Tuesday, July 19, 2011

DIY Doorgift : CD Love Songs

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Cerita ni dah lama. Adalah kira-kira 2 tahun yang lalu. Masa tu memang kitorg masih budak hingusan lagi (??) Means takde la nak pikir pasal kahwin kan. Time tu, saya ambil job buat CD sticker for my ex-officemate yang akan melangsungkan perkahwinan. So tiba2 teringat. This is the good idea for my wedding doorgift as well!! Ting ting!

DIY Doorgift=CD Love Songs

Masih tidak mengerti apakah ia? Mari saya tonjolkan wajahnya.

CD

CD ni senang je. Beli CD kosong. Burn lagu2 tangkap cintan (Bukan Megi Cintan ok) Boleh juga isi lagu2 cinta korang sepanjang tahun. Macam kitorang pulak memang banyak lagu cinta-kenangan-terindah itu. Semua lah lagu tema. Hahah Kemudian korang boleh print dan tepek sticker. Mudah bukan? Saya juga belum survey berapa harga CD kosong. Kalau kat KL rempuh je Low Yat pasti jumpa CD kosong yang murah2. Dulu suka beli brand Ridata. Itu 5 years back lah. Ada lagi ke jenama ni lagi? Haha ontahlah.


CD Cover (front)


CD (inside)


CD Cover (back)

Semuanya memerlukan costing. Printing. CD plastik cover. (Kalau ada budget boleh guna idea ni)

.
.
.
.
.

Don't you think it's interesting??? Cepat angguk!

Bila kita dah bagi dekat kawan2. Or maybe boleh buat untuk kawan2 terdekat sahaja or VVIP. Lepas diorang balik, mesti diorang akan dengar lagu2 LOVE SONGS yang sangat everlasting tu. Kalau dengan encik hubster atau encik buster ke , boleh la feeling2 gitu dalam kereta. Betul tak?? Hahah Saya rasa idea ni bijak dan bermanfaat kan kan! Masuk bakul naik lif! Bila lagi? Hahah

Cuma sadly, saya tidak mempunyai masa untuk DIY sekarang. So i just put my idea here in this lovely blog. Boleh share dengan others jugak. :)

Dari segi CD Cover tu, I would prefer like this (gambar seperti di bawah). Murah, mudah dan senang (to me la) nak buat. Macam ni. Siap bagi template lagi. Contoh DIY CD Cover yang hanya print atas kertas keras. Tak perlu CD cover plastik tu bagai. Cuma maybe cepat-rosak kalau ada tangan miang gatal letak dekat luar kena hujan sebab ia bukan water resistant! Hoho. Its depends. Kalau nak lagi details, boleh klik sini.


Contoh template


Hasil selepas di gam-gam. Letak reben? Auweeeee. Nice.



Tapi yang ni saya takde Template pulak. Maybe korang boleh reka cipta sendiri? Ngahah.

Selamat mencoba!


~Updated~ I just found this. Hahah sempat lagi tu. Pada sesiapa yang nak template untuk DIY CD cover yang comels, boleh klik sini. Tutorial macam mana nak buat, gunting, gam semua ado. ;)


p/s: Mampukah saya realisasikan nye? Kita tunggu dan lihat. (^^,)

p/s2: Ct kasut pink, I owe you a contest. Nanti eh saya buat. Terexcited dengan yang ni. Hahah

27 comments:

  1. giler menarikla.....!!
    mesti cuba utk kelainan.....lg syok burn lagu nostalgia zaman2 couple...ms tuju2kan lagu utk psgn tu kan.....
    (ke aku sorg je gedik tuju2kan lagu...ahaks...)

    hahaha....tak kesahlah...yg penting satu kelainan...!!

    ReplyDelete
  2. hey jemah- kecik2 mak u bagi makan ape ha?apesal geliga sgt otak u ha?kekekekek


    ikhlas dari
    Senah lempeng.


    :D

    ReplyDelete
  3. idea best!
    tp bab kos tu kena kira betul2 la..hehe..buat bnyk2 semput jgk poket.. ;)

    ReplyDelete
  4. siyes idea yg menarik la zimie! tak pernah terfikir pon

    ReplyDelete
  5. first time jmpe idea yg gle kreatip..kalau ade yg best2 lg jgn lpe kgsi2 ngn kte ok..
    sharing is lovely that's whyla u so lovely dear..hehehe..

