Monday, June 6, 2011

DIY Bantal Duduk

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Phffeww penat. Baru sampai rumah. Bergegas lepas makan mandi, dengan gigihnya terus snap picca pasal DIY bantal duduk yang telah diDIY hari minggu yang lepas. Tak siap2 lagi. Takde idea nak jahit camne. Nak letak zip ke atau nak jahit mati. (????) Lagipun saje jugak update rentetan pertanyaan Lisa tentang material apa yang digunakan untuk bantal nikah beliau.

As for me, I guna kain satin keras (menurut kata my mom la) Haha betul la kot.


Bahan2 yang digunakan untuk DIY ini ialah:
  1. Seketul bantal empuk (tapi serius lembut bantal Jusco ni)
  2. Kain satin keras berwarna emas.
  3. Renda untuk hiasan sekeliling tepi bantal (yang ni belum beli lagi. Ngeh)
  4. Benang, jarum dan gunting.
  5. Camera untuk snap picca.
  6. Sedikit kerajinan. Hihi

Bantal lenyek2 depan TV. Haha culik jap! Muat2 je punggung ku.
(Nota: Remote Estero sebagai guide saiz bantal)


Jahit tangan je. Mesin jahit rosak! T_T




Cuba-cubaan masukkan bantal dalam sarung. Haha longgar. Gasakla. Malas nak alter.


Close up kain


Pasni nak jahit untuk kali terakhir. Jahit luar je kot. Nak letak zip cam leceh. Bukan orang nampak pun. Pasni tutup la dengan renda besar. Hihi

Sekian terima kasih kerana menonton rancangan ini. Mari tidur dengan nyenyak!


p/s: Kain satin tu actually untuk bantal hantaran tapi sebab kemalasan melanda diri, ku simpan. Akhirnya dijadikan DIY sarung bantal duduk. Berguna jugak kan?? Moral of the story: Beli la tanpa fikir panjang, nescaya akan berguna untuk masa hadapan.


19 comments:

  1. wahhhh gigih!

    tolong buatkan utk i satu :P

    ReplyDelete
  2. nana syg, ni 1st time buat.taktau nak letak zip camne.hahaha nanti i wat, i pos ye ;p

    ReplyDelete
  3. awww so sweet.hahah.moral kau tak bole blah.tak bole pakai tp bole pakai in certain situation.hahah

    i nk letak zip la.i anta kedai je.hihi.murah aunty india tu tlg jahit;p tp kene cr kain.mak i suggest kain langsir.lebih kurg cm u punye tu jugak.cuma color.i nk cr off white or pearl la kot.huhu.i pye besar kot.silap2 bole tdo masa nikah.hahahahaha

    ReplyDelete
  4. hahaha itu contoh je.jangan tiru moral of the stori i.

    eeeee tak aci u hantar kedai.nape i tak terpikir sebelum ni!!! grrr.adoiiii belasah jela.yang penting ada rupa bantal.jangan keluar muka bantal pelok sudah.haha

    ReplyDelete
  5. kenapa lah kawan2 sekelian rajin nak DIY..... waaa... nampak sangat hana ni malas... hahaha.. tak reti lah nak DIY, takut tak jadi...

    ReplyDelete
  6. hehe ngade je hana.cube la try.ikutkan ni pertama kali dlm seumur idup zimie jahit sarung bantal.hari ini dalam sejarah tv1 ni.hahaha

    ReplyDelete
  7. naseb bek mama sy tukang jahit
    so dielah yg akan jahitkan bantal2 nie

    ReplyDelete
  8. haha lawak la zimie ni.. like ur moral of story.. kekekke..

    ReplyDelete
  9. sy akn tru awk!!! hihi tang moral of story tue...sy akn bli tnpa fkr pnjng...hihi

    ReplyDelete
  10. makaih, gigihnye zimie jahit tangan...

    ReplyDelete
  11. zimie, i pon bli kain untuk bantal hantaran. u tlg jahitkan ek, sbb i malas plus ngelat giler. hehehehe

    ReplyDelete
  12. wpun dh kawen, bleh gak DIY utk deco rumah :)

    ReplyDelete
  13. zimie, apsal kreatif sgt nehhhh. tulunnn!!!

    ReplyDelete
  14. blum sampai level kreatif tahap DIY ni.. so far blum ada lg.. muat tak i duduk kusyen tu.. takut dah duduk, ilang bantal nikah tak nampak!hehehe

    ReplyDelete
  15. ekin~bestnye mak dia tolong jahitkan ;)

    cikfm~hehe yelah tu.jangan tiru tau!!

    norrasila~haha adoi ramai pulak nak meniru.iskisk ;p

    ReplyDelete
  16. kasut pink~huhu terpaksa la dear.

    ina~haha taknak jahit,hantar la kat tailor.yang penting i memang tak reti jahit.senget benget.adoii

    reen~yeai betul tu.tapi nak buat banyak2 jenuh gak tu.ekeke

    ReplyDelete
  17. yati~yatiiiiii takde makne nye kreatif.i main hentam je la..hoho

    dayah~muat kot.montot i yang besar ni pun muat.takkan la montot u takley plak.ekekeke kidding!

    ReplyDelete
  18. nampak best bantal 2..
    tp beli mesti mahal kan..
    nape x diy bantal skali?hehe

    ReplyDelete
  19. wanie~malas dan tak reti.hahaha

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)