Thursday, May 19, 2011

Misi Berjaya!!

Assalamualaikum lovelies B2B dan silent readers,

I'm BACK!! Lama sungguh tak menghapdate. Adakah anda rindukan saya? Bweek. Sejak bloggers problem, nak buat shecuduled post pun tak sempat. Ape tah lagi hari Sabtu yang lepas, pagi2 buta sudah menyusuri KLIA untuk bercuti. Ok kita lupakan kisah peribadi yang tidak penting itu.

Ingat lagi tak misi hari Jumaat yang lepas tu? Kalau tak jumpa, cari je post sebelum harini. Haha. Keputusannya MISI BERJAYA!!! Yeayy Alhamdulillah. tu pun selepas 'tuang' sekejap dari opis untuk membeli belah. Ampunkan saya wahai bos yang baik hati. Nasib beliau tak tahu. Lepas buat demo kat UPM, terus i berjalan-jalan. Menyelam sambil minum air. Haha ;D

Misi yang bejaya itu adalah untuk Membeli Jar. Betul2 beli kat Quality Pack. Nasib baik jumpa. MasyaAllah perjalanan ke sana sangat la membencikan. Padahal tau je Giant Bandar Kinrara. Tapi ntah nape boleh sesat. Kalau tak, memang nak give up je cari jalan. Cina tu cakap keling kot. Grrr sampai bateri handphone kong. Pastu dengan cuaca panas lagi. Plus terkejar2 balik ke ofis. Hanya Tuhan saja yang tau. Tulah sapa suruh tuang kerja.Hua hua.

Beli Jar jenis MG390/340 gram, 12 pcs = RM7.32
Campur dengan Gold Metal Cap, 12 pcs = RM2.34
Total = RM9.66

Ok kan?Murah!!!

Mula2 check kat website dia. Boleh check jenis jar di sini.


Sebesar tapak tangan ku je.

Lepas ni jar ni akan terus di hantar kepada 'tukang masak' a.k.a rakanku Gendut yang akan transform jadi Cake in a Jar. Taktau la camne rupa kek tu. Harap2 cantik. Haha positif2. Ok selesai satu part untuk hantaran. Pasni lepas dapat jar ni semula, nak hias dengan reben je dan sticker mungkin. Hehe

Misi kedua adalah membeli kad manila. Sapa ingat sapa ingat? Lupa la tu. Grrrr sebenarnya saya telah membeli ini....

Brown Craft Paper untuk DIY Paper Bag. Beli di kedai Minly Paper, Brickfields. Murah!! Harga untuk 40pcs hanya RM12. Boleh potong ikut saiz yang kita mahu.
(gunting, reben, gam dan puncher hanya sebagai hiasan. sekian)


Saiz yang digunakan adalah 590x290mm. Selepas dilipat dan digam, jadilah macam ni. Di mana saya belajar? Bukak balik paper bag yang orang kasi. Pastu cuba jaya buat. Dan memang berjaya!! Yeai ;D

Pastu gam lebihan kertas di bahagian reben. Takut tertanggal atau tercabut. Kena guna gam yang tahan lama. Yang jenis putih isi nya tu. Amacam. Cantik tak? Cantik tak korang?! Baru buat 1 je. Yang lain2 tunggu la ada mood baru buat. Haha.


Kemudian, sekarang tengah pening nak hias apa depan tu. Bonda cakap "Letak je muka Zimie dengan Payad depan tu" What!! "Malu la mummy" Aduhai. Nanti la Google2 corak apa yang menarik.

Itu sahaja untuk tika dan kali ini. Akan update lagi di kemudian hari. Mudah2an berjaya la nak hasilkan DIY ini. Aminnn. Yang hantaran haritu pun berhenti takat tu je. Tak pulak sambung untuk yang lain2. Sireh junjung pun tak try DIY lagi. Tetiba terasa BANYAK NYA LAGI TAK SIAP. Hurm.

Selamat malam dunia.


p/s: Pssstt tuan tanah baru je dapat handphone baru. Apakah? Happy! Happy!

19 comments:

  1. amboi kak..lame nak mampus menyepi..hihihi

    g bcuti katne la 2 kn..

    murah je jar 2..bebaloi2 la..

    paper bag akak lain drp yg lain..
    slalu tgk b2b gne brown paper..
    ni paper lain ye..
    depan 2 letak la tq tag ke..hee

    henpon baru leh la wat hantarn kak..

    p/s: byk lak wanie komen..huhu

    ReplyDelete
  2. zimie dah balik lah.. sepinya tanpa zimie.. ececeh...
    murah lah jar tu... macam menarik je... memang murah2 ye jar kat situ.. tetiba rasa nak buat cake in a jar jugak... huhu..