    ReplyDelete
  6. zimie, hana tak pernag terfikir pun nak bagi cmni.. comel lah... kreatif dan lain dr yang lain.. ^_^

    ReplyDelete
  7. sangat menarik! sape rajin dan ada bajet sila buat.. zimie buatla..nak nak! :p

    amy stakat buat bagi encik tunang hadiah sekeping leh la..nak buat satu2? errk...

    ReplyDelete
  8. zimie..xterpikir pon..menarik la..suka tgk yg cd cover diy version tu..nampak lg cute.. =)

    ReplyDelete
  9. hehe saya penah memikirnya. disebabkan saya memang fans dengan lagu pop klasik best kalau letak pop klasik cintan.. hehe tambah dengan foto2.. ahaks :) good idea teruja mendengar segala persiapan anda.. macam saya pulak yang nak naik pelamin :)

    ReplyDelete
  10. zimieeeeeeeeeee. kalo wat saya wajib dapat satu tahu ehehehe :P

    ReplyDelete
  11. ohhh bestnye idea ni. tq zimie. sy yakin sy akan tiru! haahaha

    ReplyDelete
  12. lijah~haha sila lah tiru ye (kalau sempat)btw kte mmg suke tuju2 lagu tu.bukan lijah sorang je.hihi ;p

    cik kamoo~kan!!hehe

    didi~u ni memang senah lempeng.haha kecik2 mak kasi minum nespray.tu yg jadi camni.haha

    anis~haah tula.buat byk2 memang semput.setakat 10-50 boley kot.hehe

    ReplyDelete
  13. nana~aiyak!!nak suruh nana tiru,majlis da lepas pulak.hehe

    amani~ure lovely to dear!!hihi.nanti buat tau.

    hana~hehe tuhla pasal.suka sgt idea nih.meh la tiru ;p

    amy~hahah sweet je kasi kt encik tunang.nanti zimie pon igt nak try,kalau berjaya, zimie wat ye as doorgift.hehe

    ReplyDelete
  14. nida~zimie pon!!!yg plastik cover tu boring sket.hihi gila diy btl kite ni kan.hahah

    violet~yeah.idea yg best kan. :) nanti time kamu akan menyusul.jengjeng.hehe

    nora~alamak dah request plak si nora ni.hihih tak janji la syg.

    kaseh mirha~hehe comel je nama kamu.yeeeeee sila tiru.saya halalkan.haha boley lak gitu.

    ReplyDelete
  15. good idea.. rasanye stakat ni jarang sgt org bg doorgift mcm ni kan...

    ReplyDelete
  16. jarang sgt dear.maybe susah nak buat atau cost tinggi kot.tapi rasanya taklah mahal sangat.errr ;p

    ReplyDelete
  17. menarik sgt2..sy dtg sini pun sbb blog awk byk sgt idea2 menarik..smpai berjam2 gak la duk browse smua entry..:)

    ReplyDelete
  18. menarik gak idea ni..
    tapi boleh bagi kat kawan2 je la..

    ReplyDelete
  19. smart gak idea zimie ni... ish tak sabar nk tgu majlis zimie.. mesti special giftnye kan...eh2 i dijemput tak ni? heee

    ReplyDelete
  20. Manarik zimie, tp klu org kg mcm ct mst ramai yg menentang idea ni..huhu

    ReplyDelete
  21. idea yg sgt2 kebabom zimie :-)

    ReplyDelete
  22. idea ni mmg paling best! leceh2 pun sanggup buat....

    ReplyDelete
  23. brilliant idea zimie! kalo i jadi tetamu, i suka neyh! hehe. tapi kene kira kos btol2 la kan

    ReplyDelete
  24. dulu pnah terpikir nk jadikan cd as kad jemputan hehehehe..tp mahal ler cd kn hehehe

    ReplyDelete
  25. asz~tenku dear.salu2 la lawat blog yang tak semengah ni ye.hihi

    wanie~setujuuuu.takpun gunakan terms 'sapa cepat dia dapat' ekeke

    maria~erkk jangan ngade la.mane ade special.biase2 je la.haha maria takmo wat ke?;p

    ct~bagi kat kawan terdekat jela kot.boleh je.hehe :)

    ReplyDelete
  26. azie~yeke haha kebabom la pulak.marilah tiru idea ni ;)

    ieda~kan kan.seronok lak ramai suka idea ni.jom ramai2 buat!!;)

    vee~btol2.tak sure lak bape cos.setakat print+kertas+cd je.zimie blum survey lagi.kehkeh.

    uya~wow jadikan kad jemputan.good idea gak tu.hihi boley letak lagu dalam tu.ala2 2 in 1 gitu.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)