Friday, June 17, 2011

Bercakap soal Mak Mertua

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Lepas² dah majlis ni, mula la fikir bukan². Bukan la macam² sangat tapiiiiii this is what i feel. Hohoh B2B semua macam ni ke takkk eh? Ayat² ni banyak kali berlegar² dan bermain² pingpong di ruang legar otakku..

'Eh lepas ni dah nak bergelar isteri, mampu ke aku harungi tanggungjawab ini semua??'

'Dah nak kahwin dah aku!!! OMG tak percaya!!!'


'Banyak nye 'benda' nak kena fikir lepas ni. Tsktsk tak sama macam single'


'Aku akan 'meninggalkan' ayahanda dan bonda. (Saat ni air mata bergenang)'


dan....

'Macam mana nak ambil hati mak mertua aku nanti?' Mampukah aku menjadi anak menantu kesayangan?Ewahh ada hati tu kan? Haha kalau YE ape salahnye. Aku risau menjadi anak hantu je. Oh simpang malaikat 44!!

Dalam banyak2 tu, aku concern pasal 'orang lain'. Part aku, aku leave aside. Bior ler orang nak kata aku ni 'asik fikir hal orang je' tapi untuk kebaikan dan kesenangan masa depan gak kan. I am not that selfish. Kita kan hidup bermasyarakat. So kena la ade give and take. Kan kan Ok apa lagi aku nak bebel. The thing yang aku selalu fikir, macam mana la nak menambat (bukan tambat kambing ya) hati mak mertua ku? Adakah semua B2B mempunyai perasaan semacam perasaan aku ni? Atau korang just 'buat tak tahu' dengan itu? Just wait and see je kah? Hurms.

Haritu dengan tak sengaja TERcerita dekat 1 of my BFF yang dah kahwin. Aku cakap la yang aku risau pasal hal² mak mertua ni. Then, dia jawab camni..

'Alaaa ko wat taktau je. Rileks² sudah'

Pastu terus senyap. Tak sambung cerita pasal isu tu. Hello I need your advise, kenapa dia jawab macam tu pulak? Do you know how am i sooo curious to get answer from M2B? Mothers to be ok. (Tetiba nak emo) Sepatutnya ditanya, dia jawab la secara rasional kan??Hurm atau pun pembawakan budak, tu sebab takde mood cite panjang lebar? Hurm *ayat sedapkan hati*

Sepatutnye as ex-B2B and M2B, yang dah lalui saat2 tu, mestila terdetik dalam hati nak menjaga hati mak mertua kan? Tau la cara² nya kan. I mean they should prepare awal². Kalau tak, buat ape la kahwin kan. Okla at least aku ada effort cthnya tanya khabar, sms, sometimes belikan kain dan brooch untuk beliau. *Ini bukan ayat yang menunjukkan aku ni 'baik' sangat. Ini juga bukan entry mengumpat. Ini entry untuk menambahkan ilmu kepada para B2B sekalian. Sekian. To readers jangan la fikir bukan² ;)

..and I know, susunan dan kedudukan keutamaan bila dah kahwin 1st suami, 2nd mak mertua dan 3rd mak sendiri.
(Thanks to geng BBF Puan Yanie yang highlight this issue)

Bila dia dah jawab macam tu, aku rasa macam NO USE la cakap dengan orang macam tu. Takde pun info atau ilmu yang aku dapat kan. Menyesal pulak mengadu dekat dia. Tiba² terasa nak nyanyi lagu Siapalah Aku - Amy Mastura.

Emo.

Nak bawak diri.

Bai.


p/s: Psssttt, sempat lagi tu (kata nak bawak diri) nak juga tau macam mana korang deal dengan mak mertua, macam mana korang amik hati beliau ye? Thanks. Ok baru nak bawak diri...

29 comments:

  1. zimie, i pun takut part ni. currently im closeer to my FFIL compare to my FMIL. but as we all know biase MIL la yg akan lebih bersuara. dh la nnt lepas kawin i mcm kne dok rumah my fiance's family dulu.. wuuu.. i pun risau mcm u jgak.. =(

    ReplyDelete
  2. Zimie, you ikut je rentak family diorang.. don't worry.. anggap je mak mertua tu mcm mak kita sendiri... mula tu memang takut sangat.. tp ingat ngan pesan kawan zil yg kata ikut je rentak mereka.. tu yg pegang sngat kata2 tu.. walaupun kita betul, kita diam. mereka masak, kita ikut bantu...mcm tu je la.. skrg ni dah tak rasa takut dah.. dah siap borak2 lagi ngan mak mertua...