    ReplyDelete
  3. wanie~haha aiks tukar nama dah :D oh cuti kat pulau mabul je syg.saja menenangkan jiwa yang resah.eceh2

    haah memang murah.tapi nak mencari kedai di pelusuk puchong tu hanya tuhan saja yang tahu.hua hua.

    hp ni adik kasi.2nd hand.tak kose la plak nak wt hantaran.tapi advance dari hp lama.ekeke

    hana~eceh sepi gitu.hehe serius tak sempat nak update ni hana.dekat seminggu baru ada masa.hehe tula zimie wat utk hantaran okla kut. guna dalam 7-8 pcs je.lebih2 tu simpan je.boley je kalau nk wat.zimie suh orang lain wat.cuma sediakan barang je.hihi

    ReplyDelete
  4. wahh, jauhnya nk cari jar murah. dia xde service anta ke zimie? ehehehe

    ReplyDelete
  5. zimie...i ni nama je duk puchong.dh penah baca pasal QP tu.tp nk jugak tau dr mulut u.kira bg arah dgn bahasa pasar yg mudah faham. dari giant tu then how nk ke situ?heeeeeee.thanks!!

    ReplyDelete
  6. dba~cul habis.ekeke

    yaty~haah takde la pulak serivce delivery.yaty nak ke?meh zimie belikan.pastu bayar la duit minyak ngan pos laju.hehe ;D

    lisa~tula i pun duk area2 tu, taktau pulak celah tu ade kedai QP. dekat rupanya.hehe.from giant bandar kinrara, u tau tak jalan nak menghala ke jalan klang lama?dia yang jalan bawah jambatan tu.ada kena lalu kawasan kuarters tentera tu semua.tau ke tak?*taktau nak bahasa pasar camne lagi ni* paham ke lisa?haha

    ReplyDelete
  7. zimie da balik...hehe..
    letak la tq tag ke..mesti cantik.. =)

    ReplyDelete
  8. yeke nida. tq tad je eh?tula tapi kosong pulak depan tu.berangan nak letak stiker depan tu. tulis 'selamat bertunang ehem2 dan ehem2' hahaha entahlah nanti la pikir.design pun belum ade lg.

    ReplyDelete
  9. deby stuju ckp nida. letak tq tag. tp ade gk deby tgk die letak ribbon besar. hihi.

    ReplyDelete
  10. hehe tula deby, ni tengah pk2 nak letak ape.tq tag pun ok gak kan.pastu letak ribbon besar.cam mana la aku nak gayakan ribbon tu ye.haha ok2 nnt cuba DIY malam ni.fenin fenin

    ReplyDelete
  11. Hye cik kawin betul2, sy cik kawin main2. Buwekkk~:P

    Btw, i baru decide nak beli jar tue dekat tempat tue.huyeahh2. u dah beli, jadi i dah tau harga sbnr bape.wahh very the cheapp laaaa.eehheh..tapi kan i nak guna jar tue utk bg vip doorgift,tapi takde idea lagi nak letak ape. Ada idea tak cik kawin betul2?hehee

    ReplyDelete
  12. didi~hai cik kawin main2.kekekeke

    yeai bagus la u dah tau.pasni boleh calculate berapa ongkos nak kena keluar.hehehe.oh utk VIP doorgift.boleh je letak choc ke, candies ke, ape2 yang senang nak sumbat dalam tu.kalau pandai masak, buat la macam i ni.cake in a jar.ada beran?hihi

    ReplyDelete
  13. sy sukaaa cake in a jarrr!tapiiiii kalo 60 bijik jar, ommmoooooo!bankrapppp!lepas tunang, kalo lapar,tgk jar, terus kenyang.hehehe btw, kalo ada org nak tlg buatkan, beshnyaaaaa.hahahahha kan?

    sigh~

    ReplyDelete
  14. didi~haha banyak tuuuuu 60jar.ni pun suruh kawan buatkan.nnt i tanye kalau kawan i ni amik order banyak2 atau tak.nanti did boleh contact die ye!! hihihi

    ReplyDelete
  15. salam..sy dina..
    nak taw jar tu yg glass ke plastic eh?nk mntk tlg beli n pos bole x?? huuuu

    ReplyDelete
  16. Wslm boleh dina :)

    Email to me k the details..

    zme.ayd@gmail.com

    ReplyDelete
  17. As salam Zimie, boleh share tak kat mana lokasi Quality Pack tu? Saya tengok kat websitenye takde harga la. email saya aiinabdullah@yahoo.com
    TQ

    ReplyDelete
  18. @aiin dear, lokasi dia di Puchong :) harga takde ke?rasanya kena datang sana walk-in baru dia bagitau harga.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)