Saturday, May 28, 2011

Perkara asas Make Up

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers ;)

***

Nak buat penghargaan and tribute to Lisa Lisut. Ehem. Sebab beliau, saya telah mendapat jawapan, nak beli foundation jenis apa. Nak tunggu my BFF reply sms?kan betul memang berjanggut tunggu. Haih. BBF jugak yang boleh harap. Hihi thanks Lisa. She recommended tanya Mizz Amy coz beliau ni terer sikit bab2 make up. Thanks babe!! U nak apa. Hugs kisses jugak boleh? ;P Rasa macam heaven je dapat rakan2 bloggers b2b yang baik hati ini. Cepat je masalah ku selesai. Hihi Yeai.

Berikut adalah perbualan Mizz Zimie dengan Mizz Amy. Nak Mizz gak tu. Takley kalah. Layan.


Hai amy,

zimie here. maaf nak tanya, u pandai make up kan? hehe bukan ape. nak tanya, i nak beli make up basic nye. ni nak bertunang, nak make up sdn bhd.hehe yang tau mesti ada foundation kan? i nak tau jenama foundation yang u boleh suggest.

yang lain2 macam lipstik,mascara,eye shadow, blusher, eye lining semua i dah ada. cuma foundation tak tau jenis apa nak pakai. fyi, skrg i pakai pressed powder je untuk hari2 pergi kerja.

thanks a lot dear!
_____________________________________________________________

Hye Zimie,

Untuk foundation, ada banyak jenis. Nak tebal boleh guna kryolan. Tapi if nak guna for daily use better beli MAC je. u boleh beli yg jenis macam ni..

Sumber: M.A.C

..tapi make sure beli make up base jugak sebabnya kalau pakai foundation nie muka cepat berminyak. tu utk org jenis muka berminyak lah. then, if dah pakai foundation semua, better pakai loose powder. pressed powder pun ok jugak kot. hehehe.. jenama lain tak sure lah dear. i pakai mac, tu je yang boleh di suggest. hope membantu. if nak tanya apa-apa, just let me know.
__________________________________________________________

Hye Amy,
thanks.memang suka banget make up MAC.so far,pakai blusher MAC je.hehe.ok jugak link yang u kasi tu.boleh la zimie consider nanti.cuma make up base tu i tak sure perlu atau tak.sebab zimie ni muka jenis kulit kering.rasa2 perlu tak pakai moisturizer?

so yang zimie paham skrg,ada 3 step la iaitu

1.make up base
2.foundation
3.loose powder

kan?pls advise.hehe

______________________________________________________________

Yes dear. Tu utk mekap tahan lama lah. If tak pakai makeup base pun tak per. Sbb ur kulit pun jenis kering kan? Loose powder tu penting sbb dia akan kasi finishing muka kita cantik. Utk foundation tu nanti tanya kat SA warna mana yg sesuai with ur skin tone. Salah pilih warna foundation leh kasi effect tepung gomak.

______________________________________________________________

Ok paham dah. thanks a lots dear!! appreciate sangat ur explanation ni.hehe

Nanti kalau ada ape2 lagi i nak tanye, i email u tau. ;)


Oh btw, sesapa nak tau lebih lanjut pasal make up boleh pergi blog Mizz Amy: The Pink Dress Diary tau atau email ke mizzamyzalini@gmail.com eceh macam Berita Utama TV3 lak gamaknya!

So akhirnya terjawab segala persoalan semalam. Yeai sooka! Rupanya ada 3 je asas dalam make up. Rasanya itu je yang Amy mention. Lepas dah pakai tu semua, baru la boleh apply eye shadow, eye lining, blusher, lipstick, lip gloss dan sebagainya. Betul kah? Rasa macam dah betul part tu. Haha jangan ajaran sesat sudah.

Perkara pertama nak kena buat adalah meronda shopping compleks! Ngeh part paling best! Encik sang Lelaki, sila teman saya ya. Bye semua. Akan update lagi.



p/s: Pergi wedding Puan Atia kejap lagi. InsyaAllah jumpa geng BBF dekat sana ye. Luv luv!! (^_~)

p/s2: Wah semangat nak DIY Make Up!!! Gedik sekali.

7 comments:

  1. wahhh...nnti upload la sket time testing2 mekap tu...hihi

    ReplyDelete
  2. wah....smgtla tgk zimie nak mekap nih...kih3....!!
    pakai mac ok...flawless je kan....hehe.....

    satu lagi...org rekemen naturactor....boleh pakai sket utk mekap hari2....and utk e-day...boleh apply tebal sket....hihi....plus, naturactor lg murah dr mac...boleh try google hasil2 mekap naturactor yg...

    ReplyDelete
  3. nana~haha boleh lak gitu.over la syg! maluuuuu hihi

    lijah~pasti!! ala yang, nape lambat sangat komen.hihi zimie dah beli dah MAC.terbang wang ringgit malaysiaku tadi.hohoho

    ReplyDelete
  4. Rilla pun pakai foundation ni. Suka sangat sebab effect dewy. Jadi nampak glowy tapi natural. Plus, sesuai dengat kulit Rilla, bila pakai tak ada breakouts. Fully recommended. Kalau boleh, beli duo fibre brush dia sekali. Mahal sikit but worth the investment.

    ReplyDelete
  5. rilla~betul tu deat.exactly ape yg SA tu ckp kt zimie tadi!terer la rilla.hehe.pastukan pasal brush tu pun sama.dia suggest zimie beli.tapiiiii takley nak beli skrg.budget suda takde woo.so tpaksa guna jari la utk me'make up' kan diri nanti.hrp2 menjadila.huhu

    ReplyDelete
  6. bagusnye info kak..
    nak copy paste masuk word leh ke?
    haha..leh gune utk future..:)

    ReplyDelete
  7. boleh je dear.hehe yang asas2 tau la.kalau nak lebih,kena belajar dekat professional MUA.hihi

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)