    ReplyDelete
  3. zimie, kita mglmi prsaan yg sm..takot sgt..cmne ek :-(

    ReplyDelete
  4. zimie, jgn takut..mak mertua pon manusia yg punya perasaan..heh?? hahaha.. mcm hana pon awal2 kekok aje..dah lah tak terer nak masak masakan tradisional2 ni. tambah plak, PIL hana ni pandai benor memasak including ayah mertuaku yg selalu ke dapor..lagi lah macam..huh..habeslah aku..jadik anak hantu..hahaha..suami slalu ngusik ckp anak hantu dah dtg..sambil muncung ke arah hana..podacit..hahaha..tp in the end, mereka sgt2 bertolak ansur..mereka paham lah..baru nak belajar sesuaikan diri..=)

    ReplyDelete
  5. fira~kannn tsk MIL u jenis ok tak?kalau jenis boleh ngam senang je kan.i hope my MIL jenis gitu.ape pun duduk rumah FIL memang banyak cabarannya.be prepared dear. ;) huhu i pon takot gak *pandai je nasihat org*

    Zil~tula nak kena la 'ikut rentak' diorang kan.yela kata dah masuk dalam keluarga tu.thanks 4 the advise dear.terubat sikit hati ni ;)

    azie~ape lagi.jom prepare sesama yang!!kena banyak berguru lagi ni dengan mantan b2b.nak tanya bonda, sogan lakkk.huhuhuhh

    ReplyDelete
  6. hana~hahahahaa adoi part anak hantu tak tahan tu.ekeke tula hana, tetbe zimie cam emosi di sini.dekat2 nak kawin, camni perasaan kottt.tapiii nak cakap la kan, besttttttnye PIL hana tuuuu.ok zimie doa PIL zimie pon camtu gk.hahaha aminn ;p

    ReplyDelete
  7. to me.i sll ckp dgn tunang i sndri dr dgn org lain.dia je yg tau mak dia mcm mana.so i learn from him. alhamdulillah stkt ni i tgk FMIL takdeal jenis pot pet ke apa.ikut je anak2 dia.senyap pun ye jugak.sama mcm tunang i je prangai dia.so easy to tackle skit kot(i guess) hehe.kene pandai bawak diri la kot. masuk kandang kambing embek, masuk kandang harimau lariiiiiiiiiiiiii ;p

    ReplyDelete
  8. lisa~oi masuk kandang rimau mengaum la.hahahah ok good. u punya advise i boleh follow. belajar from fiance!!i tengok my MIL jenis sporting. cuma tula kadang2 emosi mengatasi diri. orang lain rilek je, aku yang terlebih over. hoho

    ReplyDelete
  9. Camne ye.. nak bagi advise pun tak reti sebab FMIL hana sangatlah sporting... dan hana jarang bantah cakap dia... Kalau hana pergi rumah dia, mesti bawakkan ape2.. Kalau bday ke, mother's day ke hana wish lah FMIL. kalau ade problem yang tak boleh settle dnn En Bakal Suami pun, hana akan nangis kat FMIL... huhu. FMIL hana muda lagi lebih kurang sebaya dengan kakak hana yang sulung, jadi org muda ni tak secerewet org tua. Jadi, setakat ni takde masalah sangat...

    Cuma, bila kita dah kahwin, kita kena ingat... tanggungjawab yang pertama suami kita masih lagi ibunya. Jadi, sebagai isteri kita tak boleh demand lebih2 nanti jadi mcm cite alqamah pulak...

    ok lah, comment kat zimie macam nak buat entri kat blog sendiri je.. hihi..

    ReplyDelete
  10. hana~bestnyeee FMIL hana tu.siap boleh nagis2.i bet that u are very close to her.happy 4 u dear!!hehehh dulu pun zimie rajin gak la datang bawak buah tangan,now takde lagi.lama dah tak menjengah kg encik tunang.busy sesangat (kononnya).

    tggjwb suami masih kpd ibunya.camne la nanti.lagi2 dia tu anak laki tunggal dlm adik beradik nya.macam lagi mencabar je rasanya.huhuhh ok2 zimie positiffff.

    ReplyDelete
  11. even uya belum lg kawen but uya suka bg hadiah pd my future mother in law hehehe..tiap kali dtg umah msti bawak something heheheh..tak pnah tgn kosong..then mesti tlg kat dapur hehehe..harap2 berterusan la..aminnn~

    ReplyDelete
  12. percaya tak kalo nora ckp nora bakal menantu kesayangan ahhahaha :P

    ReplyDelete
  13. dont worry.just be yourself.

    tapi aku pun rasa macam tu jugak.kekdg dok fikir macam mana nak adapt dengan orang lain yang bukan dengan family kita,.agak susah sebenarnya.

    tapi just be yourself n treat them nicely..hehe..just my opinion

    *bagi2 hadiah tu mcm standard la..amik hati :)

    ReplyDelete
  14. zimie..i pun siyes takut. jom la same2 meluahkan ketakutan kite. chat jom! huhu. x leh membantu just share2 feeling tu leh la...

