Tuesday, June 21, 2011

Lemak yang Jahat

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Tika dan saat ini, saya menunggu masa dan hari. Heh apakah? Macam nak beranak plak kan. Oh tidak?? Saya menunggu masa dan hari untuk menurunkan berat badan. Tidak percaya?

Semangat4x!!


FYI, saya telah berjaya menambahkan berat badan sebanyak X kg. Yahooooooo (nages dalam hati). Tsk tsk sebelum jadi ape2, saya perlu bertindak dari sekarang. Sedihnya bila dilabel
Overweight oleh Amy semalam. Eh tak salahkan Amy. Saya yang suruh beliau kira BMR, etc. ;) Amy:Inilah dia pakar dietitians kita pada hari ini. Saya tak mahu gemuk. Bukan pasal kahwin pun (eh yeke ni), tapi sebab saya nak sihat. Ok ayat cover. Tapi saya memang nak sihat! Makan la ape pun, yang penting berkhasiat dan tak memudaratkan badan. Kalau berdiet tapi menyakitkan hati dan mental pun tak guna gak kan?

Semalam dah dengar nasihat dari Hana dan Amy. Katanya kena bersukan dan
jalan kaki 10,000 langkah!! Mak oiii banyaknye. Jangan lupa beli Pedometer katanya yang boleh kira berapa langkah kita berjalan. Hurm Amy cakap tu maybe ambil masa 40 minit berjalan. Dan... kena buat 4-5 kali seminggu. Ok fine. 3 kali seminggu pun mengelat. Camno? Hoho zimie sila kuatkan semangat anda.

Nak kena maintain kan Basal Metabolic Rate (BMR) katanya lagi. Saya punya calori intake 1650kcal. Tapi kalau nak turunkan berat, kena makan low than that. Means kena makan below 1200kcal. Mampukah? Huhuh

Agaknya keturunan zimie ni mempunyai BMR yang rendah agaknya. Tu yang makan2, simpan dalam badan. Ingatkan lemak tu jahat. Rupanya diri sendiri memang begitu. Sobs sobs. Mari kita perhatikan nasihat Amy pada saya.

"BMR bahasa mudahnya, kebolehan sistem badan kite untuk membakar lemak. depends kat genetik, berat bdn dan physical activity, umur, etc.. sebab tu kadang kite tgk org tu satu family makan banyak, tp tak gemuk. maybe sebab BMR die tinggi. so every makanan die makan, badan dia cepat proses dan bakar.

biasanya, BMR menurun bila umur meningkat dan bila kurang berat badan.

contohnya, after zimie diet (kurangkan makan sahaja) berat zimi akan turun. by the same time, BMR pun menurun. pastu after kawen, zimi malas diet da. makan banyak lebih dari 1200 kcal. so berat zimi akan lebih cepat naik dr sebelumnya."

(-_-')

Kat blog ni sebenarnya, ramai gak rakan2 bloggers yang datang dari kumpulan pemakanan. Hahaha contohnya cik Dba, puan Hana Yoriee, cik Amy dan cik Wanie. Best tak nama korang masuk dalam majalah Kahwin betul betul?? Hehe thanks korang!!! Muah muah. Memang seronok mintak nasihat dari korang. Tapi kadang2 tak terbuat pon. Sia2 je nasihatkan zimie ni kan?? Hehehe anyway nasihat itu berguna, cuma kadang2 tak menyempat nak buat. Alasan.

Tawan2 semua, marila sama2 kita menyihatkan badan. Majulah sukan untuk negara. Katakan TIDAK pada obesiti!!!

