Tuesday, June 28, 2011

Baju Sanding for Groom

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Malam semalam, before tidur, saya sempat la menjenguk2 majalah Pesona Pengantin edisi Julai muka depan Saliha. Ting!!
*lampu mentol menyala atas kepala*

Majalah Pesona Pengantin Edisi Julai 2011

Tetiba ternampak satu page tu, ada memaparkan banyakkkkk baju2 pengantin yang HAWT! (Read: Hot). Of course la kan, kata majalah Pengantin! Hihi. Tapi saya lebih tumpukan pada baju sanding untuk lelaki. Haha sibuk tengok encik tunang nye baju kan? Baju sendiri dilupakan. Cinta punya pasal. Haha

Hal ini terjadi sebab last three days ago, Bonda tetiba menyatakan bahawa nak tema moden, i mean baju sanding yang moden.

"Mami rasakan, mesti cantik kan kalau si payad pakai baju moden. Pakai kot ke? Ada tie, etc "

"La nape?? Zimie baru terfikir nak pakai baju ala2 perempuan melayu terakhir"
*sengih*

"Bukan pe, nanti kalau si payad tu pakai tanjak apa semua, nampak sangat la ke'rendang'an kau tu. Kau tu bukan tinggi sangat" (-_-')


"Owh"


Dalam hati sedih tetiba 'kenapalah aku dilahirkan kurang inci?' Huahua.

Then, bila selak2 majalah pengantin tu, tak semestinya pakai kot apa semua. Ada juga jenis baju melayu yang modern style. Dan still nampak cantik. Tapi takde la tie apa semua. Kang nampak macam waiter plak laki aku tu. Haha!

Maybe macam ni agaknya.


Tak perlu tanjak kan? Camne encik tunang? Ok tak? Saya ok je. Anda bagaimana? Hihi.

dan ada satu lagi masalah....

..di mana nak pergi jahit baju ni/sewa/beli?

Hohoh next hunting baby!

28 comments:

  1. yeah zimie.hari ahad aritu g survey baju jugak. encik tunang mmg awal2 nk suit mcm tu. bile die pakai.. "wowwww....smart gile".. hahahhaa jatuh cinta lagi.. kekeke.. tp baju saya takdek yg berkenan.. so next hunting. kalau nak jahit sendiri aritu hariz zakwan ckp around 200-230 je suit mcm tu.. try tnye die.. kat mixora collection pun ade wat jugak.. tempat ex bbf zaila buat baju tu..

    ReplyDelete
  2. memg smart....
    tp en.tunang sy nak pkai tanjak jugak
    hhehehehe

    ReplyDelete
  3. Alamak, ct mmg dah lame aim baju groom yg cenggini. Tp biasanye yg nmpak sesuai warma putih je sdgnkan kami akan pakai pink nanti...hukhuk

    ReplyDelete
  4. encik B awal2 dh warning no kot..hahaha..

    ReplyDelete
  5. i pulak kalau bole nk bj melayu coat cutting yg fit..tp memandangkan baju i tu pasangan baju lakinye mcm bj moden yg u tunjuk...so pasrah je..nasib tunang i ok je nk pakai..cuma kene alter..hmmmm

    ReplyDelete
  6. zimie..en tunang nida pon insyaAllah buat baju style kot mcm gambar tu, coz en tunang kecik, so xsesuai pakai mcm biasa, designer butik tu yg syorkan tunang nida pakai mcm tu..

    ReplyDelete
  7. zimie ok lah klau tunang awk nk pakai. nmpk smart gitu. saya x bole sbb FFIL nak tradisional saja :(

    ReplyDelete
  8. maria~really??ohh dlm 200-300 je eh??ok lagi.masih masuk dalam budget.zimie igt 2-3 ribu.ekekek cam nak survey je butik tu.kat mana dear??

    ekin~hahah nak jugak tu.zimie tak kasi dia pakai tanjak, nanti kependekanku terserlah.hohoh

    siti~haha nice kan?alaa boley je.buat la warna pink.tapi kena tanya butik.takpun kene g hantar jahit yang baru.hehe

    ReplyDelete
  9. lisa~ala ok je i rasa.nice gak pe.cuma modern la plak kan.huhu kalau masuk dengan tema u, ok je i rasa baju jenis gini :)

    nida~wahh yeke.isk encik tunang zimie jenis tinggi.sesuai tak agak2?macam dah trend pulak baju sanding gaya ni ;)

    yati~alala yeke yati?nampak patung pakai memang smart la.hihi zimie plak nak gaya tradisional tapi tak dibenarkan la plak.terpaksa la buat gaya moden camtu.

    ReplyDelete
  10. zimie...i lg prefer baju mcm dlm pic tu rather than baju groom yg ala-ala pendekar tu...kawen hari tu pon my hubby x pilih baju yg mcm pendekar tu...hihi

    ReplyDelete
  11. nampak smart pakai baju tu kalau tunang zimie tu tough/berisi. Kalau kurus sekeping macam En Bakal Suami hana, memang tak smart lah kot.. hahaha. Kalau diikutkan, baju bertandang kitorang, jenis moden, so lelaki kena pakai suit camtu.. die berkeras nak butik tu buatkan baju melayu jugak... nasib baik butik tu nak buatkan tau...