    ReplyDelete
  15. uya~u sama macam i.haha nak jugak tu.tapikannn dulu i ada gak tolong2 kat dapur.pastu ada sorang aunty ni nasihatkan i, katanya 'jangan rajin sangat, nanti esok2 bila kawin, kita je kena buat kerja kat dapur tu.jangan manjakan sangat' i pun tak paham.dengar jela kan.belum lalui lagi.taktau camne.hohoho

    nora~ahhh nora memang.tengok muka pun dah tau.jenis kaki ampu.kahkah opssss sori nora.hehehhh nora ni kan cikgu.jenis lembah lembut, penyayang dan sebagainye.sbb tu FIL suka.pepandai je aku ni ;p

    ReplyDelete
  16. menn~nak adapt tu yang risau kan.nasib la kita ni budaya sama.kawin ngn melayu.kalau kawin ngn mat saleh camne la agaknya.dengan budaya lain ape semua.huhu.btw thanks ye 4 ur opinion ;)

    amy~tuhla.amy, u ni macam banyak je nak stori.ekeke.jom jom chat.

    ReplyDelete
  17. zimie..nida pon takut..sebab nida ngn FMIL quite ok..dia baik sangat ngn nida...nida takut dia letak harapan tinggi kat nida..takut nanti pas kawin, dia tgk nida bukan seperti yg dia harapkan,so risau sangat...

    ReplyDelete
  18. takde mak mertua lagi..
    tapi boleh la nak bagi tips sikit..hehe

    mungkin akak leh amik hati mak mertua dengan share hobi yg die suke?contoh klu die ske berkebun, akak pun join la skali..ok ke mcm tu?hehe

    ReplyDelete
  19. zimie, hmm.. hana boleh dikira rapatlah jugak.. Tapi, masa tu mmg hana tak boleh tahan sedih, sbb kalau ade problem dgn En Bakal Suami, hana jarang citer kat kawan..

    Zimie, kita sama lah.. En Bakal Suami pun satu2nya anak lelaki, takut jugak ni, tapi FMIL dah pesan.. "Hana kene ingat, die tu anak sulung, anak lelaki sorang..." huhu.. ^_^. Hana dah lah anak bongsu.. takut2..

    ReplyDelete
  20. td hana mcm terbaca komen kat atas ni kata kalau kita dah rajin sgt sblm kahwin, nnt lepas kahwin mcm tak leh nak ngelat2..ada BETUL nya komen itu..hahahaha

    dia mcm kena consistent laa..kalau sebelum kahwin dah tunjuk rajin dan pandai..dah kahwin mesti tunjuk yg lagi hebat! hahaha..so, kalau kita mmg tak reti bab2 dapur or mengemas dgn jayanya..jgn tunjuk2 sgt..kang diorg kata "sebelum kahwin kemain, selepas kahwin ke laut.." huhuhuhu

    so, biar tunjukkan prestasinya sikit demi sikit ya..=)

    ReplyDelete
  21. nida~haah tula pasal.tsk camne la kan.kalau dah letak harapan tinggi, kne la above the expectation kan.tapikannn bestnye FMIL baik ngn nida.bertuah laaa nida ;)

    Wanie~haah memang FMIL suka berkebun.akak malas sikit.tp tolong amik hasil tuaian tu suke la.hahaha boleh tak?

    ReplyDelete
  22. hana~kann nasib la zimie ade geng yang senasib.tapikannn org kata kalau anak sulung dengan anak bongsu memang gandingan yang sesuai.sulung ni biasanya garang sikit dan bongsu ni of coz la manja.so sesama saling melengkapi.cewah ;p zimie tak macam tu, kitorg memasing anak tengah.hoho camne la nanti.

    hana~zimie la yang cakap tu.ekeke.aritu bos yang nasihatkan.ada benarnya kan kan?? ;) tskk taktau nak jadi 'baik' ke 'tak baik' masa mula2 ni.maybe kena jadi suam2 kuku kot.sedang2 aje.nanti boleh la tingkatkan KPI bila dah bekeluarga.hihi

    ReplyDelete
  23. 2 la zimie..kena above expectation..FMIL mmg baik ngn nida, tunang nida kata sbb nida xbanyak songeh...klo FMIL ckp apa, nida ikut je...huhu..

    ReplyDelete
  24. nida~lahhh bagus la macam tu.hehe senang la kalau FMIL da suka.so just tambah gula dan garam la nida oi ;p

    ReplyDelete
  25. saya xrajin ke dapur!!!hua!!takut gak nie.alamat jadik anak hantu la aku..huuu~

    ReplyDelete
  26. zimie, FMIL byk saba dgn karenah saya yg byk cekadak ni. ALhamdulillah. nothing to worry just take ur time to adapt okeh. kite semua belaja

    ReplyDelete
  27. zimie!!
    1st time dtg baca ur blog..anis pernah buat entry tips pikat hati FMIL requested by kina..kalau sudi nanti tgk2 la blog anis ek..

    salam kenal dear! ^_^

    ReplyDelete
  28. link entry:


    http://duahati-jadisatu.blogspot.com/2011/05/tips-pikat-hati-fmil.html

    ReplyDelete
  29. dba~ayoo jadi anak hantu ka dba?hehe takla syg.itu perumpamaan.FMIL mesti boleh terima.belajar sedikit demi sedikitla.*padahal aku pun risau gak ni*

    yaty~kehkeh cekadak macam tu yaty oi.insyaAllah sesama la kita.cewah.

    cik anis~wow ok2 sekarang gak zimie g skodeng.hehe salam kenal gak anis! thanks tau ;)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)