Thursday, July 7, 2011

Idea Centerpiece

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Hai. Harini kita ringankan kepala otak dengan tidak memikirkan sangat pasal majlis perkahwinan. Eh eh yeke ni. Haha

Mari tenang-tenangkan otak, jiwa dan raga dengan cuci-cuci mata melihat idea Centerpiece. Apa tu centerpiece? Buat yang tidak mengenali, mari berkenalan dengan encik centerpiece. Centerpiece bermaksud sesuatu pada kedudukan pusat yang bermakna hiasan yang diletakkan di tengah-tengah meja.

Eh apa kena mengena dengan majlis perkahwinan plak kan? Biasanya centerpiece akan diletakkan di tengah2 meja tetamu. Boleh juga digunakan untuk majlis harijadi, ataupun hiasan untuk meja makan di dalam rumah. Masa zaman dulu2, jarang sekali tengok centerpiece yang cantik2, unik di meja tetamu. Selalunya orang dulu2 akan letak makanan atau kerepek2 atau pencuci mulut di tengah2 meja tetamu. Aku la tu yang selalu habiskan kerepek bertelap-telap tu. Hehe. Tapi zaman sekarang yang serba moden, orang akan letak centerpiece bertemakan bunga-bunga. Kononnya nak lari dari tema tradisi zaman datuk moyang kita dulu. Biasa lah tu. Hihi


Lilin+Piring+Dedaun/Pokok. Dan sedikit tag di tepi. Mudah kan? ;)
Awas: Api merbahaya.


Tulip+Biji kristal di dalam pasu. Menarik sekali. Kan?


Unik. Tidak bertemakan pasu. Cuma ikat bunga2 dengan reben. Paling mudah kot saya rasa. Sediakan polistrin berbentuk segi empat kemudian cucuk bunga-bunga. Kemudian letak reben. Hihi.
Contoh bunga diatas adalah hydrangeas, dahlia, farida carnations dan delphiniums.

Ini mungkin dekat di hati. Kenapa? Sebab kalau ikut tradisi kita kan letak kerepek2. Macam ni, letak centerpiece atas bekas kaca dan sekeliling boleh letak kek maccaron yang famous tu atau makanan2 yang bersesuaian. (Jangan salah makan kek/bunga sudah)
Inspirasi : Brides.com


Gelas + Lilin + Seketul Bunga = Sangat Unik ye!
(Kali ni lilin tak dinyalakan. Jadi, tidak merbahaya)


Macam silinder dalam makmal je tu. Haha dikelilingi dengan selembar benang yang berwarna warni. Kemudian letak sejambak bunga. Done!
Inspirasi: With This Ring


Atau mungkin sekali, boleh diletakkan di meja VIP sahaja untuk jimatkan kos.

Berani untuk mencuba? ;)


19 comments:

  1. cantiknya centerpiece ni.. Tapi hana takde idea pun nak buat yang cantik2 sebab abah kata caterer dah sediakan, tapi cuma setangkai bunga je kot.. ntahlah, hana ikutkan je.. huhu

    ReplyDelete
  2. hee.... el mls nk buat centrepiece ms sanding el...tp el buat centrepiece ms bertandang. gap seminggu boleh la buat. aritu sanding xsempat nk buat. tp zimiw..senang je~~!! beli balang ikan yg comel2 je. letak kelopak bunga ros tabur dlm balang yg berisi air tu. if xnk bunga, beli candle kecik yg wangi kt IKEA. simple but romantik! heee...

    ReplyDelete
  3. yg ikat bunga dgn reben tu unik gak..sesuai nk wat klu misalnya wat di rumah majlisnya..boleh letak kat meja khas bg tetamu pengantin yg dtg..nmpk cantik dihias mejanya

    ReplyDelete
  4. ouchhh...yg pomander tu cantek :)

    ReplyDelete
  5. suke yg simple tue heheeh..yg bunga empat segi dgn reben..tp suke yg last jugak heheheh..tp nk elakkan kaca sebab bdak2 ramai heheh..so reben dn bunga heheh

    ReplyDelete
  6. hmm kalau ikutkan i nk guna lebihan jar i.28.tp rs mcm meja i ade 40.maka.utk keseragaman better i hold idea tu dlu.haha.aduihh mcm2 la dlm kepala pdhal lg 2 bulan.dh letih dan malas.

    idea u bg semua cntik2 belaka.tp i tak berapa sgt dgn yg glass tgi tu.tau la kan kdg2 org dtg ni kasar dan ganas.kalau pecah naya je.takkan nk paksa suh byr kan haha

    ReplyDelete
  7. weeeeeee menarik..suke benang :)

    ReplyDelete
  8. Tqa really love yg bunga dlm glass n ade lilin tu..series cantik sgt! n yg bunga kena ikat tu.. suke2! *excited.. hehe

    ReplyDelete
  9. hana~takpe takpe.rumah baru pun boleh buat juga.DIY sendiri kan kan :)

    azie~zimie pun.cantik kan?hehe

    el~yup2 kalau malas sanagt,beli je balang,letak bunga dalam tu.tapi kalau ade masa, ape salahnye buat lain dari yang lain.hihih

    mia~setuju sgt dengan awak.hehe letak kat rumah pun boleh

    ReplyDelete
  10. nana~hehe nice kan.suka banget!

    uya~bunga+reben tu praktikal sikit.main baling2 pun boleh.tapiii mesti ade yang gatal tangan 'curi' nanti.ringan sangat.letak dalam beg pun boleh.

    lisa~u buat je untuk vip.tak payah la semua meja.hehe tak pepasal kene beli lagi balang ke ape.kos kos..;p

    amal~boleh la cuba buat ye ;)

    tqa~me oso like.besttttt.tapi tula tinggi sangat.bebudak langgar meja, habis jatuh lilin tu.;p

    ReplyDelete
  11. betul2..pastu kirimkan el satu. wt hiasan kt meja tv...weee~~!!

    ReplyDelete
  12. el~ape yang betul?ekeke ni suh el buat la.pastu pos kt zimie ;p

    ReplyDelete
  13. betul la yg zimie kata kalo ada masa ape salahnya...heee...
    terbalik sudah?? baru nk suh zimie buatkan, sbb el not feeling well...heee..alasan jap.

    ReplyDelete
  14. ske idea yg last skali..kreatif sgt plus cantik plak tu..

    ReplyDelete
  15. yg gelas, lilin n seketul bunge tu cantik!!!! sukeee!
    tapi kan..honestly i suke kerepek or makanan je. sedap ngunyah lepas makan nasi. hehehe

    ReplyDelete
  16. yg gelas, lilin n seketul bunge tu cantik!!!! sukeee!
    tapi kan..honestly i suke kerepek or makanan je. sedap ngunyah lepas makan nasi. hehehe

    ReplyDelete
  17. kalau letak makaron tu kan, confirm laku..
    kalau letak kerepek x terusik..hehe

    ReplyDelete
  18. el~hehe

    amani~yup benang.kreatip ;)

    amy~i pun suke gak makanan2.letah both la kalau gitu.makanan+bunga.hihi

    wanie~hihi confirmmm.ceh pdhl akak pon tak pernah rasa makaron.sedap eh?macam nak kena try rasa la.yumyum

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)