Sekian.


edit.

p/s: ...yang penting abang sayang. Lalala

19 comments:

  1. hohoh...menarik...mane mau dapat itu torpedometer ek :)

    ReplyDelete
  2. heee...~~!! berat bdn el pun naik. nikah pastu smgu sanding, time sanding tu dh gumukkkkk~~!! heee...bila bertandang sabtu lepas lgla nmpk...kihkihkih..tp relax je. sbb sihat....=)

    ReplyDelete
  3. payid~katanya di farmasi ade.jom carikk ;p

    puan el~hehe ehhh dah bertukar nama plak darah manis ni.hikhik.cptnye da gmuk.waa takut la camni.zimie pun jenis cepat naik berat badan.adehh tapiiii betul ckp el,yg pnting SIHAT.oh nak tambah yang penting abg syg.ekekeke

    ReplyDelete
  4. huu...nida nya bmr rendah...ada tips lg x untuk tingkatkn bmr?huhuhu

    ReplyDelete
  5. i lps kawen ni makin naik jugak...risauuuuu

    ReplyDelete
  6. nida~nak tingkatkan BMR kene exercise.tu yg hana advise jalan 10,000 langkah.beli la pedometer.ngehehe

    nana~i pon takot.ntah2 pas kawin makin naik.wawawa

    ReplyDelete
  7. aaaa..best best nama masuk majalah zimie..hahaha..nak beli pedometer tu nnt hana tnye kat kwn..mana boleh dptkan ek..=)

    ReplyDelete
  8. hehe..saya pun suka!!!ekekeke..aku sll kira penggunaan tenaga ajor..kalo rasa perlukan tenaga ,makan byk.tp kalo x,hehe..jgn mkn byk..paper pun,sy food tech.tau mkn ajor!!agagagaga..

    ReplyDelete
  9. hana~bestkan majalah zimie.hahaha tuhla kata aritu kat farmasi kan?nak la torai beli.tp kalau kwn hana ade tempat yg lebih sesuai, bgtau yek! hihi

    amy~cayok2 untuk amy.thanks so much tau utk nasihat berguna itu.memang la u ni pakar pemakanan.ekeke

    dba~hahahaha alaaa dba tu, makan pun tetap selim.jeles meles dah aku ni kt sini.hohoh

    ReplyDelete
  10. haha....hana yorie tu cikgu nutrition saya kat kolej..............pecah rahsia kak ana.....huahuahuahua.....

    gelak kejam!!!

    **malu...teringat zaman2 nakal kat kolej..ekehkeh..

    ReplyDelete
  11. zimie, kalau dah beli pedometer bgtau hana ye.. dah lama mencari, tapi cari yang murah2 je.. tak jumpa2 smpai sekarang...

    ReplyDelete
  12. wah, tlekat name kt sini lak..haha
    good luck eh..
    rasenye nak jln 10 ribu langkah snang je..keke..tp mse zman bljr la snang..

    bmr sy mst sgt tinggi..makan byk pn dok krus gak..huhu

    ReplyDelete
  13. kalo zimie nk tau, el susah nk naik berat bdn..tp maybe sbb happy sgt..tu yg terkejut. hikhikhik....sihat ye~~!!

    ReplyDelete
  14. kalo zimie nk tau, el susah nk naik berat bdn..tp maybe sbb happy sgt..tu yg terkejut. hikhikhik....sihat ye~~!!

    ReplyDelete
  15. cik lijah!!! camne akak tak perasan yg kamu tu student akak dan pada masa yg sama tuan punye belog non-cinderella story???? aarrgghh..malu..hahaha

    saya tak garang kan? =p

    ReplyDelete
  16. akak baik giler.....slalu hantar repot lambat boleh kautim.....kah3!!!

    akhirnye org grad jua.....ni semua jasa2 anda....

    terima kasih cikgu ana...eh, buat jejak kasih kat blog zimie plak...mrh die....! haha

    makcik zimie, phone org rosak....again..!! msg zimie tu noted, nanti org roger2 paw tepon sape2 ok..!

    ReplyDelete
  17. hahaha ape lagi bayar la.kahkah kidding.

    oo patut la lijah senyap je.ingatkan marah sebab lambat sgt bagi sticker tu.hohohhh insyaAllah this week zimie torai bagi lijah.sabo menanti yek ;)

    ReplyDelete
  18. zimieee...mari kite berjoggin togeder2.. voley?? hehe ;p

    meow~
    http://reneemeowwedding.blogspot.com

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)