    Better zimie sewa, tapi kalau takde saiz yang sepadan, tempah je.. sebab pakai suit kene ikut ukuran badan sendiri.. kalau tak, nanti nampak tak smart je...

    ReplyDelete
  12. nana~haah i pun tgk picca kahwin u tu.cantik gak hubby pakai modern gitu.nanti i suruh my fiance pakai camtu la.ehehe kalau gaya pendekar boley kembalikan nostalgia zaman2 dulu.ala2 zaman hang tuah ;p

    hana~err tunang zimie ala2 tinggi dan berisi kot.hehe smart eh?ok2 nak survey butik2.biase la tu dear, kadang ade laki nak kekalkan style tradisi.zimie nye tunang jenis ok kut.aritu tanye, dia kata ok je.kalau boley die nak pakai ala2 keanu reaves matrix tu.boley lak gitu?grrrrr

    ReplyDelete
  13. A.N.A~dah agak dah.mesti tunang ana jenis nak style tradisional kan.pakai baju melayu.hehe takpe2 time bertandang, pakai tema modern yek.hehe

    ReplyDelete
  14. baju mcm tue buat lelaki nampak sasa hehehe..gud gud gud hehehe

    ReplyDelete
  15. klu lelaki tu tinggi,, mmg smart pakai ala kot tue....menarik. sbnrnya kena tgk gak kesanggupan pengantin lelaki..klu dia ok...ok je...baju ppuan pn kena sesuaikan..br ngam nida

    ReplyDelete
  16. zimie, yg 200-300 tu harga yg sy tnye kat hariz zakwan.. http://www.facebook.com/pages/Butik-Mixora-Collection/131340436876282

    kalau kat mixora tak sure tp smart gak die buat.. tgk gmbr zaila la..
    http://www.facebook.com/pages/Butik-Mixora-Collection/131340436876282

    mixora ni sepupu hana(sedap2belaka)..
    zimie survey erk.. nnt update tau.. hehe nk tau gak utk sy nnt.. :P

    ReplyDelete
  17. nana~terima kasih ;)

    uya~yeke uya ni?haha adoi camne la rupe encik tunang i tu ye.sasa atau tidak??jeng3

    mia~ok kut.dah tanya encik tunang dah ;)

    maria~laaaa sepupu hana rupenye.ok2 nanti kejap lagi zimie tanye mixora.yang hariz tu tadi dah bersoal jawab.baik budaknye.hihi kalau rajin, zimie wat review yek dekat blog.tq so mush dear.muah!!

    ReplyDelete
  18. zimie:sy nk pakai bj kurung moden masa sanding pn dia mcm kurang bersetuju...hahaha..jd kena ikut je la..

    ReplyDelete
  19. smart kan baju tu?
    tapi encik tunang kurus n kitorang malas carik tailor..so buat baju melayu sudey..hahaha

    ReplyDelete
  20. A.N.A~ikutkan aje na.saya lagi suke baju kurung.tapi apekan daya.hehe

    menn~memang smart!!hihi tula untung korang buat baju melayu.tak payah pk macam zimie ni.poning kepala.huhuh

    ReplyDelete
  21. banyak butik dah ada baju camtu...kalau baju camtu ada tanjak ke tak ada ker, memang elok dah...2 in 1..hihih

    ReplyDelete
  22. hoho..tak beli lagi bulan july punye..

    sy pn lagi suke baju moden2 ni..
    lagi smart..hehe..klu akak nak pkai yg tradisional, pkai buat amik gambar je la..:)

    ReplyDelete
  23. Q-really?hihi senang la.camtu suruh je encik tunang sewa je la.tapi tengok gak ukuran badan.harap dapat la yg ngam2 badan.kalau tak, kena buat baru la nampak gaya nye..hoho

    wanie~hehe beli jangan tak beli..ni pun last aritu tengok dekat kedai pakcik mamak..nak amik gambar?banyak plak persalinan..maybe time bertandang kot tema tradisi..;)

    ReplyDelete
  24. hye zimie.. suria pun dh bli mjlh nie..cantik2 kan baju diorg, skrg tgh hunting baju still xdpt2 lagi..

    ReplyDelete
  25. saya tempah baju ni untuk my hubby kat first impression, Jalan Tar - next to nagoya betui2 depan sogo tu. tp cost dia rm380 sebab dia coat cutting n dia ade lining. tp kan, last2 hubby sy pakai tanjak set sbb paksu sy kata simple sgt. huhu. tp yang bestnye, baju ni, u bleh pilih nak pakai tanjak ke tak.. bagi i dua2 pun sgt cantik!

    ReplyDelete
  26. aurikel~haiii dear..memang cantik2..hehe mari hunting bersama2..;)

    nani~really nani??harga memang rm380??ok je i rasa.mesti kualiti bagus tuu.thanks dear.nanti,i pon ingat nak g survey2 kt jalan tar.banyak choice,tapiii makin rambang mata la plak.hihi

    ReplyDelete
  27. mila pun ada beli majalah pengantin edisi saleha design baju dlm majalah tu semua mantap2 suka gila.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)