Monday, May 9, 2011

DIY : Pomander Flower Ball


Apa itu Pomander Flower Ball? Pomander ni adalah span yang ditutup dengan bunga2 di sekelilingnya. Contohnya macam ni. Adus berangan nak letak kat tepi kerusi macam ni. Sweet la pulak. Ngihihi Kalau la kerusi kahwin macam ni kan? Haha kalau tak, just kena hanging jela dekat mana2 atau buat centerpiece pun nice juga :D

Macam2 bunga yang boleh digunakan. Ada guna bunga sunflower macam bawah ni. Tapi as suggested guna bunga carnation. Tengok kat picca bawah ni, guna bunga hidup / fresh flower. Mungkin guna artificial flower, tak secantik ni kot.

Berangan nak letak kat kerusi. Tapi majlis Melayu mana ada kerusi camni. Hoho.


Ya boleh gantung macam ni untuk deco dewan, rumah and such.


Untuk flower girl pun boleh. So suweeett :*)


Berangan nak centerpiece yang macam ni.

Sumber : Diy Central

.
.
.
.

Boleh tengok video ni untuk cara2 DIY. Sebab belum DIY, tu yang 'mencari inspirasi' dulu. Kalau jadi DIY nanti makcik post ye kat sini. ;)



p/s: Sampai saat ni, satu DIY pon tak pernah buat. Adoi focus zimie focus! Pssst mana nak cari span bulat eh? Ada jual kan?

17 comments:

  1. ade jual...byk. kalo nk utk artificial span boleh beli kt sek19 shah alam. quite murah. kalo span bulat g SSF pun ade. sbb el pun wt DIY Pomander Ball dlm 45-50 utk special doorgift. cuma xsempat nk update tutorial Pomander Ball dlm blog. Later dlm this week kot.

    ReplyDelete
  2. i sgt suka dgn pomander!

    i DIY ribbon pomander for my wedding...hihi

    ReplyDelete
  3. Cantik... tapi tak pernah tengok depan mata... hahaha, kolotnye hana ni kan...

    ReplyDelete
  4. el~yay serius ada banyak jual?tak kesempatan nak ke SSF.okies nanti boleh try g sana.wwweee mesti sweet wat utk doorgift.camne la rupanya ya.do share ok dear! ;)

    nana~aww nana.i lagi jatuh cintan dengan pomander ini. hihi u wat untuk deco ke dear?

    hana~sama la.zimie pon kolot.haha first time tengok ball ni.apa lagi hana.try la buat.hehe video ada tu.

    momo~kalau suka,boleh la try buat ye ;)

    ReplyDelete
  5. try la..kt blkg shell. pemborong brg2 kawin and hardware.
    el rasa el ade post kt blog. tp tu yg simple. another one xpost lg la....maybe by this week el show the tutorial ye...~~!!
    yup,doorgift. ade 2 special doorgift but selected je dpt.. bunga pahar DIY 80, pomander ball DIY 45-50. so,complete semua nye..=)

    ReplyDelete
  6. wah...cik el slalu bg tips2 best...nak cr gakla kat seksyen 19....nak buat pomander ball...tp tak tau mana nak cr brg....takut DIY lg mahal dr beli plak....

    mm nak tryla pakai video zimi bg nih...

    ReplyDelete
  7. el~thanks a lot! muah3 hehe. kemain dia bercerita. banyak gak el wat DIY pomander ball ni. bunyi cam senang je.haha nak kena jenjalan seksyen 19 la dulu, ushar2 kedai kat sana. ;)

    lijah~laling, try je buat. yang penting span bulat, bunga2, err apa lagi eh? tengok jela video tu.hihihi

    ReplyDelete
  8. Cik Lijah : cik el mmg suka bende2 handicraft. kepuasan bila dpt buat special for guest... hehee..dr kecik mmg suka cmtu....tips2 best ni xsempat nk bg semua sbb dh last minit. nti after wedding cik el bg tips utk korang ye... DIY lg murah dr beli siap. trust me..

    zimie :welcome.... mmg senang je yang... cucuk kt tgh2 wt satu border,then susun rapat2. gam di nye rantai renda tu. letak tag,siap! dlm ms 5-10 min utk satu pomander ball...=)

    ReplyDelete
  9. yup2 macam dalam tutorial tu.hehe.cuma nak tanya something ni el.yang nak gam rantai renda tu guna gam uhu ke ape?maaf la soalan bodo je tanya.hua hua blur sekejap.

    ReplyDelete
  10. hehehe..ok je soalan tu. dulu pun el tertanya2 gk. pdhal ade je bende2 tu...
    kita pkai gam tembak tu.. tau kan??? tp nti el tunjuk contoh gam tu kalo zimie xtau. remind me ya kt blog nti...
    tp kalo zimie sanggup tgu next week, i'll show how to do sweet pomander ballya!

    ReplyDelete
  11. oooo gam tembak tu ke yang?tau2 yang kene isi gam dia panjang tu kan?hehe ingatkan boley guna gam uhu.tapi mesti tak tahan lama.tu dah pelik2.haha thanks el ;)

    ReplyDelete
  12. a'ah,gam tembak....betul2,yg panjang2 tu...
    gam uhu boleh je kot. tp nti cucuk dlm ckit. pastu gam. so,thn lama...xde la cepat putus...=). letak renda2 lg..mesti comel. amek yg kecik je. dia ade byk diameter. mcm el guna 3cm je. hee...kecik tp bermakna.=)

    ReplyDelete
  13. ooo kecik je el nye ball.ingatkan macam yang kat atas gambar yang tepek2 atas ni.zimie berangan nak sgt2 buat tapi tak tau nak letak kat mana.gantung kat tangga rumah kot.hehe

    ReplyDelete
  14. ooo..yg besar tu boleh. tp dlm 100 kuntum bunga yg sedang2. kalo yg besar2 dlm 70-80 kuntum... lgpun,el bg special guest. gantung kt kete. heee...~~!! boleh je nk wt yg cmtu. sama. tu kene pkai yg 10cm. dia makin besar bila letak bunga2 tu. xnk bunga2,letak daun2 pun cntik,dear....
    tangga umah??? heee..boleh je.gantung kt freeze ke. semua boleh.

    ReplyDelete
  15. ooo banyak nye kuntum bunga!! adeh el guna bunga apa ya?blur lagi i ni.huahua.tuhla macam banyak je kegunaan dia kan?mostly zimie wat utk deco rumah la.hehe pastu nak try guna bunga hidup.tak sure jadi ke tak.haha

    ReplyDelete
  16. hehehe......mmg byk sbb rapat2 nk letak bunga tu yang...
    el guna bunga yg simple2 je. dia ade byk jns. salah satu yg el post kt blog tu. yg latest xsempat lg snap sbb kt umah atok.adesss~~!!
    byk sgt kegunaan dia. kalo ade certain org,suka yg bau wangi2 boleh je letak fragrance lovely lace. kasi thn bau wangi tu...
    bunga hidup??? kene pkai span basah yg bulat. g cari kt kedai bunga hidup. kalo bugna hidup,nk potong kuntum bunga ade cara. nti xlayu cepat. kene potong serong tau...=). buat je,mesti jd. cuma kemas xkemas je kimie. no worries. u can do it~~!

    ReplyDelete

Sila tinggalkan tapak kaki anda di sini(^^,)