tu yg duk ari2 ckp before sleep kita suami isteri dunia akhirat. jumpa di syurga kelak..=). bwk sekali dgn anak ummi....

    ReplyDelete
  5. el~wah2 so sweet.siap nak bawak sekali anak;p

    ReplyDelete
  6. Alamak, tetibe mcm sayu plk. Sbb pnh jgk borak dgn tunang psl kahwin lps mati. TerEMO sbb tgh gaduh2 manja ngan tunang ni.. haishhh...

    ReplyDelete
  7. kenapa ai menangis baca nih...wuwuwuuwuwuw [ngah mood taching2222 nih]]

    ReplyDelete
  8. ct~sayu jugak.gaduh2 manje takpe.nnt kejap lagi baik le tu.hehe

    hani~sabar ye daling.i pon tacing2 gak.sama2 la kite ye meningkatkan amalan.moga dpt jumpa suami di 'sana' nanti.

    ReplyDelete
  9. sayu baca..coz saya penah terpk adekah bakal suami saya orang yang btol yang boleh bimbing saya sehingga ke syurga :)

    ReplyDelete
  10. agknye saya dlm golongan mana 1 ek..huuurm http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. ehehehe....mesti la. so, pasni bila zimie dh kawin, kene wt cmtu. br sejuk je hati masing2...=), kita xtau bila ajal kita kan...

    ReplyDelete
  12. zatie~yep harap2 begitu la :)

    athirah~takpe.ni untuk pengetahuan sahaja.kite lebih tau diri kite macam mana :) b2b jugak ke?jom tuka2 link.

    el~baik puan el.hehe belajar dari org pengalaman ni.

    ReplyDelete
  13. takotnyeee...harap2 kami masih bersama di syurga nnti...insyaAllah

    ReplyDelete
  14. thumbs up to u,zimie..~~!! insyaALLAH...mudah2an...

    ReplyDelete
  15. yuhu... jgn luper follow akak tau.. ke tak sudi? huhuhu...

    ^-^

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)